Örkény emlékév

100 éve született Örkény István. Ha a nevét halljuk, nagy eséllyel az egyik első gondolatunk az, hogy egypercesek. De természetesen Örkény munkássága ettől sokkal több és szerteágazóbb. Ismerjük most meg egy kicsit jobban.

Hogyan lesz egy gyógyszerészből Kossuth-díjas író? Kezdjük az elején. Örkény István 1912. április 5-én született Budapesten, édesapja patikus volt. Az ő kedvéért iratkozott be a Műegyetemre, ahol végül 1934-ben szerezett diplomát gyógyszerészetből. Ezután pár évig utazgatott, bejárta Londont és Párizst, majd 1941-ben újabb végzettséget szerzett, ezúttal vegyészmérnök lett.

Évekig szolgált katonaként, még fogságba is esett, csak 1946-ban térhetett haza. Bár már ’41-ben megjelent első novelláskötete, a Tengertánc, a háború miatt csak 1946-ban kezdhetett újra az irodalommal foglalkozni. Második novelláskötete a Budai böjt (1948) volt.

1949-től az Ifjúsági Színház dramaturgja lett, 2 évvel később pedig a Magyar Néphadsereg Színházban végezte ugyanezt a feladatot. Azonban ez a boldog időszak sem tarthatott sokáig: 1958 és 1962 között publikációs tilalmat róttak ki rá, mivel részt vett az ’56-os forradalomban. Ezek alatt az évek alatt nagy hasznát vette vegyészmérnök végzettségének, hiszen ennek segítségével tudottelhelyezkedni. Miután újra megjelentek novellái támadásokat és gratulációkat is kapott vegyesen. Az Egyperces novellák csak 1968-ban jelent meg először.

Ha összeszámoljuk, láthatjuk, hogy nem túl hosszú ideig volt lehetősége aktív íróként élni és dolgozni, a szakmai elismerések is csak élete vége felé találták meg. Kétszer, 1955-ban és 1967-ben jutalmazták József Attila-díjjal. 1969-ben a Fekete Humor Nagydíját kapta meg Párizsban, majd 1975-ben ítélték oda neki a Kossuth-díjat. Négy évvel később pedig el is hunyt, sírja a Farkasréti temetőben található. Háromszor nősült meg, 1965-től haláláig Radnóti Zsuzsa volt a felesége, aki a mai napig gondozza hagyatékát.

Születésének 100. évfordulója alkalmából egész évben Örkény Istvánnal kapcsolatos programokat tartanak az országban. Májusban még részt vehetünk a Petőfi Irodalmi Múzeum programjain, valamint a nyugdíjasoknak Műveltségi Vetélkedőt hirdet az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény.

A nyár folyamán számos előadást hallgathatunk meg az íróról, a Múzeumok Éjszakája programsorozat alatt pedig egy Örkény-maratont is tartanak a tiszteletére.

Ha szeretjük vagy szeretnénk jobban megismerni munkásságát, akkor mindenképpen látogassunk el az egyik rendezvényre, nem fogjuk megbánni.

A teljes programsorozat itt tekinthető meg: Örkény István honlapja

(http://orkenyistvan.hu/aktualis_esemenyek)

Honti Eszter Viktória