furcsa_helyzet

Mátrai Erik és Ráskai Szabolcs: Furcsa helyzet/Strange situation kiállítás

A két alkotó, Mátrai Erik és Ráskai Szabolcs egy közös munka erejéig emlékeket, asszociációkat, élethelyzeteket felvonultató tenyérnyi tárlattal lepi meg a kiállítás látogatóit, amely interakcióra sarkall, és előbb utóbb cselekvésre ösztönöz. Ténylegesen egy furcsa helyzetbe és szituációba csöppenhetünk, amely sajátosan egy tárgyi szimbólumra épülve reflektál – egyszerre játékosan és kontemplatívan – a társadalom és különösen a fiatal generációt érintő kérdésekre, eredeti módon tálalva a nagybetűs ÉLET patchworkjét. A kiállítás február 21-ig látogatható az Art9 Galériában.

Mátrai Erik : 2004-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Műveit sokoldalú médiahasználat jellemzi; videó, táblaképei, melyek fő témái gyakran a vallásból és a művészettörténetből meríti, a legújabb technikai megoldásokkal és a klasszikus ikonográfia elemeivel társulnak. Folyamatosan kísérletezik új anyagokkal és technikákkal, előszeretettel foglalkozik olyan természeti elemekkel és jelenségekkel, mint a tükröződés, a víz és a köd. Jellemzően letisztult puritán munkák létrehozására törekszik. A mű és a tér kapcsolatát fókuszba állító installációi gyakran szakrális térben kapnak helyet, vagy éppen maguk az alkotások adnak a helyszínnek transzcendens jelentést.

Ráskai Szabolcs : 2005-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem sokszorosító grafika és tanár szakán. A „rejtőzködő művész” titulusával felruházott művész, alkotásait általában a meghökkentés és szürreális szituációk jellemzik, legyen szó a gasztronómia tematikusan fogalmazott köréről vagy a tárgyi világ momentumainak groteszk egymásra találásáról. Munkáival épp úgy találkozhattunk már újságok, folyóiratok hasábjain (Műértő, Új Művészet, Élet és Irodalom) mint galériák, múzeumok falain ( Art9 Galéria, Déri múzeum, Nemzeti Galéria) 2003-ban Erasmus ösztöndíjban részesült , 2006-ban pedig a Kisgrafikai Biennálé különdíjasa volt.

További információk:

http://erikmatrai.com/
http://erikmatrai.blogspot.com/
http://www. raskaiszabolcs.com/

A kiállítás megtekinthető: 2014. február 5-21-ig, kedd-péntek 14-18 óráig

Art9 Galéria, Budapest Ráday utca 47.