Ne hagyd ki

Októberi sorozatajánló

Egyre többször figyelhető meg a magyar televíziós csatornákon, hogy egyre nyitottabb szemmel tekintenek a világ minden szegletének televíziós programjaira. Van, hogy saját magunkra formálva adaptálunk egy-egy license műsort, vagy épp megvásárolunk filmeket, sorozatokat. Így például az elmúlt időkben, a már megszokottnak minősülő amerikai sorozatok mellett újabban a palettán találunk például török, de akár kelet-ázsiai, így japán, vagy dél-koreai sorozatokat is.

Alig egy éve, hogy meghódította a magyar nézők szívét a Palota ékköve című dél-koreai történelmi sorozat, amelyet nem sokkal a szintén ilyen témájú A korona hercege követett, majd a Csoszun dinasztia idején játszódó történetek fogadtatásán felbuzdulva listára került a már modern korban játszódó, ugyancsak dél-koreai készítésű Pasta, illetve a japán Acu hercegnő is.  Bár ezen sorozatokat követően a magyar csatornákon egyelőre nem igazán találkozhatunk újabb kelet-ázsiai alkotásokkal, azért a lehetőség minden érdeklődő számára adott, hogy rábukkanjon ezekre. Az interneten számtalan online filmnézős portál akad, amely kifejezetten az ezen országokból származó műsorokkal foglalkozik, tematizálva rákereshetünk az úgynevezett K-drámákra (koreai sorozatok), TW-drámákra (taiwani sorozatok), illetve Doramákra (japán sorozatok). A kínálat természetesen nem áll meg itt, ám az előbb említett három típus a legnépszerűbb ázsiai alkotások közé tartozik, melyeket bármikor nyomon követhetünk az ilyen témájú internetes oldalakon.

Az őszi időszak pedig, ahogyan ez általában lenni szokott, a sorozatok szempontjából is évadnyitó, így az unalmas októberi napokra összegyűjtöttünk pár e hónapban induló alkotást. A sorozatnézés már-már kötelező szokássá alakult a fiatalok körében, és annak, aki esetleg unja az amerikai kínálatot, netán valami egészen másra vágyik, íme a 2013-as októberi dél-koreai, japán és taiwani felhozatal:

K-dráma:
medical-ttA kórházi témájú, hősies orvoscsapatokról szóló történetek Dél-Koreában is talajt vertek, október 9-én indul ugyanis a Medical Top Team (Csúcs orvoscsapat) című televíziós sorozat, mely egy elit orvoscsapat mindennapi életét hívatott bemutatni. A műsort szolgáltató csatorna, bár ezzel kezdi az októberi hónapot, nem áll meg itt, találkozhatunk majd a hónap különböző szakaszaiban különféle témájú műsorokkal, így például október 28-án az Empress Ki (Ki császárné) címet viselő történelmi témájú sorozattal is.

Nem csak ez a csatorna ad azonban lehetőséget a sorozatkedvelőknek, egyéb alkotások is feltűnnek ebben a hónapban a színen, így az Unenployed Romance (Munkanélküli románc) október  5-én, a Cheo Yong című thriller október 6-án, a Marry Him If You Dare (Menj hozzá, ha mersz) október 14-én, a Your Neighbours Wife (A szomszédod felesége), szintén október 14-én, az Answer me, 1994! (Válaszolj nekem, 1994!) október 18-án, valamint október 9-én indul két igencsak népszerű, és keresett dél-koreai színész, Lee Min Ho és Park Shin Hye főszereplésével, a rajongók számára nagy reményekkel kecsegtető The Heirs (Az örökösök) is.

misspilot_horikitamakiJ-Dráma, vagy Dorama:
A japán televíziós csatornák nem késlekedtek sokat, már szeptember hónapban is előrukkoltak jó néhány sorozattal, de aggodalomra semmi ok, az október sem telik majd el ezek nélkül. Találkozhatunk az október 7-én induló, bűnügyi témájú Kenji no Manazashi-val, de jön majd a Kurokochi és a Toshi Densetsu no Onna (Egy nő városi legendája) október 11-én,a  Tokyo Bandwagon (Tokiói zenészkocsi) október 12-én,  a Miss Pilot (Pilóta kisasszony) október 15-én, a Doctor X október 18-án, a Honey Trap (Mézes csapda) október 19-én, vagy  az Otto no Kanojo (A férjem barátnője) október 28-án.

TW-Drama:
Nos, bár a taiwani sorozatgyártás sincs lemaradva az előbbi két országhoz képest, ezúttal az októberi kínálatuk mégiscsak kicsit mögöttük kullog, ugyanis előreláthatólag egy e havi sorozatról található pontos indulási dátum, ez pedig az október 11-én kezdődő Pursuit of Happiness (Törekvés a boldogságra).

A keleti sorozatok rajongóinak tehát ebben a hónapban sem kell unatkozniuk, az interneten több forrásból is nyomon követhetik kedvenc műsoraik aktuális epizódjait, angol nyelvű felirattal mindenképpen, de a magyar rajongók lelkes fordítói csapatainak hála a legtöbb esetben bizonyára saját nyelvünkön is megtalálhatóak lesznek.