Óz, a hatalmas és nagyszerű szélhámos

oz_cimlap/Bihari Viktória filmajánlója/

73 éve készült egy film a bátorságról, barátságról, és kitartásról. Arról, hogy csak kövessük a sárgaköves utat és megtaláljuk majd Ózt, a hatalmas varázslót, aki teljesíti a kívánságainkat. Vagy mégsem? A nagyszerű varázslónak nincs varázsereje, csak a gépek segítségével képes lenyűgözni az embereket, ha keresik, azt mondja: „Óz, a nagy varázsló most nem elérhető, gyere vissza később!”. Érthetetlen, nem elég, hogy befogadták ezt a szélhámost Smaragdvárosba, még a trónt is neki adták. Vajon mit tudhat, amiért ennyire szeretik? Milyen képességei lehetnek a varázslónak, ami még a jogart is kiérdemli? Most megtudjuk.

Nekem tetszett. Mert elvarázsolt, lenyűgözött. A vizuális effektek hiába, már a kisujjukban vannak az alkotóknak. A film képi világa természetes, nem érezzük mesterkéltnek, vagy túl elképzelhetetlennek Óz városát. A gyártók rendkívül körültekintően írták meg a forgatókönyvet és készítették el a díszleteket, jelmezeket, mind illenek az 1939-es filmhez. Nem tudunk kivetnivalót találni, hogy márpedig ez így nem stimmel, mert emlékezzünk csak, Dorothy történetében ez másképpen volt… Még Mila Kunis szemöldöke is jó helyen van.

A színészi játék csapnivaló. James Franco, épp olyan bámulatos Óz, mint a későbbi idős varázsló, aki remekül tudja a maga körülötte lévő embereket megríkatni. A jellemek olyan erősek és kimunkáltak, hogy akaratlanul is eszünkbe jut, ez a szereplő csak oly kedves és bájos, no meg nem kevésbé ötletes, mint a gyáva oroszlán, vagy a bádogember, vagy az okos madárijesztő.

Sokat hozzá tesz az is a filmhez, hogy Rachel Weisz és Michelle Williams, azon színésznők táborához tartoznak, akiknek minden képkockánál, amiben szerepelnek, megköszönjük, hogy egykor ezt a mesterséget választották. Valószínűleg Lyman Frank Baum is ezt tenné, ha megélte volna könyve megfilmesítését. A filmet rendezte Sam Raimi, aki a Pókember trilógiával méltán lett népszerű és sikeres, itt is gyorsan és pörgősen történnek az események, a cselekmény hulláma olyan dinamikus, hogy akár szörfözhetnénk is rajta. A csodálatos zenebetéteket Danny Elfmannak köszönhetjük, aki egykor a Batmen filmek hangulatért volt felelős. Most Óz a megmentő, akinek a személyiségét a varázskalapja határozza meg, amiből bármikor elő tud húzni egy fehér galambot, történjék vele, vagy körülötte bármi. De tényleg bármi: hurrikán, vadvízi hőlégballon túra, tökmindegy.

Óz a film végén is szélhámos marad, sokat trükközik, de legalább eldönti kiért is ver igazán a szíve. A jó boszorkány elérzékenyül, a gonosz boszorkák sorsa pedig, nem lesz megszokott. A kicsik tátott szájjal fogják végig ülni a két órát, a nagyok örülnek majd, hogy azért még születnek mesés, lélegzetállító, szívmelengető filmek, amik képesek még új álmokat előhívni belőlünk.

Bihari Viktória