Katie Fforde: Száz boldog esküvőm

Első pillantásra megnyerő, vidám borító néz vissza az emberre, ha Katie Fforde könyve kerül a kezébe. Mindenki tudja, hogy könyvet nem szabad a borítójáról megítélni, de ha valami szép, akkor azon könnyen megakad a szemünk. Közelebbről vizsgálva a hátoldali ismertetőből azt is megtudhatjuk, hogy egy Sarah nevű esküvőszervező lány a főhős, aki egyébként nem hisz a szerelemben. Érdekes ellentétnek ígérkezik, ha pedig tovább olvasunk, kiderül, hogy mivel ugyanazon napra vállalt el két esküvőt, bonyodalmakban sem lesz hiány. Humoros, romantikus, pont ez kell egy lánynak.

A történet azzal kezdődik, hogy Sarah-t az egyik általa szervezett esküvőn találjuk. Rögtön megismerjük a fotóst is, majd egy valószínűleg viccesnek szánt, de inkább furcsa jelenet zajlik le közöttük. Aztán pár oldal múlva megjelenik a fodrász-sminkes és a varrónő is. Hirtelen pedig utóbbi lesz a főszereplő. Itt az olvasó kicsit elbizonytalanodik, hogy akkor pontosan kiről vagy kikről is szól a könyv. Nemsokára viszont már a fodrász és egyben sminkes hölgy kerül a középpontba, úgyhogy kijelenthetjük, hogy három főszereplő körül zajlanak az események.

Tehát a történet szerkezete nem egészen az, amit a hátoldal ígér, de ezen hamar túl lehetne lendülni, ha érdekes, szerethető karakterek lennének a főszereplők. Ez azonban nem teljesen van így. Sarah mindig rohan, intézkedik, legalábbis a többiek ezt gondolják róla, de mikor az ő szemszögéből látjuk az eseményeket, akkor éppen mindig ráér a roppant helyes, de a szerelemben biztosan teljesen megbízhatatlan fotóssal elmenni valahová. Mindenki azt mondja neki, hogy pihenjen, lazítson, de az nem igazán derül ki, hogy pontosan mit is csinál, csak annyi, hogy szervezi az esküvőket. Mivel az egész történet alapja az esküvőszervezés, ezért az olvasó joggal gondolhatja úgy, hogy az írónő kicsit bepillantást enged majd a készülődésekbe. Annak, aki ezt várta, csalódnia kell. Nem tudunk meg szinte semmit ezekről az elintéznivalókról, csak az egyik helyszín megtalálása van részletesen leírva. Ez viszont kicsit túl részletes is.

Érdekes, hogy akármilyen akadály kerül a főszereplő lányok útjába, valahogy mindig az egyik barát, ismerős az, aki kisegíti őket. A fodrász és egyben sminkes lányról még az is kiderül, hogy mesterien süt, és az sem okoz neki gondot, hogy egy ismert sztárnak készítsen el egy olyan tortát mindenféle nagyobb tapasztalat nélkül, amit fizikailag szinte lehetetlen egyébként kivitelezni. A varrónő folyton attól tart, hogy nem lesz időben kész a menyasszonyi ruhával. Megsaccolja, hogy minimum mennyi idő kell neki, majd különösebb gond nélkül befejezi feleannyi idő alatt is. Persze előtte fejezeteken át ezen aggódik.

Természetesen az is kiderül, hogy miért nem hisz a szerelemben az esküvőszervező lány. Mindenki készüljön fel: egyszer megcsalták. Ezért lett a húszas évei közepére megkeseredett nő, aki már egy férfiban sem képes megbízni. Vagy mégis?

Hogy mi lesz a könyv vége? Ez már akkor sem kétséges mikor az ember megveszi, hiszen egy könnyed, humoros, romantikus regényt választott. Mindenki boldog, megtalálja élete szerelmét és persze az esküvők is tökéletesen sikerülnek.

Nem az a legfontosabb, hogy mi egy könyv vége, hanem, hogy hogy jutunk el addig. A Száz boldog esküvőm nem egy rossz könyv, de sajnos annyira nem is jó, mint amilyennek az olvasó várhatná.

 Honti Eszter Viktória