Ne hagyd ki

KOKDU, a lelki társ

November 26-án, kedden érkezik Magyarországra a “KOKDU, a lelki társ” című tárlat, mely a késői Csoszon dinasztia korából származó ravatalt, koporsót és 76 darab Kokdu emléktárgyat mutat be. Az izgalmas kiállítás olyan fenyőfából készült hagyományos koreai szobrokat mutat be, amelyek a hagyományos koreai temetkezések fontos tényezői voltak.

November 26-tól bepillantást nyerhetünk a hagyományos koreai temetkezési szokások egyik legkülönlegesebb tényezőinek, a Kokduknak a világába. A különleges kis szobrokat a a tradicionális koreai temetkezéseken a ravatalhoz rögzítik, így hídként szolgálnak az evilág és a túlvilág között. A Kokdu bepillantást enged a múltbéli emberek gondolkodásmódjába, megmutatja, hogyan vélekedtek a túlvilágra való utazásról, valamint, hogy hogyan reagáltak a szeretett személy elvesztésére. A Csoszon dinasztia idején akár hónapok is elteltek az egyén halála, és eltemetése között, hiszen idő kellett, hogy elkészítsék a kézművesek a ravatal ház formájú állványzatát és az ahhoz rögzített dísztárgyakat (Kokdu), melyet a temetést követően elégettek. Hiába beszélünk egy temetési kellékről, a Kokdu szobrok bőséges művészi értékkel bírnak, magukban hordozzák a kézművesek minden kreativitását és a Csoszon dinasztia-beli emberek halálról való gondolkodását, fájdalmát. Ahogyan a Koreai Kulturális Központ fogalmaz a Kokduról: „nem túlzás azt állítani, hogy az építészet, kézművesség, festészet és szobrászat összetett művészeti formája.”

A november 26-án, 18 órási kezdettel megnyíló kiállítás 2014. január 15-ig szeretettel vár minden érdeklődőt. 1384786507143