Lady Diana, a szívek királynője

/

/Czencz Vivien cikksorozatának ötödik része/

A hercegnők és a szívek királynőjeként ismert Diana, Károly walesi herceg brit trónörökös első felesége volt. 1961. július elsején született Diana Frances Spencer néven, Sandringhamben, Angliában, arisztokrata család gyermekeként. Édesapja Edward John Spencer, más néven Lord Althorp, édesanyja pedig Frances Burke Roche. Szülei később házasságtörés miatt elváltak. Édesanyja ekkor a gyermekekkel Londonba, egy Knightsbridge-i lakásba költözött. A karácsonyt a gyermekek az édesapjuknál tölthették, ám innen édesapjuk már nem engedte őket vissza az anyjukhoz. Édesanyjuk pert indított a felügyeletükért, ám a pert édesapja nyerte meg a származása és Diana anyai nagyanyjának vallomása miatt. 1975-től, apai nagyapja halálától viseli a Lady Diana Spencer nevet, mert ekkor az édesapja lett a következő Spencer gróf. Ekkor a család az ősi otthonba Althorpba költözött. Édesapja nemsokára újra megnősült, feleségül vette Barbara Cartland regényíró egyetlen lányát Rainet.

A gyermekek egyáltalán nem kedvelték az újdonsült mostohát. Diana éppen ezért, az idejének nagy részét főként utazással töltötte, hol a Northamptonshire-i Spencer kastélyban időzött, hol pedig édesanyjánál lakott Glasgowban.

Diana számtalan jelentős felmenővel rendelkezett. Felmenői között megfordultak királyok, királynék: II. Károly, II. Jakab, I. Róbert, Stuart Mária, Mary Boleyn és még sokan mások. Diana családja már korábban is kapcsolatban állt a brit királyi családdal, anyai nagyanyja, Ruth Roche, I. Erzsébet királyné udvarhölgye és barátnője volt. Diana rokonai között megtalálható kedvenc színésznője Audrey Hepburn is. (Ismét egy nagy ikon egy másik nagy ikon példaképe, akár csak Marilyn Monroe kedvence volt Coco Chanel parfümje.) Rokonai között tudhatta még Humphrey Bogartot, vagy II. Albert monacói herceget.

Diana nem igazán volt jó tanuló, ám sportokban kiválóan teljesített, jól úszott és ugrott, balettozni is tanult. Balerina szeretett volna lenni, ám a maga 178 cm-es magasságával nem sok esélye volt rá. 18. születésnapjára kapott egy lakást a Kensington negyedben, ekkoriban a Cordon Bleu diplomáért főzni tanult, de nem szeretett.  Madame Vacani tánciskolájában volt oktató, de megsérült egy síbalesetben. Ezek után takarított, hostesskedett és egy óvodában lett kisegítő.

Károly herceg választása ekkor esett Dianára, családi nyomás hatására, hogy elmúlt 30 éves és ideje lenne megnősülnie. Diana megfelelt az elvárásoknak: hajadon, arisztokrata származású és protestáns is volt. 1981. február 24-én jegyezték el egymást. 1981. július 29-én házasodtak össze, a Szent Pál Bazilikában. Két gyermekük született: Vilmos 1982. június 21-én és Harry 1984. szeptember 15-én.

Diana, a fiatal lány egy csapásra a sajtó, a média érdeklődésének középpontjába került a királyi családba való beházasodással. Emberek milliói kísérték Diana életét figyelemmel. Kifinomult öltözködésével, klasszikus megjelenésével a divatrajongók, a divatlapok is felfigyeltek rá. Magas vékony alakján kiválóan álltak a ruhák. Ismét divatba hozta az egyszerű, de mégis elegáns és kifinomult darabokat. Kiválóan tudta viselni az elegáns estélyiket, a klasszikus kosztümöket, akár csak a sportos ruházatot. A szigorú királyi protokoll öltözködési szabályai fölé helyezte a kényelmes öltözködés szempontjait. Királyi, sőt divatkonvenciót hágott át, amikor egy nyári ruhát harisnya nélkül szandállal vett fel, vagy éppen estélyi ruhát vett fel harisnya nélkül. A fiatal lányból egy csapásra divatikonná avanzsált. Öltözködésével nők millióit befolyásolta szerte a világon. Újra divatba hozta a kifinomult, de mégis elegáns darabokat. Nem volt egy igazi szépség, de az emberek mégis annak látták kedvessége és stílusa miatt. Ha egy divatlap címlapján ő szerepelt, akkor az biztosan az utolsó darabig elfogyott. Öltözködésével stílust teremtett, ikonná nőtte ki magát. Férfiak és nők fogyasztási szokásait egyaránt befolyásolta. A nők hozzá akartak hasonlítani, példaképüknek tekintették, hasonlóan próbáltak öltözködni. Szinte mindenki szerette őt.

Dianára nem csak, mint divatikonra tekinthetünk példaképként, hanem szociális, jótékonysági munkája is példaértékű. Házassága azonban már a 80-as évek végére tönkrement. Eleinte próbálták titokban tartani, de a sajtó mindent könnyen kiszimatolt. Károly újra viszonyt kezdett korábbi szeretőjével Camilla Parker-Bowlesszal. Ezután Diana is randevúzni kezdett lovasoktatójával, James Hewittel. 1992. december 9-én szétköltöztek majd rá egy évre 1993. december 3-án bejelentette a nyilvánosságtól való visszavonulását.

Tragikus körülmények között hunyt el 1997. augusztus 31-én egy közlekedési balesetben, Párizsban, az Alma-rakpart közúti aluljárójában. Szeretője, az egyiptomi származású, Dodi al-Fayed is vele volt az autóban. Az autót paparazzik üldözték, ám közülük senkit nem vontak felelősségre. A hivatalos vizsgálatok a sofőr alkoholos befolyásoltságát és az ebből adódó mulasztást állapította meg. Ennek ellenére rengeteg összeesküvés elmélet született. Sokak szerint politikai érdekek álltak a háttérben, emellett a felvetés mellett áll Mohamed al-Fayed, Dodi édesapja is.

Dianát egy nemzet, sőt mi több egy világ gyászolta. Az emberek nagyon kedvelték, példaképükként tekintettek rá. Mindig az emberek érdeklődésének középpontjában állt. Kedvességével, stílusával ikonná vált. Az emberek emlékezetében örökre megmarad. Diana halhatatlan.

Czencz Vivien

Forrás: Brown, Tina – The Diana Chronicles (2007, Century)