Rube Goldberg, avagy bonyolultság mesterfokon

SONY DSC.

/Bihari Viktória írása/

Reuben Garrett Lucius “Rube” Goldberg (1883-1990) New Yorkban élt, és szerette a változatosságot. Mérnökként dolgozott, aztán hazament és a szobrászatban megpihent. Másnap írt, rajzolt, vagy éppen különös találmányait fejlesztette. Az amerikai feltaláló sokoldalúságát a mai napig hirdetik lenyűgöző építményei, ugyanis Rube Goldberg mesterien tudott egyszerű feladatok elvégzésére, összetett és bonyolult lépésekből álló gépeket gyártani. 1931-ben a Merriam-Webster szótárban neve összeforrt a bonyolultsággal, mérhetetlen ötletességgel, és a dominó-elvű lépéssorozattal.

Jelenkorunk is csodálója a Goldberg-gépeknek, hiszen számtalan zseniális építményt tekinthetünk meg az interneten működés közben. Hiába, az újdonság létrehozására és a lenyűgözésre mindig vevőek az emberek. Ezek a gépek olyanok, akár a dominók, minden lépés egy másik lépéstől indul be, az amerikai mérnök csodája ebben áll, no meg abban, hogy a gép készítője bármit, amit használhatónak vél, beleépíthet gyártmányába. A Goldberg-gép rendkívüli precizitást és ötletességet igényel, így hát nem könnyű megépíteni. Ám akinek, vagy, akiknek sikerül az számíthat rá, hogy hatalmas elismerést, és kikerekedett szemeket fog elérni alkotásával.

Magyarországon a bonyolult lépéssorozatot elvégző gépek kevésbé ismertek, hazánkban az utóbbi öt évben lettek igazán népszerűek, így nem csoda, hogy a Bosch „Mérnökök játszótere” azt a feladatot adta az ifjú tehetséges mérnököknek, hogy építsenek egy Goldberg-gépet, ami megdönteni a 2012-es Rube Goldberg-gép Guinness-rekordját, amit jelenleg a Hivatásos Mérnökök Purdue Társasága (Purdue Society of Professional Engineers, USA) tart 300 különböző lépéssel. A Guinness-rekord megdöntésére, csaknem negyven csapat adta le nevezését, ám ma már kevesebb, mint húszan vannak versenyben.

Az egyik ilyen csapat, aki még hisz Goldberg-gépe elkészülésében, az a Másik nevet viselő banda, mely nyolc fiúból és két lány BME-s villamosmérnök hallgatóból áll. Ez meglátszik gépükön is, leginkább elektronikát és digitális technikát használnak az építésben. Idejük legnagyobb részét barkácsolással töltik, hiszen náluk minden szerkezet fából épül, majd ezeket rögzítik az alumínium vázra. Az építést természetesen megelőzte a lépések megtervezése, a csapat által elfogadott lépések egy nagy könyvben találhatóak meg, melyből kiválasztják az építők a számukra megvalósíthatót, majd azt elkészítik.

SONY DSC„Mi a történelmi korokat választottuk: ókortól, az új világ felfedezésén keresztül, ipari forradalmon át, egészen napjainkig fogunk eljutni. A témánkat egy-egy lépéssel, és dekorációval próbáljuk majd érzékeltetni. Ezután, meg kellett határoznunk, hogy milyen lépéseink lesznek sorrend nélkül, ezeket egy egyszerű ábrával kellett bemutatnunk, és leírnunk néhány sorban, hogy mi is történik abban a lépésben. A harmadik hónapban be kellett mutatnunk a csapatot írásban, csapatvideóban Legvégül sorrendbe kellett állítanunk a lépéseket és összefüggővé kellett alakítanunk őket, például hogy esik majd rá a kapcsolóra a golyó, ez volt a legnehezebb része a rekordkísérletnek. Szerencse, hogy amit leírtunk, azon még kisebb változtatásokat lehet tenni, mert van, ami egészen másképpen működik gyakorlatban, mint ahogy elképzeltük.” – foglalta össze Németh Balázs csapatkapitány.

A Goldberg-gép a „Bosch napok Mérnökök játszótere” nevű rendezvényen április 26-27.-én lesz bemutatva a közönségnek, ahol a Goldberg-gépek lesznek a fő attrakciók, sok más érdekes program mellett, amit a versenyzőknek és a nézőknek is egyaránt szánnak a szervezők.

Rube Goldberg biztosan örülne, hogy a 21. században is hatással van a fiatalokra „játéka”. A gép, ami egyszerre oktat és szórakoztat elképzelhető, hogy egyszer részese lesz a hétköznapjainknak is. Gondoljuk csak el, milyen fantasztikus lenne egy olyan szerkezet, ami egy gombnyomással beindítja a kenyérpirítót, bekapcsolja a tv-t és még ki is engedi a kutyát a kertbe. Nos, hasonló szerkezetet már láthattunk némely amerikai filmben. Ki tudja, egyszer talán a mi hétköznapjainknak is részesei lesznek a Goldberg-gépek.

Bihari Viktória