Klimt reprodukciók Bécsből

Gustav Klimt, a korszakalkotó művész születésének 150. évfordulóját ünneplik idén világszerte. Az események centruma nem is lehetne más, mint a mester városa, Bécs. Az osztrák főváros szívén viseli a zseni munkásságának bemutatását, így 15 remekmű reprodukciója turnézik Európa szerte. Ennek keretében június 5-én egy napra hazánkba érkezett a különleges gyűjtemény, amelyet az Ybl Palotában mutatott be Bécs városának képviseleti irodája, a Compress. Az eredetire megszólalásig hasonlító művek nem hétköznapi élménnyel gazdagították a meghívottakat.

A bemutatott alkotások között szerepelt a Csók, a Falusi kert napraforgókkal vagy Adéle Bloch-Bauer illetve Klimt szeretője, Emilie Flöge portréja. Az egynapos kiállítás különlegessége Klimt Hügieia című festményének reprodukciója volt, amelynek eredetije 1945-ben, az alsó-ausztriai Immenhof-kastélyban pusztító tűzben semmisült meg.

„Bécs mind kifelé mind a városon belül a kultúrával határozza meg önmagát, és a kultúrának kiemelt szerepe van a város életében. A világon Bécsről megjelenő beszámolók ötven százaléka foglalkozik a kultúrával. Városunkban az elmúlt években a gazdasági világválság ellenére emelkedik a kultúra iránt érdeklődők és általában a turisták száma. Az idei év első négy hónapjában például tíz százalékkal több turistát köszönthettünk Bécsben, mint az előző év hasonló időszakában. Az évente mintegy tizenegy millió Bécset felkereső turista hetven százaléka nyilatkozta azt, hogy elsősorban a kultúra az ok, hogy miért látogatnak hozzánk. Részben a kultúra indokolja azt is, hogy Bécs városa számos kitüntetésben és díjban részesült, és több éve a legnagyobb kongresszusokat felvonultató városok sorába tartozunk, illetve három éve a világ legmagasabb életminőséget kínáló városának nyilvánítottak minket a világ 250 nagyvárosa közül.” – mondta a megnyitón Ernst Woller, a bécsi Kulturális és Tudományos Bizottság elnöke, majd így folytatta: „A 2012-es év a kultúra és a turizmus vonatkozásában Gustav Klimt jegyében zajlik. Születésének 150. évében ünnepeljük ezt a zsenit. Ő volt az, aki világviszonylatban, de Ausztria vonatkozásában mindenképpen forradalmasította műtárgyaival a képzőművészetet. Ő volt az, aki részben megalapította a bécsi szecessziót, és megalapozta a modern művészetet. Az ornamentikát elvonatkoztatta a képtől és, ahogy ez a kiállított műveiben is kitűnik, önálló művészeti ággá emelte. Gustav Klimt talán az egyik legelismertebb és legszélesebb körben ismert művész, és bármerre is utazom a világban, legyen az Ázsia vagy Afrika, előbb utóbb szóba kerül Klimt vagy egyik műve. Bécs idén a világ Klimt-fővárosa, a bécsi kiállítótermekben és múzeumokban mintegy nyolcszáz Klimt művet fogunk bemutatni.”

(A képen Ernst Woller a bécsi Kulturális és Tudományos Bizottság elnöke. Copyright: ComPRess/Halász Nóra)

Az eseményen részt vett a reprodukciók elkészítéséért felelős Manfred Tunberger is.

„A munkám legelején mindig az a kérdés áll, hogy miért mutassunk be reprodukciókat?  A válasz egyszerűen az, hogy egy ilyen válogatást, gyűjteményt egyébként sosem lehetne látni egy helyen és főleg nem múzeumon kívül. Ennek részben biztosítástechnikai okai vannak és természetesen biztonsági okai is. Ugyanis ha egy katasztrófa bekövetkezik a kiállítás során, a művész munkásságának jelentős része megsemmisülne. Nagyon érdekes szempont az is, hogy az itt kiállított képek némelyike nyilvánosan nem látható. A készítésükről annyit, hogy egy digitális technikát alkalmazunk rendkívül magas felbontású kamerákkal. A letapogatás eredményét pedig ismét vászonra nyomtatjuk. a tulajdonos vagy a kiállító múzeumok restaurátoraival addig és annyiszor egyeztetjük a készült reprodukciókat, amíg a lehető legközelebbi egyezést sikerül elérnünk.” – mondta a szakember.

A különleges kiállítás a budapesti bemutatót követően Zágrábban, Belgrádban és Szófiában folytatja körútját. Aki pedig teljes képet szeretne kapni Klimt munkásságáról, azt szeretettel várja Bécs városa.

B. D.

Címlapi kép: Gustav Klimt, Pallas Athene, 1898,  © Wien Museum