Kovács györgy gyurgyalag

Kiállításmegnyitóval és irodalmi szalonnal nyitja az évet a Hadik Ház

A 2014-es év első hónapja kiállítás megnyitóval, Hadik Jazz estekkel és formabontó irodalmi eseményekkel telik majd a Hadik Házban. Folytatódik az immáron három éves hagyományra visszatekintő Hadik Irodalmi Szalon, ahol Juhász Ferenc költő lánya, Juhász Anna  a rendezvény háziasszonyaként minden hónap harmadik szerdáján beszélget a magyar kulturális-, művészeti élet jeles és tevékeny képviselőivel. Az esteken egy-egy központi témát körüljárva maga a kultúra válik élővé emlékeken, műveken, terveken és célokon keresztül. A Hadik Galéria is új kiállítást illetve újabb kezdeményezést fogad be. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014-ben ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Ennek apropóján kerül megrendezésre a “Madarak a városban” elnevezésű eseménysorozat, melynek része a Hadik Kávéházba szervezett a madárfestmény kiállítás is. Mindezek mellett folytatódnak az őszi-téli időszak Jazz Estjei, amelyeken Dan Bennett, angol származású zongoraművész és Rózsa György, gitárművész zenél január hónapban. Az Ötödik Negyed helyett a Kortárs Folyóirat rendhagyó eseménnyel kezdi meg az újévet, ugyanis 2014. január 30-án 18 órától a Képzőművészeti Estet szervez, amelyen Hajnal János festőre emlékezünk.

Az elmúlt hónapban véget ért a Szatyor Galéria által meghirdetett képzőművészeti pályázat, melynek címe és témája: a Városi legendák. A pályaművekből összeállított kiállítást egészen 2014. februárig tekintheti meg a közönség.

HADIK KÁVÉHÁZ PROGRAMOK:

JANUÁR 22.  19:00 HADIK IRODALMI SZALON

Békebeli hangulat, budai esték, pezsgő kulturális élet, zene, irodalom, gondolat. A Kosztolányi, Karinthy, Füst Milán vagy Rejtő Jenő alkotta bohém társaság egykori törzshelyén a kulturális élet modern, egyben hagyományőrző megvalósulása az immáron három éve működő Hadik Irodalmi Szalon, ami Budapest egyik legfókuszáltabb, leglátogatottabb, legnépszerűbb irodalmi-kulturális est-sorozata. Juhász Ferenc költő lánya, Juhász Anna  a rendezvény háziasszonyaként minden hónap harmadik szerdáján beszélget a magyar kulturális, művészeti élet jeles és tevékeny képviselőivel. Az esteken egy-egy központi témát körüljárva maga a kultúra válik élővé emlékeken, műveken, terveken és célokon keresztül – a kávéházi fotelekben ülve közelről, intim környezetben látva és hallva, barátságokra és emberi kapcsolatokra rámutatva, kort-és múltat idézve megismerhetjük – vetítésekkel, szavalással, zenei kíséret mellett – az elmúlt és jelen irodalmi életet. Spiró György szavaival élve ugyanis: „A kultúra nem valami fennkölt dolog, nem a messzi magasban kevesek számára rezgő délibáb, hanem a mindennapi élet szerves része.”

A belépés 500 Ft és regisztrációhoz kötött.

Jelentkezni az anna_juhasz@hotmail.com címen lehet.

hadik irodalmi szalon

Kiállítás:

MADARAK A VÁROSBAN

Az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2014-ben ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Ennek apropóján kerül megrendezésre a “Madarak a városban” elnevezésű eseménysorozat, melynek része a Hadik Kávéházba szervezett a madárfestmény kiállítás is.

A kiállításon megtekinthető festmények, rajzok, vázlatok a madarakhoz, a természethez és az MME-hez is kötődő festőművészek művei. Az alkotók név szerint: Kókay Szabolcs, Kovács György és Péchy Tamás, valamint Zsoldos Márton egy túzok képpel.

Mivel az egyesület ikonikus madara a túzok, ezért a három festő túzokos képe itt a hadik Kávéházba rendezett kiállításon is helyet kap. A kiállítás sorozaton túl a 2014 eseményeinek összegzésére a Kókay, Kovács és Zsoldos munkáiból készült egy exkluzív kivitelű falinaptár is, melynek előlapján az itt kiállított túzok festmények láthatóak.

Kiállítás Megnyitójának időpontja: 2014. január 8-án 18 óra.

Megnyitja: Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke.

A kiállítás megtekinthető: 2014. január 8.- 2014. március 2.mme-mh-kiallitas

Zene:

HADIK JAZZ ESTEK!

Január 7-én, kedden 19 órától Dan Bennett angol származású zongoraművész veszi birtokba a Hadik pianínóját melankolikus hangzás- és dallamvilágával.

Január 21-én Rózsa György gitárművész játszik főleg saját szerzeményeket és modern felfogásban előadott híres jazz sztenderdeket.

szatyor bár és galéria programjai:

Kiállítás:varosi legendak

VÁROSI LEGENDÁK a Kiállítás

A Szatyor Galéria képzőművészeti pályázatot írt ki hazai alkotó vagy alkotóközösség számára régi vagy új keletű budapesti Városi legendák témában, technikai megkötöttség nélkül, alkalmazkodva a Szatyor Galéria paramétereihez.

A pályázat célja volt, hogy Budapest város régebbi és kortárs történetei nagyobb nyilvánosságot kapjanak, hozzájáruljanak az urbanizációs jelenségek és az urbánus szubkultúra minél szélesebb körben való megismertetéséhez, és elősegítse mindezek beépülését saját kulturális emlékezetünkbe.

A kiállítás megjelenési lehetőséget nyújt magyar képzőművészek számára, teret biztosít művészetük megismertetésére, tehetségük bemutatására, kapcsolatok építésére.

Kiállítók: Balkay László, Pintér István Pál, Takács Máté, Menyhárt Menyus Tamás-Kállai Katalin, Szitás Brigitta-Csontó Máté-Csuja Bence, Thury Lili, Mester Kata, Babos Zsili Bertalan, Vályi Péter

Kurátor: Kaposi Dorka

A kiállítás megtekinthető: 2013. december 17. – 2014. február 9.