KÖRFjárás jelentés

/Jasik Barbara fesztiválmeteorológiai beszámolója/

Nevéhez méltó fesztivállal gazdagodott tavaly a Viharsarok, s az idei évben immár második alkalommal rázott fel mindent és mindenkit a júliusi fülledtségből a Pósteleken megrendezett Körös Körül Ifjúsági Fesztivál, tömörebb megnevezésén a KÖRF. Bár a nyári zápor túlnyomó részt Magyarország dél-keleti régióját érintette, foltokban érkezett felhőzet az ország minden pontjáról.

A szervezők hónapok óta szakadatlanul adtak ki figyelemfelkeltő riasztásokat július első hetének végére, így senkinek nem okoztak meglepetést a hetedik hó 5. napján feltűnő, lazán egymásba gomolygó, szürkének semmiképp nem mondható KÖRFellegek. A legjobban mégis az járt, aki otthon hagyta az esőkabátot, hiszen a front alatt majdhogy leszakadt az ég is a helyéről, nappal pedig egyenesen dézsából ömlött ránk a kultúra – a József Attila Kör, a Prae.hu és a Bárka folyóirat képviselői által.

A hidegfront felhőtakarója temérdek frissítő programot kínált a pörgőssé vált (alapjaiban) Békés megye fesztiválozóinak. Péntek este megmártózhattunk többek között a Nemjuci dallamaiban, később a Subscribe tagjai zúdítottak a nyakunkba egy nem várt, pusztító szupercellát. Azon szerencsések, akik az utóbbit is ”megúszták szárazon”, már megérdemelten lazulhattak a Bëlga taktusaira, mire tizenkettőt ütött az óra.

Habár felvirradt a második, még nem ért véget az első. Már pislákolnak a napsugarak, mire a ”viharverte” ifjoncok visszavonulnak sátraikba, a környező városok fiataljai is éppen most szállnak le a hajnali KÖRF- járatról (igen, a szervezők még a komfortkedvelő körfösök furikázásáról is gondoskodtak, vonaljegy/bérlet fejében bárki felszállási jogosultságot nyert az egyedülálló partybuszra). Ez a nap is maximum szűrt napsütést kecsegtetett, alkonyatra erős ciklonok és anticiklonok voltak várhatóak a pósteleki szabadidőközpont területére. A Pozitív koncertje után kisebb késéssel, de annál tüzesebb ütemekkel villámként csapott a fesztiválozók közé a hazai zeneipar kiemelkedő zenekara, az Irie Maffia, akik megmutatták, hogyan is kell laza másfél órára emberek százát egy teljesen más dimenzióba teleportálni. Az általuk teremtett hangulat fenntartásáért az éjszaka további részében a Tesco Disco és a Sinus sátor elektronikus zenét művelő nagyjai feleltek.

A Békéscsaba és Gyula felé mozgó ciklonok július 7-én, szombaton egy utolsó kulturális zuhataggal járultak hozzá a tikkadt kánikulai ”kopár sík” felcsigázásához. A színpadon erőteljes kezdőlöketet adott a záró éjszakának a viszonylag frisslemezes Esti Kornél és a Bohemian Betyars, majd az országunkat a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon képviselő Compact Disco vette át a bandáktól a stafétát. Mindezek után az Ö-re a Robot Rock és a Sinus sátor felhozatala tette fel a duplapontot. A fesztiválra látogatók halandó mivoltát bizonyítja, hogy a bizonyos hetedik napon számukra elmaradt a megpihenés, a szombat esti bulizók még vasárnap hajnalban is bírták az iramot, s zene híján voltak, akik maguk szórakoztatására hoztak össze virradóra egy könnyed randomkoncertet a fesztiváltól való búcsúzás gyanánt.

Viszont mielőtt a tömegre lecsapott volna az Irie Maffia, a Bohemian Betyars, az Esti Kornél vagy a Tesco Disco– hogy csak néhány fellépőt említsek a kismillió közül, a művelődni vágyó lelkek (a fesztivál összes napján) látogatásukat tehették a Kisszínpadnál sátrat verő József Attila Kör programjain, ahol megvolt minden, mi szív vagy elme ingere. Eszmecsere a kortárs irodalom alakjaival, slammerekkel, vérgrófokkal, irodalmár hölgyekkel és férfiakkal. Aki az irodalom dinamikusabb oldalát preferálja, előhívhatta barbár énjét, kötetek ”segítségével” kedvére dobálózhatott, játszhatott, téphetett és szakíthatott, ezen túl megtudhatta, hogy milyen könyv is az, ami valójában Nemkönyv. A fesztiválon átélt tapasztalatokat és élményeket a kreatív, alkotni vágyó résztvevők is megörökíthették a ”Nagy KÖRF Könyvbe”, ami a három nap alatt a Kisszínpad kordonjaiba kapaszkodva várt az önjelölt művészekre.

Több ezer karakteren át lehetne még regélni arról, hogy milyenné is lett ez a fesztivál, végtelen sorba állíthatnánk a prókat és a kontrákat (leginkább a prókat), lényeg a lényeg, ezt nem elég elolvasni, átélni kell! S bár a viharfelhők átmenetileg elvonultak, jobb lesz készülni a következő nyárra, hiszen ameddig a Föld kerek, mindig lesznek körferek!

Jasik Barbara