Családi kép No.2

Pocket Volcano – Csató József festőművész kiállítása a Virág Judit Galériában

Március 24-étől ismét egy különleges tárlatnak ad otthont a budapesti Virág Judit Galéria: a magyar műkereskedelem kiemelkedő szereplője ezúttal egy nemzetközileg is ismert fiatal festőművész, Csató József utóbbi egy évben született munkáiból rendezett kiállítást.

 „Csató legújabb, kísérletezéssel teli, bravúros munkáit mutatja be” – ajánlotta a figyelmünkbe soron következő tárlatát a nagy nevű fővárosi galéria a közösségi oldalán.

Ezzel a kijelentéssel láthatóan egyetértettek a március 24-i megnyitón szép számban egybegyűlt érdeklődők is, akik közül sokan már az ünnepség megkezdése előtt megtekintették a Pocket Volcano című sorozat figyelemre méltó alkotásait.

Magma asztal

 A tárlatot Magyar Kornélia, politikai elemző nyitotta meg, aki többek között kiemelte:  Csató József alkotói munkásságának meghatározó része, a legfontosabb ismérve a kísérletezés. Ez magyarázza a mostani kiállítás különleges címét is, utalva az elsősorban az amerikai diákok körében népszerű, de itthon is kapható, fizikai kísérleteken alapuló tudományos játékra, a Zseb vulkánra.

 Arra a kérdésre, hogy hogyan jött a képbe a vulkán, maga a festőművész válaszolt az ünnepséget záró mini koncertet követően, a megnyitó hivatalos részének végén ugyanis az Anton Vezuv zenekar adta elő Seven Seas című dalát.

– Az utolsó tárlatom egy elég markánsan figuratív kiállítás volt, párokkal, párkapcsolatokkal foglalkozott, ami után úgy éreztem, hogy elindulnék más, egy kevésbé figuratív irányba. Akkor kezdtem el vulkánokat festeni, amik aztán nem állták ki nálam az idő próbáját: újra és újra átfestettem a képeket, mígnem a vulkánok teljesen új arcot kaptak, az átalakulások végeredménye pedig itt látható.

Boldog Úúj Csató József legújabb sorozatának szembetűnő változása, hogy az absztrakció az eddigieknél talán még nagyobb teret nyer a most kiállított alkotásokon a felületi kísérleteknek köszönhetően. A művész fóliás, paletta- és papírdarabos kollázsai, a színek, a füst és a vulkanikus formák “átszivárogtak” a képeibe is, de a barokkos, dús faktúrák ellenére Csatónál még mindig a szín és a forma játssza a főszerepet.

– A kollázsok mind színben, mind formai megoldásaikban hatást gyakoroltak a kiállításon szereplő képekre,  a gomolygó füst, a morajlás, a hamu-, por- és párafelhő, a robbanás előtti állapot vagy az azt megelőző ezeréves csönd mind megtalálhatók a képeken, annak ellenére, hogy maga a vulkán egyiken sem jelenik meg –  magyarázta a festőművész.

 – Az elmúlt egy-másfél évben sokat kísérleteztem felületekkel, meg kollázsokkal – tette hozzá Csató József. – Festésnél keveset hezitálok. Ha egy adott téma felötlik, hamar követni kezdem és nem foglalkozok többet a másik tízezerrel amin dolgozhatnék. Igyekszem vállalni a felelősséget döntésemért, akkor is, ha az maga az átfestés.

Ez utóbbi „technika” ma már a munkamódszere, az alkotói folyamat során tudatosan használja a többszöri újrafestést.

– Addig festem a képet, ameddig azt nem érzem, hogy most már elégedett vagyok vele, és előfordul, hogy csak a sokadik változatra bólintok rá. Lételemem a kísérletezés – jegyzi meg mosolyogva. – Az ihletet pedig az állandó munka hozza meg számomra. Az inspirál, ha folyamatosan dolgozom.

 A tárlat április 13-ig látható a Virág Judit Galériában. A Pocket Volcano non-profit kiállítás, melyet ingyenesen látogathatnak az érdeklődők, a galéria művészettörténészei pedig ingyenes tárlatvezetéseket szerveznek a kiállítás során. Április 11-én pedig rendhagyó tárlatvezetésre kerül sor Magyar Kornélia, politikai elemző, Pritz Péter, zenei szakújságíró műfordító és a szerző, Csató József részvételével.

 Szűcs Anikó

 Névjegy:

Csató József 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Az ezredforduló óta alkotásait számos csoportos kiállításon mutatta be, első egyéni kiállítását 2003-ban láthatta a nagyközönség. 2013-ban Esterházy-díjat kapott.