Mi van veled? Semmi?

255135_449289275131487_682680809_n/Herczeg Hajnalka Anikó írása a Junkies új lemezéről/

Egy év kihagyás után újabb lemezzel robbant be a Junkies. A „Mi van veled? Semmi?” című albumuk új elemekkel, a Junkiestól eddig nem megszokott zenei képekkel mutatja meg a zenekar tagjainak valami egészen más oldalát.

A „kényszerpihenőnek” számos oka volt: saját bevallásuk szerint kiégtek, alkotásaikat, dalaikat, zenéjüket nem érezték őszintének. A válság, a már nagykorú, 18 éves zenekar megszűnésével fenyegetett. Az új lemez dalai azonban új ihletet, új ajtót nyitottak számukra. Az éves „semmi” „valamit” teremtett.

.

Címében (mely kedvelt szójárás volt a zenekaron belül) is ezt sugallja: ez a szófordulat az üres időszakra jó, az igazi üresjáratra. Kívülről ugyan nem történt semmi, de belül a zenekar folyamatos mozgásban volt, írták az „új időszak új dalait”.

556924_454274414632973_955633812_nEzen dalokban a korábbiakhoz képest új elemek jöttek, régebbiek elvesztek. Pop-os elemekkel gazdagodtak, ezzel párhuzamosan pedig metálos kliséket hagytak el. A dallamvilág mellett szövegeikben is változtak, melyekkel eddigi korlátaikat lépték át és határaikat feszegették. Hogyan is nyilvánul meg mindez?  A Junkies-rajongó elvárása szerint, a zenekar mindenekelőtt társadalomkritikus legyen. Mindezidáig ez így is volt, azonban rá kellett döbbenniük, és mára már tisztában vannak vele, hogy a világot nem tudják megváltoztatni. Rengeteg új kérdés volt és van, melyet fel kell fedezni, ki lehet, és ki kell meríteni, meg kell válaszolni. Arról szerettek volna írni, ami foglalkoztatja őket, mindennapjaik része: egy porszem a gépezetben, a napi frizura vagy a mindenkit gyötrő szerelmi viszonyok.

A számok motivációja, indítója minden esetben más volt. A Nincs pardon a Zöld Pardon nevű szórakozóhelynek állít örök emléket, annak a helynek, ahova a zenekar tagjai szívesen eljártak, bezárása előtt. Világvége című számuk a 2012-ben kibontakozó világvége-hangulatnak, félelemnek szól, megőrizve az utókornak, hogy „ilyen is volt”. A közhangulat mellett személyes érzéseket átgondoló, a társadalomkritikát teljesen mellőző dalok is helyet kaptak, mint például A szerelmedtől lettem ilyen vagy a Kisherceg.

Így talán a hűséges Junkies-rajongó csalódni fog. Azonban figyelem! A Junkies attól még mindig Junkies! Újításaikkal valami egészen újat hoztak történelmükbe, egy izgalmas, folyamatosan változó világképet; egy olyan helyet, ahol a „régi közönség” mellé a zenekedvelő publikum egy más rétegét is be tudják vonni.

E törekvés sikerének megnyilvánulása, népszerűségük erősödésének fokmérője volt, hogy a Petőfi Rádióban a Top 30-ban két hétig vezette a slágerlistákat a Nincs pardon című számuk.

A toplistán, valamint a nagysikerű 2012. december 22-i Tankcsapda koncert vendégeként már bemutatták új albumuk néhány számát, de az igazi lemezbemutató a nagyközönség számára 2013. március 23-án, a Dürer-kertben lesz.

Addig is mindenkinek egy kis gondolkodtató a zenekartól: „a semmi az már valami és ez nem semmi…”

Herczeg Hajnalka Anikó