DSC_0902

Karnyóné címszerepében: Szabó Gabi

Szeptember 20-án mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak c. vígjátékát egy kicsit új, rendhagyó köntösben. Röpködnek a szójátékok, a viccek és a helyzetkomikumok a darabban. Szabó Gabi játssza a címszerepet. Karnyóné alakításának tükrében szerepeiről faggattuk, továbbá a Rivalda Fesztiválon elért sikeréről kérdeztük a színésznőt.

A Thália Színház által megrendezett Rivalda Fesztivált, vagy más néven a Vidéki Színházak Fesztiválját a Szegedi Nemzeti Színház Pipás Pista c. darabja zárta szeptember 14-én. Hogyan fogadták idegen környezetben a Szegeden nagy sikert aratott tanyawesternt?

Fergetegesen nagy siker volt, ott is. Elismerően szóltak a rendezőről, a csapatmunkáról. Én hozhattam haza a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének díját. Nagy volt az ünneplés. Természetesen itthon, Szegeden is játsszuk még a Pipás Pistát. Október 11-én és 12.-én láthatja a közönség a Kisszínházban.

DSC_0552Térjünk most át a legfrissebb szerepedre. Karnyónéként egy egészen másfajta karaktert kell játszanod. Mit éreztél, amikor teljes sminkben, jelmezben először tükörbe néztél?

Tudtam, hogy ilyen lesz. Először a jelmeztervezővel alakítottuk ki a sminkemet, de most már magamnak készítem. Ez is segít ráhangolódni a szerepre, az estére.

Hogyan készülsz a szerepedre? Mi segít átlényegülni?

Minden előadás előtt összemondom a szöveget a súgóval. Előadások előtt korán bejárok, már 1,5-2 órával kezdés előtt a színházban vagyok. Amikor lehet magam sminkelek, mint a Karnyónénál is. Aztán előadás előtt negyed órával már csak a szereppel vagyok, nem beszélgetek senkivel. Én nem vagyok az a büfézős típus.

Milyen érzés navigálni a nagyon eltérő szerepek között? Hiszen játszol Pipás Pistát, Gertrúdot és Karnyónét is.

Nem okoz nehézséget. A Vígszínházban nőttem fel. Az ott eltöltött 15 év alatt megtanultam, hogy  akár minden este más szerepet kell játszanom.

Milyen a kapcsolatod az eredeti művel?

Természetesen középiskolában találkoztam Csokonai, ezen művével.

Mostanában, újra előveszik a régi magyar darabokat. Először 2000-ben, az Ember tragédiájában Szegeden a szabadtérin próbálhattam, Éva szerepét. Felejthetetlen élmény, kaland volt. Szeretnek a színházak a régebbi időkbe visszanyúlni.

Hogy érzed magad játék közben?

Boldog vagyok, hogy ilyen szerepeket játszhatok, mámoros része ez a színészetnek. Ez a darab pedig nagyon édes, nagyszerű a rendező, Keresztes Attila és jó a hangulat. Kifejezetten élvezem.

Mit tartasz fontosnak kiemelni?

Jöjjenek el, nézzék meg. Legyenek nyitottak és felejtsék el az előítéleteiket. Nagyon jól fogják érezni magukat, mert ez egy remek színdarab. Egy remek szórakoztató előadásban.

Erdei Gabriella Eszter

Fotók: Szegedi Nemzeti Színház

DSC_0628