Névtelen

Jótékonysági aukció a transzplantált gyermekekért

Ismert kortárs festők, szobrászok és fotóművészek alkotásaiból rendez árverést a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért. Az aukcióból befolyó pénzt közel száz szervátültetett gyermek nyári élményterápiás-rehabilitációs táborozására fordítják.

Az aukció ötlete Börcsök Enikő színművésznő és párja, Tóth József festőművész fejéből pattant ki, ők „civilben” régóta az alapítvány önkénteseiként vesznek részt a transzplantált gyermekek balatoni táboroztatásában. Kezdeményezésük nyomán művész barátaik önként ajánlották fel festményeiket, szobraikat és fotóikat a jótékonysági árverésre. Ám az összefogás itt nem ért véget: az aukció létrejöttének minden lépésénél önzetlen segítségnyújtással találkoztak az Alapítvány munkatársai. Az A38 Hajó ingyenesen biztosított számukra kiállítóhelyet, a Virág Judit Galéria szakértője térítésmentesen vezeti le az árverést, ahogyan minden más közreműködő is önkéntes munkaként látta el feladatát.

„Boldogsággal tölt el, hogy művész barátaink önként ajánlották fel alkotásaikat. Büszke vagyok rá, hogy ennyi segítőkész ember vesz körül bennünket. Szívet melengető ez az összefogás” – emelte ki Börcsök Enikő.

Az árverésre bocsátott művek között megtalálhatjuk a „nagy öregek” mint pl. Aknay János, Bernát András, Buhály József és a feltörekvő fiatalok mint a Verebics testvérek, Vincze Ottó, Vári Zsófia, Farkas Dani alkotásait.

A teljes egészében adományokból fenntartott Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért egyik legfontosabb programja az egyhetes „Mi is nyaralunk” elnevezésű tábor. „A 2004 óta minden évben megrendezett táborban rekreációs programokkal segítjük a szervátültetésen átesett gyerekek közösségi életbe való sikeres visszatérését: csoportos beszélgetésekkel, sok sporttal, kalandparkkal, motorozással, együttes játékkal. Fontosnak tartjuk, hogy az érintett családok mielőbb felismerjék, hogy gyermekeik a súlyos és gyakran hosszú évekig tartó betegség után, a sikeres szervátültetésnek köszönhetően újra teljes értékű életet élhetnek” – emelte ki Szalamanov Zsuzsa, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 Az aukció időpontja és helye: 2016. május 31. 17.00 óra, A38 Hajó