Kolpert úr

/Molnár Noémi írása a Szegedi Nemzeti Színház előadásáról/

„Ennél feketébb komédiát még nem írtak.” Az színdarab előtt erre a sorra figyeltem fel a prospektuson. Mikor elindultam otthonról, egy vérbő komédiára igyekeztem, ez a meghatározás szerepelt a színházi programban. Nem értettem, hogyan lesz a Kolpert úr egyszerre vérbő és fekete. Aztán két órával később, mikor legördült a függöny, megértettem.

A vérbőt ugyanis szó szerint kellett érteni. Nem túlfűtöttek voltak a jelenetek, nem is vörösvérsejtekben túltengő színészek játszottak. De vér az volt. Nem is kevés.

A Kolpert úr csupán hat karaktert számlál: a házigazdák, Ralf és Sarah, a vendégek, Edith és Bastian, valamint a pizzás, és főnöke, Luigi személyében.

A csinos Edith és a kameramániás Ralf izgatottan várják vendégeiket, akiket saját unalmas hétköznapjaik elhessegetésére invitáltak meg. A nagy szépítkezés és öltözködés hevében azonban nem főztek semmit. Mivel Edith és Bastian farkaséhesen érkezik, kézenfekvőnek tűnik rendelni egy kis pizzát. A vacsora megérkezéséig a házigazdák örömmel szórakoztatják vendégeiket: táncolnak, isznak, beszélgetnek, közben pedig egyre többet tudunk meg a szereplők jelleméről. Kibontakozik Bastian agresszív énje, Edith ostobasága, Ralf fenékfogdosás-mániája, illetve Sarah átöltözés-őrülete. A legnagyobb őrület azonban az, hogy a kedves házigazdák állítják, ők bizony megölték Kolpert urat, és a nappaliban lévő ládába rejtették a holttestét. Szinte lehetetlen eldönteni, hogy hazudnak-e, vagy valóban hidegvérű gyilkosok. Olyan játszi könnyedséggel beszélnek a gyilkolásról, mintha csak a reggeli madárcsicsergés lenne a téma.

A néha fagyos, néha kacagással megtelt légkört a pizzás érkezése szakítja meg. Újabb komikus helyzet áll elő: a futár ugyanis rossz pizzákat hoz ki. A szituáció korrigálásáig eluralkodik a káosz: kiderül, hogy Edith-nek viszonya volt Kolpert úrral, Bastian pedig meggyőződve Ralf és Sarah bűnösségéről, székhez kötözi őket, kedves feleségét ellenben alaposan eltángálja.

Érdekes látni, hogy a gyilkosság gondolata milyen reakciókat vált ki a szereplőkből. Sarah bevallja, azért öltek, mert érezni akarták, hogy élnek. Unalmas mindennapjaik megkoronázása volt ez az élmény, végre izgalom uralkodott el rajtuk. Ráadásul áldozatuk egy jelentéktelen hivatalnok volt, egy visszataszító senki, akinek a létezése haszontalan. Orosz irodalmi alakkal élve: Kolpert urat egy csinovnyiknak tekinthetjük.

A pizzás eközben meghozza az eredetileg rendelt pizzákat. Érdekes lehet úgy megérkezni egy házba egy halom pizzával, hogy szikszalaggal körbetekert túszokra akad az ember. A pizzás ki is akad rendesen, a helyzet enyhülését Bastian feloldozása hozza meg: elengedi Sarah-t és Ralfot.

Ekkor kezdi el megmutatni színeit a komédia: fekete és vérbő lesz. Edith nagy szenvedéllyel sorolja, hogyan tenné el láb alól Kolpert urat, mikor is a hulla begurul a nappaliba. A nők eltakarítják a testet, és beteszik a ládába. Mivel Bastian nem fogadja olyan jól a hulla érkezését, mint felesége, hisztériás kitörése miatt őt is bezárják a ládába –élve.

Edith-et elönti a gyilkolási vágy: utána ered szegény pizzás fiúnak, és egy nagy késsel levadássza. Néhány másodperc múlva Bastian már két hulla társaságában fekszik a ládában.

Hogy helyreálljon a világ rendje, Sarah és Ralf őt is megöli, miközben Edith a vért mossa le magáról.

.

Aztán a három gyilkos leül pucéran az ágy szélére, és megállapítja: normálisnak érzi magát. Igen, de ahogy a darab egyik kulcsmondata is jelzi: a normális mögött ott rejlik az abnormális.

Molnár Noémi

Fotók: Szegedi Nemzeti Színház/Veréb Simon

További információk: http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/