dsc_0058nagy

Pécs – a kulturális kaland

Pécs évszázadok óta a kultúrák találkozásának, sokfelől jött népcsoportok, nemzetiségek békés egymás mellett élésének városa. Változatos történelmi múltja és hagyományai, sokszínű öröksége kifogyhatatlan forrásai a magyar, német, horvát, bosnyák lakosság napjainkig együtt formálódó kultúrájának.

A dél-magyarországi város, a kultúra, a művészetek közel 2000 éves bölcsője, napjainkban Európa-szerte ismert gazdag művészeti életéről, fesztiváljairól, múzeumairól és műemlékeiről, egyetemeiről, tudományos életéről.

A főváros után itt található a múzeumi állandó kiállítások és az időszaki bemutatók legszélesebb választéka, számos galéria és számtalan műemlék, köztéri műalkotás gazdagítja a várost a történelmi korok minden jelentős időszakából. A nyári szikrázó és a téli simogató napsütés, a szabadtéri rendezvények változatos sora, az utcán élő nyüzsgő-pezsgő belvárosi sokadalom mediterrán hangulatot idéz.

2010-ben Pécs viselhette Essen és Isztambul mellett az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A cím elnyerésével járó előnyöket azonban nem csak egy esztendeig élvezhette a város, hiszen a kétezer megvalósult kulturális esemény és a számos elkészült beruházás mellett kulturális léptékváltásra került sor, amely hosszú távú lehetőségeket biztosít a településnek.

legifoto01Pécsett tárták fel a késő római kori ókeresztény, Közép-Európában egyedülálló temetőt, mely 2000 óta az UNESCO világörökség része. A középkorból a történelmi belváros utcaszerkezete és a városfal maradt ránk eredeti állapotában.

A török hódoltság a város arculatát meghatározó épületeket hagyott az utókorra. Jelentősek a reneszánsz, majd a barokk városkorszakból megmaradt emlékek. A Zsolnay-gyár épületkerámiái tovább színesítették Pécs egyedi hangulatát a 19–20. században.

A sajátosan kelet-közép-európai, de Európához ezer szállal kötődő környezet és szellemiség a művészet minden ágában megmutatkozott a 19. századi, a gyors fejlődés útjára lépett Zsolnayak városától a 20. századra nagyvárossá, kulturális és művészeti központtá növekedett Pécsett, de különösen a képző- és iparművészet terén hatott inspirálóan a pécsi művészek gondolkodására. A 21. század küszöbén Pécs a hazai kortárs építészet és képzőművészet egyik vezető műhelyévé vált.

Pécsről indult és vált híressé, majd visszatérve az európai legmodernebb irányzatokkal a tarsolyában Pécset gazdagították a Bauhaus magyar származású jeles művészei: Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Johan Hugo, Molnár Farkas, Stefán Henrik, Weininger Andor, az op-art világhírű művésze, Victor Vasarely, vagy az absztrakt képzőművészet következetes pécsi mestere, Martyn Ferenc.

Pécsett a zenei élet is sokoldalú. A rendszeres könnyűzenei események mellett a Kodály Központban a komolyzene határterületeivel, cross – over produkciók, a kánonba nem tartozó művek bemutatásával, új előadásokkal, kortárs, újító jellegű produkciókkal találkozhatunk.

Személyes tapasztalatunk alapján érdemes felfedezni Pécs kulturális sokszínűségét, és eltölteni néhány kellemes napot a városban.

415495_10150422305816710_541000900_o(1)A kulturális kalandozás alatt pedig kiemelten ajánljuk, hogy éljenek a Hotel Makár Sport & Wellness vendégszeretetével.  Korábban részletesen beszámoltunk róla, hogy Pécs egyetemi városrészében az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően egy hatvan szobás, négy csillagos, a város talán legkorszerűbb szobáit nyújtó, szinte minden igényt kielégítő kínálattal rendelkező hotelét sikerült kialakítani, mely a minőségi szolgáltatásfejlesztés terén történt szemléletváltással igyekszik folytatni a megújulást, és mind a városba látogató vendégek, mind a pécsiek körében népszerűvé tenni szolgáltatásait. A Hotel Makár komplex szolgáltatásai az egészséges életmód fontosságára is felhívják a figyelmet. Október 12-én Pécs legsportosabb eseményére, a nagyszabású Családi Fitnesz és Egészségnapra várják az érdeklődőket, ahol három helyszínen neves városi edzők mellett Katus Attila és Czanik Balázs részvételével lehet majd sportolni, emellett egészségügyi szűrések, tanácsadások, játszóház, masszázs is színesítik a programot.

Képek: www.varoslako.pecs.hu

Forrás: Pécs -a kultúra vonzásában