Zseda_2015_Almok_utak_otthon_cimlap

Megjelent Zséda 2015-ös Álmok, utak, otthon című kalendáriuma

Ez a kalendárium más, mint az előző három. Sokkal személyesebb, sokkal intimebb.  Ez az a könyv, amit minden Zséda rajongó úgy fog olvasni, hogy közben mind a tíz ujját megnyalja, igazi nyalánkság.

E könyv az énekesnő nyolcszáz éves szülővárosáról, Pápáról és családjáról szól. Olyan, mintha meghívná az olvasót a lakásába teára és közben elővenné a családi albumot. Majd a család minden tagját bemutatná nekünk a képek, saját emlékei és családi történetek által. A középpontban Zséda áll, mellette díszelegnek a dédanyás, nagymamás, családi fotók. Valamennyi családtagról szó esik.

Rengeteg a kép, és az aláírt szöveg. Látjuk őt kisbabaként, kislányként, ahogy duzzog a családi képen, mert nem vehette fel a számára nagyszerűnek ítélt ruhát – hiába, Zséda már pöttömként is tudta mi az, ami divatos.  Majd látjuk nagylányként, ahogy a tánciskola záró bálján egy fiúval táncol. Pár oldallal később, pedig már első koncertjén énekel, miután kivált a Cotton Club Singersből, – olyan, mintha életrajzi könyvet olvasnánk.

A családi fotók után Zséda Pápát mutatja be. Az Eszterházy-kastélyt, ahol táncolni tanult és hegedülni. Érdekességeket, személyes memoárokat olvashatunk. Mi jut az énekesnőnek eszébe erről a helyről, mit jelent számára. Majd Pápa templomaiból is kapunk egy kis ízelítőt. Mit érdemes róluk tudni, amiért megnézzük őket. És mit adtak és adnak most is Zsédának ezek a templomok, mit szimbolizálnak számára. Érdekes olvasmány az a rész is, ahol a kékfestő anyagok rejtelmeibe avatja be az olvasót, ugyanis Pápán a kékfestő anyagokat több évszázados hagyomány övezi. Múzeuma is van eme különleges mintájú anyagoknak, melyek nyomását művészi szinten űzik a városban.

A könyvben, ahogy az már megszokott öltözködési tippeket is olvashatunk, mit mivel és hogyan érdemes társítani. Zséda megosztja velünk, hogyan lehetünk télen jó melegen felöltözve is csinosak, és természetesen a többi évszakra is vannak praktikus tanácsai. Valamint, évszakhoz kötődően megtudhatjuk azt is, hogy hova érdemes Pápán ellátogatni és milyen szabadidős tevékenységekben lelhetjük az egyes hónapokban örömünket.

Sokszínűségét növelik még a kalendáriumnak a Vass Virág novellák, gyönyörű városképek, receptek, idézetek és a számtalan gyönyörű divatfotó Zsédáról. A könyv végén interjú olvasható Zsédával, melyet Vass Virág készített. Így még egyszer, búcsúzásként mesél nekünk még néhány érdekességet magáról és családjáról. Kiváló úti társ lehet a mindennapokban, ha divattanácsokra, vagy program ötletekre vágynánk és élvezetes olvasmányként is szolgál, ha elakadnánk a dugóban, vagy hosszú a postán a sor. A fennmaradó üres naptári oldalakat pedig, töltsük meg saját családi sztorijainkkal, vágyainkkal. Így lehet egy közös könyvünk Zsédával.

Bihari Viktória