Nyomozás a Duna-parton

Rejtélyes bűntett körülményei tárultak fel a Duna-parton. Váli Sándor, a rosszéletű hídmester meggyilkolásáról vajmi keveset tudtak a nyomozó csapatok, egészen addig, amíg halált megvető bátorsággal el nem indultak a nyomok mentén, hogy pontot tegyenek az ügy végére.

Ebbe a különös szituációba élhette bele magát minden vállalkozó kedvű résztvevő a Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat és a krimiestek.hu szervezésében megrendezésre kerülő játékos nyomozáson.  Három- öt fős csapatokban kellett felderíteni a fiktív gyilkosság körülményeit, s rájönni, hol keresendők az elrejtett nyomok. Mindezt természetesen a Duna mentén egy meghatározott útvonalon, ami végül a Lánchídhoz vezetett.

A Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat célja a Duna értékeinek népszerűsítése és védelme. A projekt lehetőséget kíván nyújtani mindenkinek, hogy közelebb kerüljön a folyóhoz. Ennek megvalósítására pedig tavasztól őszig különböző élményeket, programokat kínál, melyek arra adnak lehetőséget, hogy az emberek ismét használatba vegyék a folyó városi szakaszait.

A programsorozat első állomása már márciusban megrendezésre került egy közösségi fényfestés formájában a Lánchíd lábánál, majd ezt követte egy filmvetítés a Római-part történetéről. A Gyilkosság a Duna-parton című interaktív program a harmadik állomás volt, melyen a kitalált bűntényt és a feladatokat a krimiestek.hu csapata dolgozta ki, a történetet célirányosan Duna-parti helyszínekre irányítva.

Egy ilyen lehetőséget természetesen a Kultúrprojekt csapata sem hagyhatott ki. A megadott időpontban, este 18.15-kor megérkeztünk az Erzsébet térre, a Danubius kúthoz, ahol már lázasan járkáltak fel-alá az emberek. A hangulatot csak tovább fokozta a kissé borongós idő, már-már annak a lehetősége is felmerült, hogy még a végén krimi helyett kísértet sztoriba csöppenünk.  De mielőtt még túlzottan elereszthettük volna a fantáziánkat, megkaptuk a kiinduláshoz szükséges papírokat, és már kezdődött is a játék. Ki milyen gyorsan csak tudott, nekilódult, hogy megfejtse a rejtélyes szöveg tartalmát. Lelkesedésben nem volt hiány, amiben csak lehetett a nyomokat kutattuk. Nem kerülte el figyelmünket egyetlen árván hagyott cipő, vagy figyelmetlenül elejtett papírdarab sem. Bár végül ezek egyike sem tartozott a bizonyítékok sorába, mi azért nagyon jól szórakoztunk.

Első körben néhány számadatot kellett felkutatnunk, hogy kiderüljön a gyilkosság időpontja. Ha ez sikerült, nem volt nehéz kitalálnunk a további útvonalat sem, s hamarosan már a gyilkos keresztneve is ott díszelgett a jegyzetfüzetünkben. Majd egyesével jegyeztünk fel betűket, hol egy szobor feliratából, hol egy hajó oldalára vésett sorozatból, melyek mind segítségünkre voltak, hogy megfejtsük az indítékot. Ahogy egyre haladtunk, hamarosan fény derült a gyilkosság körülményeire, módszerére, és a gyilkos teljes nevére is. Már csak az ok hiányzott, melyhez kellett még néhány betű. Beletelt egy kis időbe, mire rájöttünk, hogy melyekre is van szükségünk a teljes szóhoz, és hogy a „lúd – adó” helyett talán mégis inkább az „adósság” lesz a megoldás…

Ami különösen nagyszerű volt ebben a játékban, hogy nem csupán rávett embereket arra, hogy kicsit jobban szemügyre vegyék a városukat, de remek alkalmat kínált arra is, hogy megismerjenek hasonló érdeklődésű, vagy éppen csak hasonlóan játékos kedvű embereket. A nyomozás vidám hangulatban telt, megdolgoztatta az agykerekeket, és fantasztikus élményt nyújtott minden résztvevő számára.

A Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat ehhez hasonló lehetőségeket kínál minden érdeklődőnek egész nyáron. Mindenkinek érdemes ellátogatnia, nem csak azoknak, akiket érdekel a Duna, de azoknak is, akik csupán egy kellemes élményre, szórakozásra vágynak!

Tirpák Barbara

Képek forrása és további információ: www.hivaduna.hu