885150_540752462614688_1187546369_o

MQ Vienna Fashion Week.13

A divat elkötelezett hívei és a nyugati nagyvárosok az ősz kezdetével véletlenül sem veszítik el a nyár pezsgő hangulatát, hiszen az igazi élet csak ekkor kezdődik el a divathetek keretében, ahol egymás után mutatják be az adott ország tervezői a kollekcióikat. New Yorkban a múlt héten ért véget a divathét, London, Párizs és Milánó azonban még csak most következik a sorban. Ám Szeptember 11-15. között minden divatrajongó, szakmabeli és újságíró figyelme egyértelműen a látnivalóiban is csodálatos szomszéd nagyvárosunk, Bécs felé irányult, ahol ismét megrendezésre került az MQ Vienna Fashion Week. A számos osztrák tervező mellett magyar dizájner büszkeségeink is bemutatták kollekcióikat – nem is akár milyen sikerrel.

A szélsőséges időjárás ellenére is számtalan fashionista látogatott el a bécsi divathétre és gyermeki izgalommal várakozott, majd csillogó szemmel nézte végig kedvenc tervezőinek bemutatóit. Ám akadt olyan is, aki egyetlen bemutatót sem hagyott volna ki az 5 nap alatt. Már a látogatók öltözéke is megért volna adott esetben “egy-egy misét” – ötletesebbnél ötletesebb, divatosabbnál divatosabb, egyedibbnél egyedibb (és még fokozhatnám is) outfitekben érkeztek az emberek egymás után a Museumsplatzra, a MusemsQuartier Wien területére, ahol a művészet és a kultúra valójában találkozik.

photo1Nyugati nagyváros lévén egyértelműen látható volt, hogy az emberek sokkal merészebbek, kreatívabbak, bátrabban nyúlnak ötletes varációk felé. Az egyik személyes kedvencem annak a szervező úrnak a napi kreációi voltak, aki az első nap a ruháit egy szegecses búvárszemüveggel dobta fel, egy másik nap pedig – denevérembernek öltözve – nyakában egy denevéres nyaklánccal, valamint egy denevérszárnyúra szabott kabátban sürgölődött a kifutó mellett.

A lényeg azonban most természetesen nem is ők voltak, hanem a kollekcióit bemutató osztrák divatszféra, néhány magyar tervezővel fűszerezve. Nem is tudom hol kezdjem, annyi szemet gyönyörködtető showt láthattunk, hogy ilyenkor szavakkal leírhatatlannak is tartom a rengeteg élményt. Ezért megpróbáltam néhány olyan tervezőt kiválasztani, akik adott esetben leginkább elnyerték tetszésemet vagy olyanokat, akik igazán extrém kollekcióval rukkoltak elő.

A Shakkei divatmárka tervezője Gabriel Baredee 2014-es tavasz/nyári “Callas” névre keresztelt kollekciója igazán csodálatosra sikeredett. A kreációkban az elegancia egy leheletnyi avantgárddal keveredik. A bécsi stílus-tudatos nők és férfiak egyértelmű kedvencei lehetnek a Shakkei márka időtlen, esztétikus ruhadarabjai, amelyek gazdagok színekben és szabásmintákban.

Karin Oébster, a KAYIKO márka tervezője korban, nemben széles kínálatot nyújt kedvelőinek. Ezt a modelljeivel is sugallta, akik között akadt terhes hölgy, idős hölgy, középkorú férfi és természetesen fiatalok egyaránt. A színekben leginkább feketéhez, fehérhez, szürkéhez és néhol bordóhoz nyúló tervezőnő abszolút a magabiztos, kozmopolita ember stílusának megteremtésére igyekszik, ahol “A kevesebb több.” alapszabály működik.

Draskovits, Jchoerl, Paptiste márkák bemutatója egy show keretein belül zajlott. Volt itt minden, mi szem szájnak ingere. Félmeztelen férfiak a bemutató elején, és egy kis polgárpukkasztás a végén: egy férfi női tüllruhában és párducmintás platform magassarkúban vonult végig a kifutón. Kissé talán el is terelték a figyelmet a ruhákról, amiktől szintén szem nem maradt szárazon. A választék az elegáns női kosztumöktől, a férfi nadrágoktól, ingektől, zakóktól egészen a gyönyörű fekete estélyi ruhákig terjedt. A három márka minden bizonnyal a magabiztos, öntudatos városi nők és férfiak divatja, amelyben a tradíció és a jövő stílusa keveredik.

A portugál származású Estelita Mendoca is bemutatkozott a fashion weeken. Ruhái ahogyan a tervező fiatal férfi fogalmazott az “Identitás” fogalmából indulnak ki: ”az egyén sokszínűségének, a valahová tartozás érzésének, ugyanakkor  az uniformitás és anonimitás, az eredetiség és másolat tükrözői.”

photo4A szintél portugál Daniela Barros 2014-es tavasz/nyári kollekcióját igazán kreatív szabásvonalak, sziluettek, minták, világos és sötét színek egyaránt jellemzik.

Az R! by Dominique Raffa osztrák tervező bemutatott ruhái minden bizonnyal a fiatalabb generációk, főként a nagyvárosi fiatalok kedvence. A kortárs utcai divat, a tradíció és a jövő keveredik a színekben, változatos mintákban gazdag női és férfi ruhákban egyaránt. A tervezőnek abszolút hordható ruhákat sikerült alkotnia.

A Madame With A Mission jellemzője az időtlen dizájn, a magas minőségű anyagok. Éppen ezért a kollekció ragaszkodott az örök, stílusos színhez, a feketéhez, szürkével és fehérrel – néhol pedig kékkel párosítva. Az elmaradhatatlan, magas minőségű anyag pedig nem más, mint a selyem. A közönség kitörő lelkesedéssel fogadta a bemutatót: a küldetés tehát sikerült.

Végül, és nem utolsó sorban mégiscsak hazahúz az ember szíve. Számos hazai tervezőnk is tiszteletét tette a bécsi divathéten, így az Artista, az Aquanauta, a Prieston by Noemi Nagy is. Abszolút kiemelkedőnek bizonyult a számos osztrák és nyugati márka között, az Artista magyar tervezőcsapatának 2013-14-es őszi/téli és 2014-es tavasz/nyári kollekciója is. Az őszi darabokban alapvetően bézs, fekete alapszínekkel dolgozó és a rózsaszín különböző (főként lazac) árnyalatait használó csapat egyberuháiban, kabátjaiban, kösztümjeiben keresve sem találhatnánk hibát. A tavaszi kreáció főként a szürke, a napsárga, a kék és bézs színekkel játszik. A kollekció az elegáns és sportos ötvözete, a női és férfi divatjegyek alapvető keveredése. Az osztrák közönség hatalmas tapsviharral jutalmazta a magyar csapatot.

Bécs városa tehát jogosan érdemelte ki a divat fővárosa címet a múlthéten. Számos csodálatos és nem utolsó sorban tökéletesen szervezett bemutatót láthattak a divatrajongók és minden bizonnyal kellőképpen feltöltődhettek jövő szeptemberig.

Czencz Vivien

További képek elérhetőek az esemény Facebook profilján: https://www.facebook.com/mqviennafashionweek

Címlapi fotó: Mato Johannik