Padfestés a Duna-parton

/Tirpák Barbara beszámolója/

Szokatlan látványnak lehettek tanúi június 5-én, kedden a Lánchíd környékére tévedők. Hét híresség, név szerint Für Anikó, Scherer Péter, Bocskor Bíborka, Harcsa Veronika, Lévai Balázs, Vágó Piros és Balanyi Szilárd ugyanis festettek. De nem ám akármit, és nem ám akárhogyan! A Danube Flow- Hív a Duna! rendezvénysorozatának jóvoltából négy darab, raklapokból készült bútor válhatott színesebbé a lelkes meghívottak keze által. A padok Orosz Ádám, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatójának tervei alapján készültek, aki a Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat kreatív ötletpályázatának nyertese.

A programsorozat célja, hogy minél kreatívabb és minél szórakoztatóbb módon mutassa be a Duna értékeit és csábítsa vissza az embereket a folyópartra. Ennek érdekében tavasztól őszig Budapesten vidám programokkal várja az érdeklődőket. A bútorfestő program keddi megnyitójának befejeztével mostantól október közepéig négy ponton találkozhatnak a helyiek és a turisták színes, köztéri fotelekkel, padokkal a Vigadó tér és a Parlament között. A nagyszabású vállalati-civil (Coca-Cola Magyarország, Mindspace, VaLyo) kezdeményezés kiemelt része a VaLyo (Város és a Folyó) Csoport munkája, a „Duna Tanösvény”.

Tömör Miklós, a VaLyo csoport vezetője a következőket mondta a keddi megnyitó, és a program előkészületeiről: „Tizenkét padot és két óriási nyugágyat készítettünk, melyekhez száz raklapot, öt köbméter faanyagot, harminc kilogramm csavart és nyolcvan liter festéket használtunk fel. A munkában 40 önkéntes segített, és a bútorok 600 munkaóra alatt készültek el. A padokon bárki üldögélhet, és közvetlenül a vízparton élvezheti a folyó közelségét, amire Budapest belvárosában egyébként nemigen van lehetőség.”

A négy pontnak egyébként egyenként is külön szerepe van. Van, amelyik a Duna kanyarulatait, és a csobogó víz hangját hívatott szemléltetni a látogatókkal, míg egy másik az irodalmat hívja segítségül a program céljának megvalósítására. Egy azonban mindegyikben közös, a legfőbb mondanivalója a természetvédelem, és ezen belül is a Duna védelme és tisztelete.

A keddi bútorfestést a hét meghívott híresség is láthatóan élvezte, s támogatta. A megnyitó beszédeket követően vidám hangulatban kapták fel az ecseteket, hogy máris nekilássanak a remekműnek. Festés közben persze szívesen elmondták azt is, hogy milyen érzés számukra ez a program, és hogy milyen formában próbálnak meg kreativitásukkal hozzájárulni a nemes célhoz.

Én valami gyermekrajzra emlékeztető, naiv alkotást szerettem volna létrehozni a padon – nyilatkozta Für Anikó az érdeklődő riporterek kérdéseire válaszolva – A festék sűrűsége egyébként nem megfelelő, ha kevéssel próbálkozom, akkor több rétegben kell festeni, ha többel, akkor viszont nagyon folyik. Kicsit nehéz vele bánni.

A rakoncátlan festék azonban mit sem rontott a jókedven, így az alkotások is rendben elkészültek, melynek hála a négy padon most ott díszeleg egy figyelemfelkeltő DUNA felirat.  Az esemény külön kiemelendő büszkesége volt, hogy egy gyanútlan járókelő már a megnyitó előtt felavatta az egyik padot: megjelent ugyanis az első odaláncolt bicikli. S bár, hogy az illető mit reagált, mikor meglátta választott padjának időközbeni átalakulását, azt már nem tudjuk meg, de annyi bizonyos, hogy az eset borítékolta a vidám hangulatot.

Tirpák Barbara

Címlapi kép: Danube Flow – Hív a Duna

További fotók: Mákos Rebeka