Neil Simon: Furcsa pár

Neil Simon komédiáját a Madách Színház Gálvölgyi János és Szervét Tibor főszereplésével állította színpadra.  Örkény István fordítása és Márton András rendezése klasszikus színházi élményt nyújt.

A Furcsa pár tipikusan olyan darab, amelyet nagyon könnyű tönkretenni. Elég lenne átértelmezni és „új hangvételben” tálalni, ahogyan az gyakran megesik a jobb sorsra érdemes művekkel. Márton András szerencsére rendelkezett azzal az éles szemmel és rutinnal, hogy felismerje, ha valami már önmagában nagyszerű. Nem próbált többet beleerőszakolni, hanem mesterien hagyta megszületni Neil Simon édes gyermekét.

A történet – és az abból 1968-ban Jack Lemmon és Walter Matthau főszereplésével készült film – biztosan sokak előtt ismert. Felix Unger, a hipochonder, tisztaságmániás „élő porszívó” házassága válságba kerül. Nem is költözhetne számára idegenebb közegbe, mint agglegény barátjához, Oscar Madisonhoz, aki az ő tökéletes ellentéte. Felix gyakorlatilag megszállja a rendetlen Oscar életét, lakótársként idomulnak ugyan egymáshoz, de idegbajt is kapnak a másiktól. Ez az alapszituáció elképesztő mennyiségű jellem- és helyzetkomikumot hordoz. Neil Simon humora időtálló és korosztálytól független.

A Madách Színház új fogalmat adott a kettős szereposztásnak. A „Furcsa pár” címmel jelölt alkalmakkor ugyanis Szervét Tibor alakítja a rigolyás, mindent élére hajtó, sorba rendező Felixet, Gálvölgyi János pedig a rendetlen, nemtörődöm Oscart. Amikor pedig „Furcsa pár – Furcsán!” címen fut a darab, a két főszerepet egyszerűen megcserélik. Ez a kedves gesztus gyanítom, hogy nem csak a nézők, de a színészek örömét is szolgálja.

Az előadás azonban nem kétszereplős, megjelenik benne néhány jelenet erejéig (a szereposztástól függően) Kautzky Armand/Laklóth Aladár, Pusztaszeri Kornél, Sándor Dávid/Szente Vajk, Galbenisz Tomasz, Ladinek Judit és Molnár Szilvia is.

És hogy milyenre sikerült a komédia? Maradéktalanul hozza az elvárásokat. Kikapcsol, nevettet, ellazít. Nem csak minket, nézőket, hanem a színészeket is érezhetően szórakoztatja a két izgalmas karakter, amelyeket erőlködés nélkül hoznak. Ez nem egyszerű, hiszen bármelyik figura túljátszása agyoncsapná és hiteltelenné tenné a légkört, de ugyanez történne, ha a kiemelésre érdemes jellemvonások elsikkadnának. Szerencsére megtalálták az arányokat, és a gyengébb pillanatokban is a határok között játszanak.

Önfeledt nevetést és néhány olyan „nagy igazságot” ad a Furcsa pár, amilyeneket csak az igazán jó komédiákban találunk.

A kép forrása és további információk: http://www.madachszinhaz.hu/furcsapar/