IMG_6926

Lola, Czutor Zoltán és a Fordulj felém! kampány a Szigeten

Lola és Czutor Zoltán, a Belmondo együttes frontembere a „Szeretlek” és „Köszönöm” szavakat pillanatok alatt eljelelték, de a nevüket is megformálták ujjaikkal. A Sziget Fesztiválon augusztus 7-étől az esemény végéig működő Ability Parkban próbálták ki a szájról olvasást, sőt az esti fellépők legismertebb slágereinek jelnyelvi változatába is bekapcsolódtak.

„A siketek ugyanolyan emberek, mint mi, én ugyanúgy fordulok feléjük, mint bárki máshoz. Nem értem, miért kell hátrányos megkülönböztetésben részesíteni őket, hisz mindenkinek van valamilyen fogyatékossága. Nap, mint nap találkozom hallássérültekkel, egyáltalán nem nézek másképp rájuk, sőt, ha úgy jön ki a lépés, ugyanúgy hülyülök velük, és beszólok nekik. Hisz ugyanolyan emberek, mint mi, csak más a nyelvük.” – fejtette ki lelkesen Czutor Zoli, akit a Medilearn Akadémia jelnyelvi tanárai tanítottak jelelni.

Nem csak Zoli, de Lola is rendkívül lelkesen, és a kánikula ellenére széles mosollyal az arcán vetette bele magát a jelnyelv varázslatos világába. Sőt emlékként egy rajzot is kitűzött a Medilearn Akadémia emlékfalára. Mindketten fontosnak tartják a Fordulj felém! kampány célkitűzésit és szeretnék elsajátítani a jelnyelvi kommunikációt, ezzel is közelebb kerülve a hallássérültekhez.

„Nagyon élvezem, hogy itt lehetek, és egy kicsit közelebb kerülhetek a siketekhez. Sosem éreztem azt, hogy más emberként kellene rájuk néznem, én mindig nyitottan álltam a fogyatékkal élőkhöz. Nagyon érdekes közelebbről is betekinteni a hallássérültek kommunikációjába, erre a szájról olvasós játék nagyszerű volt. Azért nem olyan egyszerű ez, mint amilyennek látszik. Megdöbbentett, hogy ők mit is hallanak, éreznek a zenéből” – mondta a fiatal énekesnő, aki szerint a siketek még akár többek is lehetnek, mint mi, hallók, hiszen „különleges képességgel” bírnak.

A Fordulj felém! kampányról:IMG_6936

A kampány fő célkitűzése

A „Fordulj felém!” elnevezésű érzékenyítő kampány célja, hogy segítséget nyújtson a hallássérültek felzárkóztatásában, ennek érdekében elérje a társadalom legszélesebb köreit, és bevonja az életüket döntően befolyásoló szakmai területeket is.

A Medilearn Akadémia szerepet kíván vállalni egy globális, minden területre kiterjedő reformprogram elindításban, mely nélkül elképzelhetetlen egy jelentős, a hallássérültek életét valóban pozitív irányba mozdító projekt megvalósítása.

A kampány társadalmi vetületei

Szinte nincsen olyan magyar család, ahol ne találkoznának a halláscsökkenés valamilyen formájával, és a következtében kialakuló családi és szociális nehézségekkel. Mégis, ha megkérdezünk valakit arról, mit kell tenni, ha hallásromlást észlel, vagy mire kell figyelni, ha hallássérülttel kerül kapcsolatba, nem igazán tudja, mi is a teendő.

A program egyik kiemelt fontosságú célja annak elérése, hogy a társadalom forduljon a hallássérültek felé, direkt formában a kommunikáció támogatásával (feléjük fordulva a szájról olvasás segítésével), indirekt formában az esélyegyenlőség megteremtésével.

Szabó Diána

Forrás, fotó: Just CreativeIMG_7030