„Fontos lenne megtanulni, hogyan lehet kevesebb hulladékkal élni”

zoldzug490.

/Bihari Viktória interjúja az Ökoszolgálat igazgatójával, Szabó Gyulával/

A környezetvédelem fontos, ezt mindannyian tudjuk. Magyarországon rengeteg szervezet működik, ami a zöld értékek védelmére jött létre.  Vannak, akik a szavuk felemelésével, tüntetésekkel próbálják megvédeni a természetet. Ám vannak olyan szervezetek is, amik a lakossági tanácsadást tartják a legfontosabb tevékenységüknek. Ilyen civilszervezet az Ökoszolgálat vagy, ahogy a belvárosban megtalálható, a Zöld Zug is, mely elsőként nyitott a lakosság felé.

 

1990-ben kilenc környezetvédelmi szervezet megalapította az Ökoszolgálatot. Mi volt akkor az alapítvány célkitűzése?

A rendszerváltás után már léteztek zöldszervezetek, de általában nem azzal a céllal léteztek, hogy a lakossággal bármiféle kapcsolatot létesítsenek. Ők klasszikus környezetvédelmi tevékenységet folytattak. Azzal foglalkoztak, hogy nagy ügyekben lobbizzanak, tiltakozzanak, és próbálják befolyásolni a döntéseket. Ám voltak, akik rájöttek, hogy jó lenne valamiféle lakossági nyitás, hogy az embereknek legyen lehetőségük zöld ügyekben civilszervezetekhez fordulni, ezért létre hozták a környezeti tanácsadó irodát.

A lakossági tanácsadást az Ökoszolgálat sikeresen meg is valósította.

Igen. Azóta a lakossági tanácsadás önálló műfaj lett, amiben az Ökoszolgálat volt az első Magyarországon. Manapság, a lakossági tanácsadás már mást jelent, jelentősen gazdagodott ez a tevékenység. Régebben leginkább környezeti károkozással kapcsolatos ügyekben való közreműködést értettünk ez alatt. Például ki akarnak vágni egy fát valahol és hol lehet hivatalosan tiltakozni, vagy illegális szemetet akarnak lerakni valahol, vagy a szomszéd valami büdös, füstölős anyagot éget az udvarában. Ilyen és ehhez hasonló ügyekben is van kihez fordulni, tudunk segíteni, hogy kitől tudnak információt kérni, vagy adott esetben a hatóság felé eljárni, de – ahogy említettem – ez jelentősen megváltozott. Az emberek ma már arra kíváncsiak, hogyan tudnak környezettudatosabban, takarékosabban élni, hogyan tudnak változtatni szokásaikon. Mi főleg ezzel foglalkozunk, praktikus tanácsokat adunk változatos formákban. Reményeink szerint a jövőben még több embernek tudunk majd segítséget nyújtani az életmódváltásban. Tanácsadásunk egyik fontos helyszíne non-profit üzletünk, a Zöld Zug, ami nem egy klasszikus bolt, mert az egész egy nonprofit szervezet, a teljes hasznot az alapítvány működésére fordítjuk. Ezt a fajta modellt szeretnénk elterjeszteni, több helyszínen jelen lenni.

öko2Az Ökoszolgálat oldalán gyakorlatias tanácsokat kaphatunk az egészség- és környezetbarát otthon ki- és átalakításával kapcsolatban, a következő oldalon pedig már környezetbarát tisztítószereket vásárolhatunk. Úgy vélem ezen lehetőségeknek köszönhetően lesz még eredményesebb a környezettudatosságra való nevelés. Mióta érhetőek el a környezetbarát termékek?

A Zöld Zug 2010 óta létezik, mert igény volt rá. Mindig mondtuk az embereknek, hogy cseréljék le mosószerüket mosószódára és visszakérdeztek, hogy jó, de hol lehet ezeket beszerezni, ezért elkezdtünk a környezetbarát szerek árusításával is foglalkozni, hogy ezzel is megkönnyítsük az átállást.

Az oldalukon olvastam, hogy 2009-ben 5250-en kértek az Ökoszolgálattól segítséget, mik a leggyakoribb kérdések?

