Olvassunk és játsszunk!

pokerTegyük fel, hogy kipróbálnánk valami újat, valami izgalmasat! Kapcsolgatunk otthon a tévén a csatornák között és egyszer csak, miután nem ugrottuk át a sportcsatornákat, meglátunk egy asztalnál zsetonokat és kártyákat dobáló embereket. Nos lehet, hogy már a világ nagy része ismeri ezt a játékot, mégis most olyan szemmel figyeljük, mintha abban a pillanatban látnánk először és feltámad bennünk a vágy, hogy megismerjük és megértsük ezt a bonyolultnak tűnő dolgot, a pókert.

Mihez tudunk kezdeni?

Nos régen még ehhez a tanulási folyamathoz rengeteg időre és energiára volt szükség, nem volt ott az internet, nem voltak könyvek és a profik jobban szerették megtartani maguknak a nyerő technikáikat. Ma viszont egészen más a helyzet. Rengeteg lehetőség van arra, hogy elsajátítsuk és kiélvezzük a játék örömét anélkül, hogy elvesztenénk a fizetésünk nagy részét.  A tudás hatalomnak számít, hiszen ez a kulcs a győzelemhez. Szerencsére rengetegen gondolták úgy, hogy átadják a tudásukat, így születtek meg az alapművek, melyek egy pókerező kedvű játékos polcairól sem hiányozhatnak. A továbbiakban egy kis ízelítőt olvashatnak a kezdő és haladóbb játékosoknak szánt könyvekről, valamint a versenystratégiával foglalkozó művekről.

Kezdő szint

Ha texas holdem -et szeretnénk játszani és tanulni, mindenképpen ajánlott a Stewart Reuben és Bob Ciaffone által írt „Pot-Limit&No-LimitPoker” című könyv. A két igen tapasztalt élő pókerestől sokat tanulhat minden feltörekvő. Egy általánosabb könyv a testbeszédről és a nyerésről Mike Caro:  „A póker titkai” című könyve. Ott van még Paul Mendelson „Texas Hold’em Póker – Kezdd el és nyerj!” kiadványa, ami szintén nagy segítséget jelent.

Haladó szint

Mindenképpen első számú ajánlat már haladóbb játékosoknak: David Sklansky  „A Póker elmélete”.  Ez a könyv elég nehéz olvasmány, és sok póker alaptételt például fix limit holdemből, omahából, esetleg a 5-card drawjátékből mutat be. Mindazonáltal nem változtat azon a tényen, hogy ez a leghasznosabb póker könyv, amiből tényleg megérthetjük a játék logikáját, hiszen több elméletet ír le, hogy úgy gondolkodhassunk, mint a profik.

Versenyre készülve

Rengeteg könyvből választhatunk akkor is, ha versenyre készülünk, ilyenkor ugyanis egészen másképp érdemes játszani mint egy szimpla meccsen. A legnagyobb és legnépszerűbb ebben a témában DanHarrington: „Hold’em – Versenystratégia – I. kötet: Alapstratégia” és „II. kötet: Végjáték” című kézikönyvek. Mindkettő mű alapvetően a Hold ’em póker versenyeken induló, de már gyakorlottabb játékosoknak íródott. A második kötetben arról olvashatunk, hogy miként kell egy bajnokság későbbi fázisaiban játszani, olyan esetekben, ahol már kevesebb és erősebb ellenfelek vannak és az alaptét gyorsabban növekszik, ahogy a kockázat is.