Ritus_ecard_v4 (3)

Rítus – A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója

A darab egy megújult társulatnak születik, közösségről, a közösen kialakított szertartásokról, az együtt gondolkodásról, együtt alkotásról szól. A rítusok egyben tartják, együttműködésre késztetik a közösség tagjait. Ez a mű alkalom lesz az  eggyé kovácsolódásra. Alkalom lesz ugyanakkor egy néha véres, néha vicces játékra, melyben mindennapi rítusainkat karikírozzuk ki, és társadalmi történéseinkre reagálva új rítusokat hoz létre.  Új mítoszok új rituálét szülnek. A félelem és frusztráltság a legbarbárabb megnyilvánulási formákban jelenítheti meg az ember küszködését a megfelelésért. Azt már szinte senki nem tudja, hogy kinek kellene megfelelni, de a kegyetlen, vagy éppen mókás közösségi rítusokat elszántan ismételve még él a remény, hogy az adott közösség kontaktusba léphessen a hite lényegét és kultusza tárgyát jelentő transzcendens valósággal.  A két felvonás némileg ellentéte, ugyanakkor kiegészítője egymásnak. Előbb a vadság, az emberi brutalitás, majd pedig a humor, az ironikus, önironikus fogalmazás jellemzi a darabot.

Táncolják: Bújdosó Anna, Czár Gergely, Csetényi Vencel, Hajszán Kitti, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Kiss Róbert, Májer Gábor, Markovics Ágnes, Palman Kitti, Takács Zsófia, Zsadon Flóra

Fény: Stadler Ferenc

Díszlet koncepció: Juronics Tamás

Jelmez: Bianca Imelda Jeremias

Koreográfus: Juronics Tamás

Balettigazgató: Pataki András

Művészeti vezető: Juronics Tamás

A Szegedi Kortárs Balett alapítója, Imre Zoltán táncművész, koreográfus 2013. november 8-án töltené be 70. életévét. Ez alkalomból a Szegedi Nemzeti Színház előcsarnokában, Imre Zoltán szobránál koszorúzással egybekötött megemlékezést tart a társulat 16 órától, melyre szeretettel várják önöket is.

Forrás: SZNSZ