P13 – A jövő hírnökei

/

//Nagyszerű színészekkel és lelkes stábbal készül a legújabb magyar websorozat, a “P13 – A jövő hírnökei”, amely a sci-fi és a thriller jegyeit ötvözi. A főbb szerepekben többek között Almási Sándort, Botos Évát, Dolmány Attilát, Király Attilát, Miller Zoltánt, Polyák Lillát, Radnay Csillát, Sztankay Istvánt és Sztankay Orsolyát láthatjuk. A lecsúszott szerkesztőség tagjai körül zajló misztikus történet forgatásán Kiss Ildikó rendező és forgatókönyvíró meghívására vehettünk részt.

/

A helyszín egy belvárosi lakásban kialakított rendelő. A technikai beállás közepébe csöppenünk, a levegőben várakozással teli izgatottság. Kábelek, reflektorok és profi felszerelés tölti ki a szűk szobát, amely a sorozatban a Polyák Lilla által megformált Dr. Fehér Villő otthona. Az asztalon sokat sejtető pálinkás üveg. Félig üres vagy félig teli? Ezt majd minden néző maga dönti el. Ebben a miliőben kérdeztük Kiss Ildikó rendező- forgatókönyvírót a projektről.

Honnan jött az ötlet, hogy belevágjanak a sorozat elkészítésébe?

Korábban is forgattunk már websorozatot egy kisebb létszámú csapattal. Úgy érezzük, hogy a magyar filmipar haldoklik, vagy legalábbis stagnál, ám ezzel ellentétben számtalan sok tehetséges színésszel és színésznővel rendelkezik hazánk. Ezért is gondoltunk arra, mivel a web rendkívül jó reklámfelület, és egyelőre a töredékét használjuk fel csupán, hogy ezen a fórumon indítjuk útjára filmsorozatunkat. Az elmúlt időszakban viszonylag elég sok websorozatot készítettek különféle alkotók, amiket szívesen néztek nagyobb tömegek, sőt, olyan is volt, hogy egy-egy websorozat látogatottsága elérte a 90.000 főt.  Számunkra az ötletelés és az alkotás folyamán is elsődleges szempont volt, hogy látványos, könnyen terjeszthető, s természetesen izgalmas történetet vigyünk képernyőre népszerű, tehetséges színészekkel, feltörekvő fiatalokkal és egy dinamikus stábbal.

/A képen Kiss Ildikó/

Miért a sci-fi thriller műfajára esett a választás?

A tapasztalat azt mutatja, hogy négy olyan műfaj van, ami a képernyő elé vonzza az embereket, s hosszabb távon képes lekötni a figyelmüket. Ez a négy műfaj az akció, a humor, az érzelmi szálak és a thriller. Az akciót és a thrillert többségében inkább a férfiak kedvelik, míg a humort és az érzelmeket a nők, bár nyilván a valóságban ennél nagyobb a szóródás. Célunk, hogy olyan websorozatot tárhassunk a nyilvánosság elé, ami humorával, gördülékenységével, izgalmával és egyéb ismertetőjegyeivel együtt nemre és szinte korra való tekintet nélkül mindenkinek biztosít néhány percnyi, illetve órányi szórakozást. A web megjelenítésében is egészen más felület, mint a televízió képernyője, éppen ezért nagyon fontos, hogy a sorozat kép – és hangvilága milyen minőségben, mekkora dinamizmussal tudja képviselni mindazt, amiről beszélni akar. Reprezentálás szempontjából az akcióthriller műfaja remek lehetőséget nyújtott számunkra.

Milyen korosztálynak szánják a sorozatot?

Elég széles társadalmi réteget kívánunk megszólítani, hiszen az alaptörténet 8 főszereplője olyan problémákkal küszködik, melyek saját életünkben is fel-felbukkannak, így némely szituációban szinte tudattalanul is magunkra illetve életünk jelen vagy múltbeli helyzetére ismerhetünk. Alkoholizmus, tönkrement párkapcsolatok, anyagi válság, beilleszkedési problémák.

Minél több korosztályt szeretnénk megcélozni, a tinédzserektől egészen az idős emberekig, hiszen a minőségi szórakoztatás kortalan. A jelenlegi tapasztalatok alapján főként a 18 és 50 év közötti korosztály használja a leginkább az internetes mozizást, így valószínűleg websorozatunk fő bázisát is ők adják majd. Nem titkolt célunk az is, hogy a későbbiek során akár a televízióban is leadják az általunk elkészített alkotást.

/A képen Polyák Lilla, Miller Zoltán és Kiss Ildikó/

Mennyire népszerűek a websorozatok?

A websorozatok jelenleg még nyilván kevésbé ismertek, mint az egyes TV-csatornák adásai, sokan nem is hallottak még erről a műfajról, ám ahogy a televízió sem egyik napról a másikra került bevezetésre, idővel az átfutás itt is meghozza a várt eredményt, ebben teljesen biztosak vagyunk.

Milyen távra terveznek? Elkészült már a teljes történet?