1990-ben, amikor megalakult az Ökoszolgálat még más kérdések voltak. Most leginkább a háztartás zöldítése kapcsán kérdeznek tőlünk, hogy hogyan tudnak más szerekkel takarítani, tisztítani, mosni, vagy milyen kozmetikumokat használjanak, milyen veszélyes anyagok vannak, amiket el kellene kerülni, hogyan tudják ezeket kiváltani, de energiatakarékossági praktikákért is keresnek bennünket. Az induláskor még volt klasszikusabb tanácsadás, mint például valaki festett, lakkozott anyagokkal fűti a kályhát ez mennyire veszélyes, mit tud tenni. Az ilyen kérdések mára háttérbe szorultak itt Budapest belvárosában, egy vidéki tanácsadó irodájában ezek a kérdések jóval gyakoribbak. Ott van, hogy helyszínelni is kimennek a kollégák, hogyha olyan hatósági ügy van és akkor besegítenek vagy rögzítik a környezeti károkozást valahol. Ma Budapesten már nem nagyon kérnek efféle segítséget, a városi emberek inkább életmódot szeretnének változtatni, mi pedig gyakorlatias tanácsainkkal segítünk nekik.

.

Több gyerekprogramon is megjelent az Ökoszolgálat, mit gondol hány éves kortól kellene a gyerekeket környezettudatosságra nevelni, illetve Ön szerint mik a leghatásosabb módszerek?

Mi elsősorban felnőttekkel foglalkozunk, de a gyerekeket jóval könnyebb környezettudatos életmódra nevelni, mert ha a kezdetektől fogva így szokták meg, ezt tanítják meg nekik, akkor egészen máshogyan fognak gondolkodni. Meglepődve tapasztaljuk a gyerekprogramokon, hogy mennyivel tájékozottabbak. Legutóbb egy általános iskolai rendezvényen voltunk és ott is sokkal többet tudtak erről a témáról, mint a felnőttek, ami egy biztató jel. Óvódás kortól el lehet kezdeni őket tanítani, léteznek már zöldóvodák, ahol olyan programok is vannak, amin a természet tiszteletére tanítják meg a gyerekeket, ez nagyon jó dolog. Ugyan később jelentkezik a hatás, de ezek a gyerekek már tudatos fogyasztók lesznek. Egy felnőtt agyát átalakítani, a fogyasztói társadalomból kiragadni ez iszonyatosan nehéz. Nehéz meggyőzni arról, hogy nem az a legfontosabb hogy mindent hiper- szuper mérgekkel tisztítsunk otthon és instant megoldásokat alkalmazzunk akár a táplálkozásunkban, akár másutt, de azért lehetséges a környezettudatosságra való nevelés a felnőtteknél is, és a hatás náluk azonnal jelentkezik.

Mit gondol, ma Magyarországon mennyire környezettudatosak az emberek, hogyan látja, tapasztalja?

Az embereknek egy kis része, de növekvő része él így, néhány évvel ezelőtt még nagyon alternatívnak számított, hogyha valaki zölden, vagy környezettudatosan élt, és eszerint működtette a háztartását, ma már ez egyáltalán nem így van. Két réteget ki lehet emelni, egyrészt a fiatalokat, akik sokkal nyitottabbak a kérdésekre, a környezeti problémákra, melyeket csak mi emberek tudunk megoldani azzal, ha cselekszünk. Ez a fajta zöld gondolkodás, nevezzük öko divatnak ez náluk érhető tetten. A másik az idősebb korosztály a nyugdíjasok, akik takarékoskodni szeretnének, ők még emlékeznek a régi életükre, ahol sokkal józanabbul, sokkal ésszerűbben éltek, és így sokkal kevesebbet fogyasztottak. Ők nyilván a költségeik csökkentésére törekednek, hogy ne drága tisztítószereket használjanak, kevesebb energiát fogyasszanak, ezért nyitottak

Térjünk ki egy kicsit akkor az erőforrásokra, hogy állunk ma velük?

