Kiből lesz a JÓ NŐ?

/Ritecz Márta könyvajánlója/

„Tele van a hócipőm!- elegem lett abból, hogy folyton férfiak „osztják az észt”, hogyan is kellene nekünk, nőknek élni, hogyan kellene szeretnünk, mit kellene tennünk válsághelyzetekben, és hogy milyen is az igazi nő.” Ezzel a bevezetővel nyitja meg gondolatmenetét a szerző. Ebből már sejthetjük, hogy itt egy határozott, kemény női nézőpont képviselteti magát.

/

Paulina Éva 2000-ben Kanadába költözött; s az ott átélt tapasztalatai, nyitottabb világlátása is érződik könyvein. A „Kiből lesz a JÓ NŐ? Válasz Dr. Csernus Imrének” már a sokadik kötete. Első ránézésre egy kontrának, reakciónak tűnik Csernus „A Nő” című könyvére, melyben a neves pszichiáter jól kiosztja a nőket és megmondja, mit rontanak el, kíméletlenül őszinte stílusban, néhol kifejezetten sértő jelzőket használva- pl. kövér tehén, szeretetkurva, csicska, stb.  Az írónő ezzel szemben női szemmel szemléli a nőket, sokkal toleránsabb, elnézőbb hangvitelben ír róluk.

A kötet fejezetei különböző hétköznapi női gondokhoz kapcsolódnak- a plasztikai műtét, a diéta, a szingliség, a szülni vagy nem szülni kérdése, az önfeláldozás, stb. (Női) olvasóként biztosan találunk olyan fejezetet, melyben a feszegetett probléma jelenleg nálunk is terítéken van. A könyv nyelvezete egyszerű, bárki számára könnyen érthető, az írónő apró történetekkel illusztrálja a szituációkat. Zárójelben megjegyezném, hogy telis-tele van ékezethibákkal, ami egy idő után irritáló lehet.

Az olvasó egy erős, karakán véleménycsokrot kap, melyet a könyv olvasása során szépen lassan kibont, továbbgondol, esetleg felhozza egy csajos beszélgetésnél. Az írónő erősen elítéli azt a fajta sokkterápiát, amit Csernus előszeretettel használ, avagy mondjuk a kliens szemébe az igazságot, minél őszintébben és keményebben, így sokk éri, ezáltal könnyebben rá lehet bírni a változtatni akarásra.

A „Kiből lesz a JÓ NŐ?” alapvetően nem a világmegváltó, innovatív igazságok gyűjteménye, de olvasása közben garantáltan elkezdünk elmélkedni; ránk mennyire illik a JÓ NŐ kifejezés? Min tudnánk esetleg változtatni? Megtudjuk, hogy JÓ NŐ-nek lenni nem csak azon múlik, hogy csinosak, intelligensek, jó lelkűek, szexik, stb. vagyunk, hanem inkább egy láthatatlan plusz- a kisugárzás és a belső energia- teszi a nőt JÓ NŐVÉ. Paulina Éva szerint ez teljes mértékben megtanulható, számos gyakorlati tanáccsal is ellát minket.

Az utolsó fejezetekben mélyebb témákat érint; többek között szóba kerül a nők bántalmazása, a félelmeinkkel való küzdelem, valamint a boldogtalan életszituációkból való kilépéshez vezető út. Leírja, amit soha nem lehet elégszer hangsúlyozni; a boldogság nem a külső körülmények függvénye, hanem csakis a saját döntésünk.

Aki elolvasta Csernus „A Nő” című könyvét, vagy eddig általában férfiak által felállított diagnózisokkal találkozott a nőkről, mindenképp olvassa el ezt a „válaszkötetet”, avagy a nőkről egy nő tollából. Én személy szerint egyetértek Dr. Csernus Imre módszereinek nagy részével, pont ezért volt üdítő egy eltérő nézőpontot is felfedezni, ami erősen elgondolkodtatott.

Ritecz Márta

A könyv honlapja elérhető ide kattintva.