Saul Bellow – Henderson, az esőkirály

.

kulturprojekt_logo_02_kicsi_01/Szalma Adrián könyvajánlója/

Mi oka van a panaszra annak, aki Amerikában éli a milliomosok gondtalan életét, egészsége korához képest jól szolgál, ráadásul még szeretik is páran? Ha az ember nem találja a helyét – márpedig tegyük a kezünket a szívünkre, ki merne megesküdni rá, hogy a neki szánt sorsot maradéktalanul kitölti – , akkor érdemes a kezünkbe venni eme remekművet, mely a Nobel-díjas Saul Bellow életművének csúcspontja, véleményem szerint, és megtaláljuk a fenti kérdésre a választ.

830064_5Adva vagyon Afrika, bennszülött törzsek és egy élete zenitjén már túljutott, disznó-businessel foglalkozó amerikai fickó, akit nem áldott meg a teremtő semmi számunkra túl érdekes tulajdonsággal, egy kivétellel. Ez az egy pedig az, hogy már jócskán benne a korban elég tökös ahhoz, hogy neki merjen vágni élete kalandjának, egy olyan utazásnak, amely nem a szomszédos állam limonádéillatú üdülőtelepéig tart, hanem egyenesen az élet bölcsőjében van a végállomása.

Persze, ilyenkor az embernek egyből a dzsipekből üvöltöző, whiskytől bűzlő Hawaii-mintás ingben flangáló turisták jutnak eszébe, akik a szavannán gépfegyverrel lövik halommá szerencsétlen gazellákat, de itt erről szó sincs. Ez az ember ősapáink bátorságával felvértezve beleveti magát a sivatagba és jó szándéka jeléül felrobbant egy egész víztározót teljes békaállományával együtt, majd dolga végeztével a dzsungelt is fenekestül felforgatja annak a szent célnak az érdekében, hogy végre valahára meglelje önmagát. Szóval ahol megjelenik, ott bizony feje tetejére áll a világ, mégsem lehet rá igazán haragudni, maximum irigyelhetjük őt, hogy benne megvan a bennünk jó mélyre eltemetett kurázsi a változtatáshoz.

Ez a regény a világirodalom általam ismert leginkább „elefánt a porcelánboltban” alkotása, pár évenkénti újraolvasása erősen ajánlott.

Szalma Adrián