Előadássorozat a Próféta Galériában

/Czencz Vivien írása/

A márciusban nyílt Próféta Galéria október 4-ei kezdéssel, Vizuális kultúránk a közelmúltban – az elmúlt hatvan év címmel indított előadássorozatának negyedik alkalmára látogattunk el az impozáns épület falai közé. Modern és szocreál – építészet a fordulat évétől a Kádár-kor hajnaláig címmel, Prakfalvi Endre kalauzolt minket vissza a közelmúltba.

Az egykori Műegyetem kávéház esztétikus falai között kezdte meg működését 2012 márciusában a Próféta Galéria, azzal a céllal, hogy gazdagítsa a hazai kortárs képszőművészeti szcénát egy olyan kiállítótérrel, ahol a kiállítások mellett előadássorozatok, egyéb kulturális rendezvények is helyet kaphatnak. A galéria mérete lehetővé teszi nagyszabású tárlatok, nagyméretű műalkotások elhelyezését, valamint előadássorozatok, koncertek, könyvbemutatók megrendezését is. Az időszaki kiállítások mellet tehát a közelmúlt és a jelen művészei is bemutatkozhatnak.

Ennek köszönhetően indult útjára október 4-én a Próféta Galéria 9 estés előadássorozata, Vizuális kultúránk a közelmúltban – az elmúlt hatvan év címmel, melynek negyedik alkalommal megrendezett estjén Prakfalvi Endre művészettörténész avatott be minket a szocreál építészet rejtelmeibe, Modern és szocreál – építészet a fordulat évétől a Kádár-kor hajnaláig előadásával.

A téma szakértőjének, Prakfalvi Endrének (művészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum munkatársa) estjén válaszokat kaphattunk a galéria honlapján is megtalálható, és bennünk is felmerülő kérdésekre. “A téma kikerülhetetlen, hiszen napjainkban is körülvesznek minket ilyen épületek. De mégis hogyan viszonyuljunk hozzájuk? Pusztán kordokumentumokként, vagy művészeti alkotásokként?” A válaszok sorra érkeztek a képekkel fűszerezett, izgalmas előadás folyamán.

Nem csak a háborús károk helyreállítása volt a szocreál építészet legnagyobb feladata, hanem az újjáépítés is – avatott be minket a művészettörténész mindjárt a prezentációja elején. Megismerhettük azokat a lenyűgöző épületeket, amik a szocreálban épültek: pályaudvarok, művházak, iskolák épületei Csepeltől kezdve, Budapesten át, egészen Kazincbarcikáig.  Megcsodálhattuk többek között a volt Erzsébet téri buszpályaudvart, a Lehel téri templom mellett élmunkások és művészek számára épült lakásokat, a MÉMOSZ új székházát, a Lánchíd Presszót, a Magyar Dolgozók Pártjának miskolci székház, a Csepeli Postát, a Ferihegy I-es terminált. A téma kimeríthetetlennek bizonyult, igazából kevésnek is éreztem a 90 percet, az idő csak úgy repült, míg mi a közelmúlt építészetében bóklásztunk.

A galéria továbbra is szeretettel vár minden olyan művészet és kultúra iránt érdeklődőt, aki szeretne betekintést nyerni a közelmúltunk vizuális kultúrájába. Az előadássorozat kéthetente folytatódik, a következő (ötödik) alkalom november 29-én csütörtökön 18 órakor veszi kezdetét, a téma pedig a Modernizmus és tárgykultúra a 60-as 70-es években, Jerovetz György prezentálásában. Emellett pedig a galéria időszaki kiállításai is megtekinthetőek minden hétköznap.

További információk: http://www.profetagaleria.hu/

Czencz Vivien