Póker a művészetben

A_Waterloo_Dogs_Playing_PokerA póker rejtélyes világa már az élet számos területén megjelent. Nemcsak a filmrendezőket és forgatókönyvírókat ihlette meg a kártyázás világa, hanem számos más művészeti alkotásban is megjelent a póker.

Egyik legsikeresebb képalkotás az a pókerező kutyák festménysorozat, melyet Cassius Marcellus Coolidge, azaz „Cahs” alkotta meg, több mint száz évvel ezelőtt. A New Yorki reklámgrafikus és festő 1844-ben született az Amerikai Egyesült Államokban. A családi gazdaságot elhagyva először patikus, majd grafikus és illusztrátor lett a Brown & Bigelow cégnél.

A művek egy szivar reklámkampányhoz születtek eredetileg. Ez a 16 részes sorozat lett a legismertebb alkotása, melyet 10 éven keresztül festett meg.  Ezeken a képeken kutyákat ábrázol, melyek nem mindennapi helyzetben láthatóak, illetve emberi tulajdonságokkal ruházott fel. A kutyák sportolnak, táncolnak, dolgoznak, vagy éppen utaznak. Ebből a karikatúra sorozatból kilenc kép kifejezetten a póker játékról szól. Különböző kutyafajták ülnek kártyaasztalhoz, és pókerezés közben isznak, szivaroznak, vagy épp csalással próbálkoznak az asztal alatt. A legdrágább darabja a sorozatnak a „Bold Bluff”, a legismertebb része pedig az „A Friend in Need”. Ezek a festmények népszerűségét mi sem bizonyítja, hogy a szinte minden kaszinóban vagy pókeres újságban találkozhattunk már velük.

poker
A képek az aukciós licitek alkalmával is rekordot döntöttek. 2005. február 15-én egy árverésen 590.400 dollárért keltek el a Bold Bluff és a Dogs Playing Poker című képek. Coolidge ezzel meghaladta előző aukción elért eredményét, ami 74.000 dollár volt. Azok, akik nem juthatnak eme értékes darabokhoz, hazavihetik pár dolláros ajándéktárgyak formájában, mely souvenir boltok állandó darabját tekintik bögrék, naptárak vagy éppen hamutartók formájában.

A dalszerzőket is megihlette a póker játék, a leggyakrabban játszott póker slágerek közt van a Pogues – Bottle of smoke, Michael Buble – Feeling Good, Clint Black – Good run of bad luck, Bob Dylan – Tangled up in blue , Sinner Man – Nina Simone, Oar – Crazy game of poker, Survivor Eye of the Tiger, DJ Khaled  – All I do is Win, Bachman Turner Overdrive – Taking Care of Business c. dala.

De nem kerülte el a póker témát a klasszikus zene sem. 1910-ben került sor New York Metropolitan operaházában „A nyugat lánya” című három felvonásos operának ősbemutatójára. Giacomo Puccini darabja az Aranyláz idején játszódik, 1849-50-ben. A műben a szerelmi szálak mellett már megjelenik a póker, ugyanis egy játszmán dől el a bandita főszereplő sorsa. Hamiskártya segítségével a nő megnyeri a partit, így megmenti szerelmét Johnsonst és sikerült megszöktetnie. A kor legnagyobb zeneszerzőjének operája jól tükrözi a századfordulóban elterjedő póker térhódítását.