Ökonap a fenntarthatóságért

/Jasik Barbara írása a National Geographic hírességeket is megmozgató kezdeményezéséről/

Az ember egyik leghasznosabb és legkiválóbb tulajdonsága a tudni akarás. Életünk során millió kérdés merül fel bennünk, hiszen kíváncsiak vagyunk, szüntelenül informálódunk. Azonban a kérdéseink alkotta halmazból sokszor kimaradnak azok az egész emberiség számára igencsak fontos elemek, amik pozitív irányba fordíthatják emberek milliárdjainak életét. A National Geographic Magyarország a következő sürgős válaszadásra szoruló kérdéseket tette fel: Fenntartható-e a Föld, a mi világunk? Hogyan élhetünk környezettudatosan, hogy minél tovább használhassuk bolygónkat?

Ezen kérdésekre már a szűkebb választ is megtalálhatjuk a 2012. szeptember 15-én megrendezésre kerülő Ökonap mottójában. Kerüljünk egyensúlyba! De miért is fontos az egyensúly? A National Geographic vezetőszerkesztője, ifj. Vitray Tamás a következőeket nyilatkozta: „Az egyensúly fontossága a mindennapjainkban is szüntelenül felmerül. Csakhogy elvesztettük az egyensúlyt, nem találjuk, s a problémáink, kérdéseink egyre inkább sokasodnak. Mert amíg baj van, amíg nem találunk megoldást, addig az a legfőbb feladatunk, hogy kérdezzünk és gondolkodjunk.”

Az, aki mélyebben szeretne elmerülni témában, szeptember 15-én a Millenáris parkjában útmutatót találhat az egyensúly elérésének érdekében. Az érdeklődőket az előző évhez hasonlóan most is érdekes, a témával kapcsolatos programokkal várják a szervezők Az Ökonap során szembesülhetünk majd a legalapvetőbb környezetvédelmi problémákkal, megtudhatjuk, hogy milyen negatív hatással lehetünk olykor környezetünkre, de ami a legfontosabb, olyan praktikákkal és információkkal ismerkedhetünk meg, amelyek segítenek nekünk megőrizni bolygónk természetes értékeit. Ebben a nap folyamán a látogatók segítségére lesznek olyan szakértők, mint például Juhász Árpád, geológus, akinek rengeteg pozitív élménye van a tavalyi Ökonappal kapcsolatban, így örömmel vesz részt az idei programokon is.

A sajtótájékoztatón olyan ismert személyek jelentek meg és beszéltek arról, hogy ők személy szerint hogyan próbálják megóvni környezetünket, mint Keleti Andrea (táncművész), Szalóki Ági (énekes), Cseh László (olimpikon) és Till Attila. Valamennyien a szeptember 15-ei programokon is részt fognak venni, Szalóki Ági például olyan neves előadók mellett tesz majd a jó hangulat érdekében, mint a Kerekes Band és a Kaláka együttes.

