Reflecting Fashion

/A soron következő bécsi beszámoló Tirpák Barbara tollából/

Bécs, Bécs, Bécs… A város, mely magával ragad, és többé nem ereszt. De nem is baj. Nem is akarod.

A Kultúrprojekt két napot töltött a szebbnél szebb utcák, épületek és látványosságok forgatagában, de azt már most le kell szögeznem, hogy ennyi idő aligha elég, hogy az épületek, az utcák, az emberek “elmeséljék” történetüket. Egy szeletet azonban mégis kaphatunk, s ez a szelet is életre szóló élmény. Utunk jó néhány állomáson át vezetett, jártunk múzeumokban, a kihagyhatatlan Práterben és Schönbrunnban is. Korábbi cikkünk már nyújtott egy kis ízelítőt a most megtekinthető kiállítások sorából, ezúttal ismét egy hasonló ínyencségről számolunk be, mely 2012. június 15-én nyitotta meg kapuit, s szeptember 23-ig lesz látható.

Reflecting fashion, azaz válasz a divatra. Már a cím is figyelemfelkeltő, nemkülönben maga a kiállítás. A bécsi Modern Művészetek Múzeuma (MUMOK) megdöbbentő, már-már sokkoló tárlata olyan élményt nyújt az idelátogatók számára, mely egy életen át nem felejtődik: fantasztikus, ismereteket elmélyítő tanulmányút azoknak, akik a modern művészetek szerelmesei, és megdöbbentő felismerés azok számára, akik eddig nem merültek el ebben a világban.

Gondolnánk-e, hogy ez az egy szó, „divat”, mennyi embert ihletett meg, és hogy ezt a lehető legkülönfélébb módokon tette? Nos, hogy a válasz  igen, vagy sem, az tulajdonképpen teljesen mindegy. Ha gondolnánk, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért, de a közel három emeletet magába foglaló kiállítás kivétel nélkül mindenki számára tanulságos élmény. Néhol sokkoló, vagy épp félelmetes, néhol gyönyörű, és megfoghatatlan, fő témája pedig a divat, mint a művészetek alapvető összetevője. Ezt a felfogást, és ennek több száz éves fejlődési útvonalát követhetjük végig az óriási épület hatalmas kiállító termeiben. A művészek megragadják a divatirányzatok legfontosabb elemeit, s műveikkel megvizsgálják, hogy ezek milyen hatást gyakoroltak a mindenkori jelenre. Így nem csupán egy korhű képet kapunk, de az alkotó személyiségéből is eljut hozzánk egy-egy szelet.

Ez a sokakat megosztó, ámde tagadhatatlanul szenvedélyes kiállítás az 1910-től napjainkig terjedő időszakra fókuszál. Többnyire időrendben haladunk, bár azért – csak hogy semmiképp ne süllyedhessünk az unalom mély gödrébe – találunk átfedéseket egy-egy kor művei, és egy-egy terem kiállított darabjai között. Olyan alkotók műveivel találkozhatunk itt, akik nem féltek kimutatni a véleményüket, s bátran világ elé tárták lelkük legmélyebb bugyrainak érzéseit, gondolatait – még akkor is, ha azok rémisztőek és sötétek voltak. Még akkor is, ha a közvélemény botrányosnak ítélte azt, ahogyan ők a divatirányzatokat látták. Tükröt állítottak az emberiség lépten-nyomon változó ízlésének, s rávilágítottak hőn szeretett trendjeink gyengeségeire. És tették mindezt a szürrealizmus eszközével.

 Szürrealizmus. Már ez az egy szó rengeteget elárul arról, mire számítsunk a bécsi Modern Művészetek Múzeumában ezen a nagyszabású tárlaton: megdöbbenésre, felismerésre, őszinteségre. Röviden: tömény művészetre.

.

A MUMOK csodaországának néhány órányi kirándulása alatt olyan művészekkel és nevükhöz fűződő hagyatékokkal találkozhatunk, mint Kolo Moser, Gustav Klimt és Emilie Flöge bécsi divatszalonja, vagy Max Ernst, aki a divat hegemóniáját hirdette a művészettel szemben. A művek érzékeltetik a divat és a művészet szerelmi aktusát, elkerülhetetlen összeolvadását, s rávilágítanak az ezzel kapcsolatos lényegi kérdésekre. Szembe jön velünk Salvador Dalí, aki a szürrealista alkotásmódot már-már esztétikai szintre emelte, s további olyan művészek, akik szemünk elé tárják annak valóságát, hogy az idők folyamán hogyan vált a női test a férfi gondolatok vetítővásznává.

.

Elkezdhetném sorolni a kifejezőbbnél kifejezőbb kiállított szobrokat, képeket és ruhákat, de azt hiszem, bölcsebb, ha nem ontom tovább a szót. Én mindenkit arra buzdítok, hogy ha valami különlegesre, netán megdöbbentőre vágyik, vagy egész egyszerűen farkasszemet szeretne nézni divattörténelmünk néhol tán kissé groteszk, de sok igazságra rávilágító oldalára, mindenképp látogasson el Bécsbe, a Museum Moderner Kunst Reflecting fashion címet viselő tárlatára. Az élmény garantált, csak győzzük hova kapni a fejünket!

Tirpák Barbara