„Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka”

Minden év februárjában Miskolc főutcája átváltozik három napra. Az út mindkét oldalán egyforma fabódék sorakoznak példás rendben, de csak kívülről hasonlítanak ezek az építmények. Belülről mind más és más, hiszen az árusok különböző portékáikkal rakják őket tele. Ezek alatt a hosszú hétvégék alatt a belváros feléled, hömpölyög az embertömeg, frissen sült lángos és kürtöskalács illata keveredik.

Egy valami azonban mégis közös a sok áruban, ez pedig nem más, mint a béka. Bizonyára sokan ismerik a címként olvasható közmondást. De mi is ennek az alapja, azaz hogy jön ide a béka? A legenda története még a XIX. századra nyúlik vissza. Állítólag egy borospincében a dermedni ott hagyott kocsonyába beleugrott egy béka, majd ott is maradt, az ételt felszolgáló pincér pedig ezt nem vette észre és kivitte az egyik asztalhoz. Szerencsére a vendég humorosan fogta fel, hogy az elé letett kocsonyából egy béka pislog vissza rá. A történet elterjedésében nagy szerepe volt egy a jelenetet ábrázoló képeslapnak és egy emléktányérnak is.A béka illetve becsületes nevén Brecus Anonymus pedig azóta is megmaradt a rendezvény jelképének és szinte minden árusnál kapható valamilyen tárgy, ami az ő alakját viseli. A legnépszerűbbek természetesen a zöld különböző árnyalataiban kapható plüssbékák.

Idén már a 12. Kocsonyafesztivál került megrendezésre február utolsó hétvégéjén. Vannak állandó programok, mint például a látványkocsonya-verseny és lesznek koncertek, táncos előadások is több helyszínen. A februári hidegben lángossal vagy akár forralt borral is átmelegíthetjük magunkat. Persze akik kiadósabb ételre vágynak azok is megtalálják a számításukat. Az ínyencek pedig különböző ízesítésű kocsonyákat kóstolhatnak meg.

A rendezvény töretlen sikernek örvend, nemcsak a miskolciak körében. Rengetegen érkeznek a környező településekről, de az ország messzebbi pontjairól is. Akár kisebb gyerekekkel is érdemes eljönni, hiszen a szervezők mindig gondolnak rájuk is egy-egy műsorral, illetve az árusoknál kaphatók érdekes, különleges játékok. A vásári kavalkádban találhatunk kerámiából készült tányérokat, bögréket, bőrkarkötőket, nyakláncokat, fonott tárgyakat, plüssállatokat, puli kutya bábot és még rengeteg mindent. Az egyik legérdekesebb látnivaló a jégfaragó verseny, ahol mindig fantasztikus szobrok születnek.A fesztivál nem csak a belvárosban éled fel minden februárban, különböző programokkal várják az érdeklődőket Miskolc-Tapolcán valamint Lillafüreden, így a kikapcsolódás remekül összeköthető egy kis kirándulással is. Ha valaki pedig szeret táncolni, akkor pont neki való a lillafüredi Palota Szállóban szintén évente, festői környezetben megrendezett Kocsonyabál.

Az eseményen minden évben vannak díszvendégek is, pl. Göncz Árpád, Geszti Péter, Vágó István, Presser Gábor stb. Vágó István rendszeresen megjelenik a fesztiválon feleségével. Az egyik árus pedig egy tippet is megoszt azokkal, akik kocsonyafőzésre készülnek:
„A jó miskolci kocsonyának a titka a fokhagyma, a köröm, a bőr meg a disznófül.”

Összefoglalva a miskolci Kocsonyafesztivál jövőre is remek hétvégi program lehet a család minden tagjának, amivel egy kicsit megszínesíthetjük a szürke téli napokat.

Honti Eszter Viktória