Tilla, aki jó néhány éve házigazdaként jegyzi az Ökonapot, gyermekeit is zöld szemlélet szerint neveli.
„Évek óta házigazdája vagyok a NG rendezvényeinek. Minden évben örömmel teszek eleget a felkérésnek, hiszen olyan témákat érint ez a rendezvény, amely mindannyiunk életéről, a közvetlen és távolabbi környezetünk alakulásáról, vagyis a saját jövőnkről szól. Soha nem volt ennyire fontos és tragikusan sürgető a történelem során, hogyan tervezi meg az ember a jövőt. Minden a mi kezünkben van, ezt tudatosítani állandó feladatunk. Szívesen szolgálom ezt az ügyet! Az elmúlt tíz évben alapvetően megváltoztam, nem vagyok már kicsit sem pazarló típus. Az egyensúly azt jelenti számomra, hogy én a saját életemben próbálom elképzelni, betartani mi az, ami valóban elegendő nekem a mindennapi túléléshez. Amikor hosszabb időre megyünk el otthonról, nem csak kikapcsoljuk az elektromos berendezéseinket, hanem teljesen áramtalanítjuk a lakásunkat. Nem nagy cselekedet, de egy picike energiát biztos spórolunk így, és mint tudjuk, sok kicsi sokra megy. Szerencsére olyan helyen lakom, ahol vannak az utcában szelektív hulladékgyűjtő kukák, így a gyerekekkel oda szoktuk levinni a szemetünket. Ez már annyira a család ritmusához tartozik, hogy idén a balatoni nyaraláson már maguk a gyerekek mondták, hogy hol van PET-palack gyűjtő hely és maguktól vitték oda a hulladékot. Egyre gyakrabban vásárolunk a feleségemmel olyan piacokon, ahol őstermelők kínálják a biotermékeiket. Hála istennek egyre több ilyen hely van Budapesten is.. Fontos, hogy mit eszünk, sok mindenre kihat! A tavalyi Ökonap nagyon sikeres volt, több ezer ember jött el a Millenáris parkjába, köztük rengeteg gyerek, akik először hallották az ökológiai lábnyom fogalmát, de azt hiszem a színes programnak köszönhetően meg is jegyezték. Nem mi fogjuk megváltoztatni a világot, de a mi hozzájárulásunk is fontos, hogy folyamatosan éljen egy párbeszéd a föld jövőjével kapcsolatban.” – fejtette ki Tilla.

Cseh Laci környezettudatos életmódjáról már az is sokat elárul, hogy a háza építésekor különös figyelmet fordított a megújuló energiák hasznosítására.

 „A környezettudatosságot nagyon fontosnak tartom. Fejlődnünk kell, de úgy, hogy közben odafigyelünk az egyensúlyra. Erre a saját életemben is próbálok törekedni, a házam fűtésrendszere például teljesen megújuló energiaforrásokra épül, és most azon gondolkodom, hogy napelemeket is felszereltetek a tetőre, hogy az elektromosságot is megújuló forrásból nyerjem.” – nyilatkozta az olimpikon.

 „Akinek gyereke van, az igyekszik odafigyelni. Nem is lehetne másként, hiszen egyre fontosabb kérdés, hogy mit hagyunk nekik. Túlfogyasztottuk a Földet. Olyan ez, mint egy bankszámla, egyáltalán nem mindegy, hogy a kamatokat fogyasztjuk vagy a tőkét, s mi bizony már a tőkét használjuk. Nagyon fontos kérdés, hogy az unokáinknak lesz-e még egyáltalán földje, levegője? Ezért nagyon fontos a környezettudatos élet.” – mondta Keleti Andrea, aki is arra ügyel, hogy híres főztjét milyen alapanyagokból készíti gyermekeinek.

Szalóki Ági számára is egyértelmű volt, hogy az Ökonap mellé áll.

„Apró dolgokat tudunk tenni a környezetért, és az a jó, hogy mindig lehet fejlődni, hogy még tudatosabbak legyünk. Számomra alapvető a szelektív hulladékgyűjtés, és igyekszem minél kevesebb vegyszert használni, illetve természetes anyagokkal helyettesíteni őket. Nagyon fontos szerepet játszik az életemben a jóga a szellemi és testi tudatosság szempontjából. Az egyensúly megteremtéséhez alapvető, hogy ismerjük, és figyelembe vegyük a saját határainkat. Ha tudjuk ezeket, akkor törekedhetünk az egyensúlyra. Ahogyan a testünktől sem akarhatunk többet, úgy a Földből sem fogyaszthatunk a végtelenségig.” – mondta az énekesnő, aki fel is lép majd a National Geographic rendezvényén.

Mivel napjainkban egyre inkább tetőzik a túlzott fogyasztás és a környezetszennyezés problémája, nem lehet elégszer említeni, hogy mindnyájunknak szerepe van a megoldás kiötlésében és véghezvitelében. Hiszen minél súlyosabbá válik a mérleg egyik oldalán a gondok sokasága, annál nagyobb tömeg szükséges a másik oldalhoz a megfelelő arány megteremtésében. Tehát…2012.szeptember 15. Millenáris park. Kerüljünk egyensúlyba!

 Jasik Barbara