Hallottál róla

Mangában is olvasható a Rémségek cirkusza

Közel egy időben a Harry Potter könyvsorozattal indult Darren Shan Vámpírkönyveinek hódító körútja is. A londoni születésű, ír Shan, eredeti nevén Darren O’Shaughnessy, 2000-ben lépett ki az addig jóformán csak saját szórakoztatására történő, névtelen írogatásból, amikor is kiadta első, gyermekeknek szóló horror kötetét, a Rémségek cirkuszát, melyből később egy tizenkét kötetes sorozat született. A vámpírokat sajátos módon bemutató, immár Darren Shan néven kiadott, álönéletrajzi írás és tizenegy folytatása óriási médiafigyelmet kapott és nagy népszerűségre tett szert. A könyveket húsznál is több nyelvre lefordították, melyek hivatalosan 33 országban jelentek meg, közöttük 2006-ban Magyarországon is. Az első kötetből az elmúlt évek Edward Cullen és vámpírtársai imádatának hatására 2009-ben egy filmet is forgattak, ám ez silány próbálkozásnak bizonyult, sem minőségében, sem pedig népszerűségében nem sikerült még csak megközelítenie sem az eredeti alkotást.

cirque_1A könyvsorozat tehát igen népszerű lett, de csak kevesen tudják, hogy a sokak által imádott Darren, Steve vagy Mr. Cripsley kalandjai egy egészen más, a manga műfajában is megtalálhatóak. A Takahiro Arai által illusztrált japán képregény sorozat egy az egyben Darren Shan nagysikerű regényén alapszik, s a tizenkét manga kötet szorosan követi az író eredeti tizenkét művét. Arai egy manga művészeknek szóló versenyen nyert engedélyt Darren művének sajátos, japán rajzstílusú képregény formájában történő publikálására, melynek megrajzolásában tulajdon bátyja is segítségére szolgált. Az Arai féle sorozat a Weekly Shōnen Sunday (週刊少年サンデー) című japán hetilapban jelent meg, akik 2006-tól 2009-ig a Shogakukan kiadásában mind a 12 kötetet leközölték. Ezt követően az Észak-amerikai  Yen Press, az Egyesült Királyság- beli HarperCollins, sőt, még a francia Pika Édition, vagy a taiwani  Sharp Point Press is megkapta a kiadásra jogosító licenst. A nyugati kritikusok többnyire kedvezően fogadták Arai művét, habár a karakter design tekintetében néhol elégedetlenségnek adtak hangot.

Az Arai féle történetvezetés, mint arról már korábban szó esett, egészen pontosan követi Darren Shan eredeti művének vonalát.  A sorozat első kötetében Darren és Steve, a két jóbarát beosonnak a városba látogató, kifejezetten felnőtt közönséget célzó, torzszülötteket mutogató Rémségek cirkuszába. A szórólapok terjesztése furcsa, kék csuklyás alakok által történik, természetesen szigorúan titokban, így a két fiatal nagyon boldog, hogy közös kis titkukat őrizgetve valami igazán „nem gyerekhez méltó” dolgot visznek véghez. Az előadás természetesen borzalmasan rémisztő, a két gyermek azonban szinte megbabonázva nézi végig a hátborzongató jeleneteket. A legrémisztőbb dolog azonban csak ezután következik. Steve felismeri az egyik szereplőt, Mr. Cripsleyt egy régi képregényből. A produkcióban pókidomárként fellépő alak valójában vámpír. Steve, aki gyűlöli jelenlegi életét kapva kap az alkalmon , és titokban megkéri a sebhelyes arcú férfit, hogy tegye őt az inasává. Ám Mr. Cripsley nemet mond, s elküldi a véleménye szerint nem tiszta lelkű fiút… a baj csak ott kezdődik, hogy ennek a beszélgetésnek Darren is fültanúja, ami később igen sok bonyodalomhoz, és a két fiú sorsának megpecsételődéséhez vezet. Innentől kezdve a történet tizenkét köteten, és az ezt magába foglaló közel tizenöt éven keresztül csupa izgalmakat, rengeteg libabőrt és annál nagyobb élményeket kínál olvasói számára.

Darren Shan regénye nem véletlen vált a fiatalok kedvencévé, Takahiro Arai ebből készült képregénye pedig minden bizonnyal izgalmas élmény e sorozat szerelmeseinek, de gyönyörű alkotás azok számára is, akik előtte nem ismerték a történetet.