Rengeteg erőforrást használunk, túl sokat. Olyan ez, mintha hitelbe fogyasztanánk. Ezeket a Föld már nem tudja reprodukálni. Legyen ez fa, föld, ásványok, mind a gyerekeink elől fogyasszuk el. Régebben volt Magyarországon Jövő Nemzedéke ombudsman, aki azon dolgozott, hogy ne tegyük tönkre a jövő nemzedéke életét azáltal, hogy mi elfogyasztjuk az ő javaikat is.

öko3Sok helyen megtalálhatóak a szelektív hulladékgyűjtők, ez is segít az átállásban.

Igen ez is segít, ettől az évtől kezdve Magyarországon is be fogják vezetni a házhoz menő szelektív gyűjtést, már nem kell elmenni ezekhez a szigetekhez, mert rengeteg embernek problémát okozott, a megközelítés, sétáljon el, vagy üljön autóba, hogy elvigye a műanyag palackjait. Megjegyzem, a hulladék csökkentése az elsődleges feladat, az már csak a folyamat vége, hogyha valaki szelektíven gyűjti a szemetét. Fontos lenne megtanulni, hogyan lehet kevesebb hulladékkal élni.

Mi a véleménye a bioételekről, mennyire bízhatunk meg azokban a termékekben, amiknek a címkéjére az van írva, hogy bio?

Mindig vannak szkeptikusok mindenféle témával kapcsolatban. A legjobbnak a közelünkben lévő gazdáktól származó bioélelmiszert gondolom, ami nem feltétlenül jelent minősített bioterméket, így kénytelenek vagyunk elhinni, ha azt mondja a gazda, hogy ő nem használt semmit. De a gazdákkal kiépíthető a bizalom, a gazdák általában egy adott közösségnek szállítanak termékeket. A minősített biotermékek viszont garantáltan biok. Nagyon szigorúan ellenőrzik a minőséget, ha valaki hibázik, azt azonnal kizárják ebből a termelői körből. Ajánlatos megkeresni közvetlenül a gazdákat, biotermék előállítókat és tőlük vásárolni, mivel a bio név alatt nagyon komoly árprémiumot alkalmaznak a közvetítő kereskedők.

Mit javasolna azoknak, akik most kezdik az átállást a környezettudatosságra?

Azt, hogy higgyenek benne, hogy ezzel jót tesznek maguknak és az utódaiknak. Az is fontos, hogy apró lépésenként érdemes átállni. Nem szabad hirtelen megváltoztatni az életmódunkat, felborítani az eddigi életünket, mert ez sokszor kudarcba fullad, ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk visszalépni. Mondjuk először kicserélem az izzókat, aztán a tisztítószereimet, aztán a kozmetikai szereimet, ezek apró lépések. Hogyha a saját magunk és gyerekeink valódi érdekét nézzük, akkor sokkal könnyebben tudunk átállni, mert a környezettudatossággal a saját és gyermekein jövőjét tudjuk jobbá tenni.

Személy szerint Ön hogyan védi a természetet, mit használ fel az Ökoszolgálat lehetőségeiből?

Van hosszú távú célkitűzésem. Ez pedig az, hogy amennyire lehet, szeretnék önellátó lenni, hogy minél több javat elő tudjak állítani, bár természetesen tudom, ezt teljes mértékben nem tudom véghezvinni. Igyekszem szelíd szereket használni, száműztem az erős vegyszereket a háztartásokból. Amennyire csak tudok, kerékpárral közlekedem, ma is azzal jöttem, valamint nem utazom olyan messze, mint régen. Rengeteg terület van, ahol nagyon könnyű változtatni csak a berögzült szokások az ellenségeink.

Mennyi idő, ameddig valaki át tud állni, és környezettudatosabb lesz?

Olyan nincs, hogy valaki száz százalékban zöld, leszámítva azt a magányos remetét, aki az erdőben összeszedi magának a bogyókat, de látványos eredményeket lehet elérni. Különbség van a fenntartható mód és a környezettudatos életmód között. Jelenleg nem nagyon vagyunk fenntarthatók, de sokan vagyunk környezettudatosak. Én is annak gondolom magam. Szerintem 1-2 év alatt át lehet állítani az embernek az életmódját, gyökeres változásokat lehet elérni, az előbb említett fokozatosság betartásával

 Bihari Viktóriaaz-okoszolgalat-programajanloja-19949