Nők, akik megváltoztatták a világot

/Czencz Vivien cikksorozatának bevezetője/

Nők, akik megváltoztatták a világot. Nők, akiknek a nevét a világon szinte mindenki ismeri. Nők, akikbe férfiak milliói voltak szerelmesek régen és ma is. Nők, akik hölgyek, kislányok, tinédzserek példaképei már hosszú évtizedek óta. Nők, akiknek fényképei ma is szobák millióiban megtalálhatóak. Nők, akik megjelenésükkel, munkásságukkal, példamutatásukkal, vagy éppen botrányaikkal bevésték magukat a film, a zene, a divat világába, vagy egyszerűen csak az emberek emlékezetébe.

Nyomot hagytak a társadalom történetében, kitörölhetetlen bélyeget hagyva maguk után. Valóban befolyásolták a férfiakat, nőket egyaránt, megváltoztatták a társadalom fogyasztási szokásait, vagy éppen az ő nevükkel született meg, fejlődött ki egy-egy újabb korszak a fogyasztói társadalomban. Ki ne ismerné Marilyn Monroe szőke fürtjeit, híressé vált fehér ruháját, vagy éppen Audrey Hepburn kis feketéjét, kifinomult eleganciáját, mely nők millióinak öltözködését befolyásolta és férfiak millióinak nőideáljait jelentették? Vajon melyik nő nem álmodott még egy, a nagy divatdiktátor, Coco Chanel által tervezett tweed kiskosztümről, vagy a Chanel által híressé tett kis feketéről? Ki ne emlékezne a bájos arcú fiatal lányra, aki egy csapásra robbant a köztudatba, amikor Károly herceg eljegyezte, és ezzel Lady Diana az angol királyi család tagja lett? Kifinomult öltözködésével, kedves és jótékony természetével egyből belopta magát az emberek szívébe. Ki ne ismerné mindenki First Lady-ét, a művelt és kifinomult francia ízléséről is ismert Jackie Kennedyt? Vagy melyik fiatal ne lázadt volna a 20-21. század legnagyobb női popikonjának, Madonnának szókimondó számainak hallgatásával? Madonna dalaival új korszakot teremtve befolyásolta a fogyasztói társadalmat, újabb és újabb identitásmintákat állítva közönsége elé. Melyik ember ne hallotta volna az elmúlt egy évben a csak „új Madonna”-ként emlegetett fiatal amerikai énekesnő, Lady Gaga nevét? A sokak által csak megbotránkoztatónak tartott énekesnő két éve robbant a köztudatba, de dalaival, videoklipjeivel, megjelenésével, cselekedeteivel kivételes popikonná vált, aki fiatalok, sőt emberek millióinak fogyasztási szokásait befolyásolja. Ezek a nők mind nyomot hagytak a történelemben, nap, mint nap még ma is felmerül a nevük, rengeteg kép, cikk, film lát napvilágot róluk (azokról is, akik már nincsenek közöttünk). Kivételesek, mindegyikőjük fantasztikus individum, akik nélkül ma más lenne a világ. Nők, akik igazából halhatatlanok.

Coco Chanel, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Jackie Kennedy, Lady Diana, Madonna és Lady Gaga, 6 ismerősen csengő női név, amelyet a világ minden pontján biztosan ismernek. 6 csodálatos nő, akiknek élettörténetét, munkásságát édesanyák, mi több édesapák is megismertetik gyermekeikkel. Ezek a nők maradandót alkotva, tehetségükkel, műveltségükkel, kifinomult eleganciájukkal, kedvességükkel beírták magukat az emberiség történetébe, az emberek emlékezetébe. Róluk szól majd a heti rendszerességgel megjelenő cikksorozat.

Czencz Vivien