Az első évad története már elkészült, a stáb azonban nem szeretne itt megállni. Összesen három évadot tervezünk. Egy sorozatnak is megvan a kifutási ideje, nem gondolom, hogy a végtelenségig érdemes húzni illetve nyújtani egy-egy karakter kálváriáját vagy éppen „örömmenetét“, viszont amit képernyőre viszünk annak legyen iránya attól függetlenül hogy pozitív vagy negatív végkicsengésű lesz-e az adott szereplő számára a „végső búcsúzás“. A weben megtekinthető részeket egyenként 26 percesre tervezzük, amiket heti rendszerességgel teszünk majd közzé. Amennyiben sikerül televíziós együttműködést is kötnünk, akkor ezek a részek 52 percesre dagadnak, így már szinte egy egész estés mozifilmként követhetik nyomon a nézők szereplőink kalandjait. A teljes első évad 13 részből áll, mely elég sok meglepetést tartogat majd és természetesen nyitott kérdések elé is állítja a rajongók táborát.

Komoly húzóneveket sikerült a sorozathoz megnyerni. Milyen könnyen álltak rá a színészek?

Meglepő módon nagyon könnyen, bár ez nem is helyes megfogalmazás, hiszen egy színész számára mindig öröm, ha a színház mellett a filmes világban is kipróbálhatja magát. Manapság egyre kevesebb filmezéssel kapcsolatos felkérés érkezik hozzájuk, ha érkezik egyáltalán, így tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő, hogy felvillanyozta őket a lehetőség és az új kihívás. Az eddigi forgatások tapasztalatai alapján nyugodtan mondhatom, hogy remek közösség alakult ki, s mindig akad, aki jókedvével, humorával, vagy éppen megjelenésével átsegíti a többieket a gyakran hajnali négyig tartó felvételek fáradtsággal telített holtpontján. Többen hosszú ideje ismerik egymást, jóbarátok, csak valamiért nem igazán volt arra lehetőségük, hogy együtt játszanak. Ez a pillanat úgy tűnik most elérkezett, ami elég erős motivációs forrás. Jó érzés kiszakadni a megszokott skatulyákból, valami új, szokatlan világot otthonossá varázsolni, ami szintén hatalmas kihívás s egyben nagy örömforrás férfi és nő számára egyaránt.

Fiatalokból álló stáb sürgölődik a forgatáson. Mit kell tudni a csapatról?

Három operatőrrel dolgozunk, akik közül Magyar Dániel, vezető operatőrünk jelenleg egy másik forgatáson vesz részt, így ketten, Jakab Zoltán és Csoda Bence tartják a frontot a sokszor képileg is komoly kihívást jelentő jelenetek kapcsán. Fontosnak tartom a tehetséggondozást, így nem véletlen hogy elég sok fiatal arc tűnik fel a kamera mindkét oldalán. Többen fotográfiát illetve operatőrködést tanulnak, sőt, olyan is akad, aki már régóta foglalkozik ezzel a munkával, mialatt folyamatosan képzi magát. Sokkal kevesebb lehetőséget kapnak, s talán számukra még nehezebb a filmes területen történő elhelyezkedés, tapasztalatszerzés, mint a színészek kapcsán. Jakab Zoltán nemrégiben a „Flört / Ölők” című mini websorozat munkatársaként alkotott egy rendkívül színvonalas alkotást, Csoda Bence pedig velem dolgozott már együtt, ahol szakmai szempontból egész gyorsan és könnyen megértettük egymást. Számomra kiemelten fontos a megbízhatóság és a stabilitás, így csak olyan emberekkel tudom elképzelni akár a rövid, akár a hosszabb távú munkát, akikben érzem az elhivatottságot és az akarást.

A forgatás előtti pillanatokban néhány gondolat erejéig Csoda Bence operatőrt is sikerült magnóvégre kapni, aki nyilatkozott többek között arról hogyan került a sorozathoz, mit jelent számára a műfaj, illetve milyen fázisban tartanak a munkálatok?

„Ildivel korábban már dolgoztam egy pályázat kapcsán a Szurikáta projekten, ami az első közös websorozatunk volt. A „P13 – A jövő hírnökei” már a második közös munkánk, bár jóval nagyobb stábbal. A science fiction férfiasabb műfaj, foglalkoztat a téma, abszolút nem áll messze tőlem.  Jelenleg egy trailert készítünk, illetve már látható egy spot is a sorozat kapcsán. Hamarosan az első részeket is sikerül leforgatnunk, utána pedig az anyagiaktól függően tudunk tovább haladni. A színészekkel könnyű dolgozni, nagyon jó a csapat, szimpatikus emberekből áll, akik egymásra is figyelnek, emellett pedig egyfajta „ajándék“ is ez a kezdeményezés, hiszen valami újat teremthetünk, ami mögött igazi, minőségi szakmaiság áll.”             /A képen Csoda Bence és Jakab Zoltán/

Ekkorra azonban már minden készen állt, és az este két sztárja, Polyák Lilla és Miller Zoltán is megérkezett, így elkezdődhetett a forgatás. A színészekkel hamarosan külön interjút olvashatnak a Kultúrprojekten, de addig látogassanak el a P13 – A jövő hírnökei websorozat honlapjára, ismerkedjenek meg a történettel és a szereplőkkel! Jó szórakozást!

www.p13.hu

Képek: Fehér Krisztián

B. D.