nyitva

Megnyitották az új színházi évadot Szegeden

A Szegedi Nemzeti Színház megnyitotta kapuit a 2013/2014-es évadra. Barátságos hangulatú évadnyitón tudtuk meg, hogy a nézők legszélesebb körét óhajtják megszólítani a különböző műfajú színművekkel, operákkal, balettekkel, operettel és még a gyerekeknek is terveznek mesejátékokat. Ezek mellett még tovább játsszák a sikerdarabokat is.

Az évad anyagi nehézségekkel kezdődik a Szegedi Nemzeti Színház számára. A problémák megemlítése előtt azonban gratuláltak Borovics Tamásnak, aki már a tavalyi évadzáró után vehette át a Kaszás Attila díjat.

Gyudi_SandorEzek után Gyüdi Sándor főigazgató, aki idén 16-odjára lett az intézmény vezetője, elmondta, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben sajnos elég sok támogatást, 51 millió forintot vontak meg tőlük, azonban mindenki bizakodik. A kevésből is igyekeznek a legtöbbet kihozni, a színvonalat megőrizni.

Bemutatnak 3 operát, egy klasszikus operettet, 2 balettet, 2 mesejátékot és 6 színművet. Ez utóbbi kategória is kellőképpen változatos, hogy mindenki találjon magának kedvére valót. Széles a választék; Shakespeare mellett lesz kortárs, magyar és külföldi, dráma és vígjáték is. Neves évfordulóra, jeles napokra is készülnek: Verdi 200. születésnapján a Simon Boccanegra, a költészet napján a Hoffmann meséi, míg Valentin napon az Ők tudják, mi a szerelem kerül bemutatásra. Az előadás helyszíneinek megoszlása is egyenletes: 7
a nagyszínházban 7 a kisszínházban.

Több néző bevonzásával lehet igazán sikeres a színház. A vezetőség a színházi támogatási rendszer kiforratlanságában látja a reményt, de addig is igyekszik érvényesíteni az érdekeit Nemzeti-rangú színházként, emellett pedig hálás a szegedi város vezetésének, aki minden évben magas összeggel támogatja az intézményt.

Bodolay Géza főrendező szerint szükség van arra, hogy a színház a kultúra megőrzőjeként gondolkodó emberekkel vegye körül magát, akik sugározzák az értékeket; így lehet megőrizni a hitelességet. Fontos továbbá a kérdések feltevése is, ugyanis ez mentheti meg az embereket ebben a mai „kereskedelmi elhülyülő harcban”.

A főigazgató végül az egyéni boldogulás gondolatával zárta az évadnyitót, mely szerint senki sem kis pont, legyen az színész vagy közember az utcán. „Rajtam is múlik”, miként alakul a jövő.

Erdei Gabriella Eszter

További információk: http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/