DSC_0617

Szigorúbb lesz a felnőttképzés – nehezebb lesz szakmát szerezni!

DSC_0667/A MÁTRIX Oktatási Központ tájékoztat a változásokról/

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) változása miatt szigorúbb feltételek mellett lehet majd szakirányú végzettséget szerezni a jövőben. A minimum óraszámok meghatározásával megemelkedik a képzések időtartama, a bejárás gyakorisága ennek vonzataként költsége is. A változásokról szóló 150/2012. (VII.6.) Korm. rendelet a Magyar Közlöny 2012 évi 88. számában jelent meg.

„Az új OKJ olyan szigorú feltételeket állít a felnőtteknek, amit sokan nem lesznek képesek vállalni! – tájékoztat a MÁTRIX Oktatási Központ munkatársa – ezért fontos hogy mindenki időben tájékozódjon a várható változásokról.”

A tanfolyamokat jelenleg még van lehetőség tanulóbarát oktatási formában, távoktatásban elvégezni. Nem meglepő, hogy a felnőttek 80 %-a a távoktatás mellett dönt, hiszen a folyamatos munkavégzés, gyermeknevelés, és egyéb teendők mellett, vagy a messzi lakhely miatt csak előre egyeztetett konzultációkkal tudnak felkészülni a vizsgára. Nem mellesleg a képzési időtartam és a képzésre fordított költségek is lecsökkenthetők ebben a formában.

„Figyelembe vesszük a felnőttek igényeit, és megoldást nyújtunk abban, hogy az általuk választott szakmát a sok elfoglaltság mellett kitanulhassák. A legtöbbjük ugyanis nem tudja felszabadítani idejét egy bejárós képzésre.”

.

Az új OKJ szerinti megemelt óraszámok miatt azonban a távoktatásos forma gyakorlatilag megszűnik! De milyen változásokra is számíthatunk?

 – megemelik az óraszámokat – így a képzések időtartama akár 2-3 év is lehet.

– nem csak hosszabb ideig, de gyakrabban (heti minimum 2-3) alkalommal kell majd személyesen megjelenni az iskolában

– a hosszabb képzési idő miatt drágábbak lesznek a tanfolyamok, a jelenlegi árak kb. dupláján jelentkezhetünk

– több szakma jelentkezési feltétele az érettségi lesz, így aki csak 8. osztállyal rendelkezik, nem tud majd továbbtanulni

– az érettségihez kötött technikus képesítések távoktatásos formája megszűnik! Csak főiskolán végezhetjük el ezeket a képzéseket. Így nem csak a felvételi ponthatároknak kell majd megfelelni, de folyamatos bejárással leghamarabb 2 év alatt lehet megszerezni a bizonyítványt! Ráadásul állami támogatás sem vehető igénybe a 331/2012. (XI. 28.) Korm. rendelet alapján jó pár képzésre.

– a szakmai képzések gyakorlati óraszámait ez idáig a tanuló kényelmesen, a saját lakóhelyéhez közel az általa választott helyszínen tölthette le. A kötelező gyakorlati hely meghatározása szintén figyelmen kívül fogja hagyni a tanuló lakóhelyét, időbeosztását.

matrix.

Mit tehetünk?

A törvény tervezett életbelépése 2013. szeptember 1. Aki ezt megelőzően iratkozik be felnőttképzésre, az elkerüli a változásokat.

„Fontos hogy mindenki képben legyen, ezért folyamatosan informálunk a honlapon, hírleveinken keresztül.”

A MÁTRIX Oktatási Központ hivatalos honlapján több képzés közül is választhatunk, mind tanulóbarát feltételeket kínálva.

„Mezőgazdasági, építőipari, irodai, egészségügyi képzéseink vannak főként. Több olyan képzést is indítunk, amit az országban sehol máshol nem szerveznek; pedig van rá igény! Ilyen például a Növénytermesztő technikus, vagy az Épület- és építménybádogos.”

A változásokat látva nincs tehát mire várni. Új szakmánkat, vagy jelenlegi munkakörünk betöltéséhez szükséges bizonyítványt kedvezőbb feltételek mellett utoljára szerezhetjük meg.

.
A MÁTRIX Oktatási Központ honlapja: www.matrixoktatas.hu

Tájékoztatás, jelentkezés: 06-70-424-2330; 06-70-603-8278

.DSC_0003