970226_538282952884117_279288107_n

Minden út a vívóterembe vezet

/Bihari Viktória interjúja a kadet tőr világbajnok Schmél Viktóriával/

Schmél Viktóriával egy ideig ugyanabban a vívóklubban, az UTE-ban edzettem. Viki ekkor még csak hat-hét éves, rövid vörös hajú, szeplős kislány volt, a vívást csak játéknak tekintette. Ám az évek teltek: felcseperedett, kitartóan edzett és azon kapta magát, hogy egyre többször kerül ki győztesnek a páston.

Vívás iránti szeretetét, a ma már nem szeplős tizenhét éves lánynak nem csak szavai bizonyítják, hanem két serlege is, ugyanis március óta büszke tulajdonosa az Európa-bajnoki címnek, áprilisban pedig kadet tőr világbajnokságot nyert.

Mióta vívsz?

11 éve, sorsszerű volt hogy vívjak. A szüleim gépészmérnökök és az edzőmnek, Kreisz Gábornak terveztek gázt. Szóba jött a sport, kérdezte anyukámat van-e gyermeke, akkor még csak én voltam, a tesóim még nem születtek meg. Mondta, ha szeretne, jöhetne sportolni. Körülbelül hat éves voltam, amikor elsőnek beléptem a vívóterembe egyből megfogott a légkör. Nagyon tetszett az, ahogy vívnak, harcolnak egymással, így itt is ragadtam. Véletlenszerűen elkezdtem és utána megszerettem a vívást.

Csak akkor még rövid vörös volt a hajad, most meg hosszú szőke.

Igen. Hát ez egy fogadás volt, hogyha vb-n bekerülök az első nyolcba, akkor be kell festenem a hajamat. Nem gondoltam, hogy benne leszek, úgyhogy azt mondtam jó. Aztán be lett festve szőkére, most szőkés barna a hajam.

923041_538283216217424_1610354343_nSportoltál a vívás előtt valamit?

Apukám fociedző, anyukám kosárlabda edző. Az, hogy én sportolni fogok, már születésemkor biztos volt. Apukám szerette volna, ha kipróbálom a focit, így amint meg tanultam járni mentem a focipályára.  Utána elkezdtem tornázni, mert nekem ahhoz volt kedvem. Majd jött az úszás, mert az is tetszett, sok osztálytársam úszott. Az iskolakezdéssel egy időben elkezdtem vívni, de ekkor még úsztam is, aztán csak a vívás maradt az iskola mellett. Sok sport érdekelt, ki is próbáltam őket, de a vívás fogott meg igazán, így ennél maradtam.

Kreiss Gábor hívott sportolni, az elejétől kezdve Ő az edződ?

Nem, első időkben a feleségénél, Hortobágyi Gabriellánál voltam, mivel ő foglalkozott a kicsikkel. Gabi nénihez öt évig jártam, és már hat éve vagyok Gábor bácsinál.

Mi volt az a momentum, amikor azt érezted, hogy képes lehetsz nagyobb eredményeket is elérni?

Múlt évben kerültem be a kadet korosztályba és mindenképpen ki szerettem volna jutni nemzetközi versenyekre is, ehhez pedig az kellett, hogy válogatott legyek. Szerintem akkor érzi a vívó, hogy tényleg mond valamit a neve, amikor sikere van nemzetközi szinten. Nem tudtam megsaccolni magamnak, hogy mikor lesznek eredményeim, de előző évben, amikor világbajnokságon Moszkvában sikerült hatodiknak lennem, akkor azt gondoltam: jó, erre még ráedzek, és akkor elérhetek valamit…

El is értél! Gondoltál rá, amikor az Európa-bajnokságon vagy a világbajnokságon vívtál, hogy most Magyarországot képviseled? Azzal, hogy nyertél nemcsak azt mutattad meg a világnak, hogy Schmél Viktória milyen fantasztikusan tőrözik, hanem azt is, hogy Magyarországnak milyen kiváló vívói vannak.

Amikor a dobogón álltam az Európa-bajnokságon és hallgattam a Himnuszt, akkor kezdtem felfogni, hogy most egy ország nevében és színében állok ott, én ezt a nemzetet képviselem. Ez nekem, az egyesületemnek, az edzőmnek, a családomnak, az országnak, egy szóval mindenkinek jó, és ez egy felfoghatatlanul jó érzés. Amikor csapatban vívtunk az Eb-n és szurkoltak nekünk, hogy „Magyarok, magyarok!” az fantasztikus érzés volt. Örültem, hogy magyar színekben kiállhatok és megmutathatom, hogy mit tudok.

Megnyerted az Európai-bajnokságot és a világbajnokságot is. Ezek után hogyan tud még motiválni az edződ?    

Mindig van még mire edzeni, mindenki tud még hova fejlődni, új dolgokat tanulni. Most azért fogok küzdeni, hogy legyőzzem a nagyobbakat, meg a náluk is nagyobbakat, szóval bőven van motiváció. Magamat azzal motiválom, hogy jövőre is szeretnék még sikereket elérni, ezért edzek tovább keményen, és bízom benne, hogy meg lesz az eredménye

Olimpia? Benne van a pakliban?    

Amikor kicsi voltam, három éve vívtam és kérdezték, hogy mi leszek, ha nagy leszek, mondtam olimpiai bajnok leszek, ez biztos, én ezt tudom. Többen kérdezték már, hogy tervezem-e az Olimpiára való kijutást, én szeretnék menni, de a következő Olimpián nem valószínű, hogy már ott leszek, mert a kadet korosztályom fölött még nagyon jó vívók vannak. Már akkor boldog lennék, ha csak kijutnék.

Hogy néz ki egy edzés?

Heti ötször edzek. Reggel suli, háromra átmegyek a vívóterembe, közös bemelegítés, lábmunka, majd edzőmmel iskolázok, ezután vívok. Heti egyszer külön erősítek Gabi nénivel, fejlesztem a kondíciómat.971901_538282926217453_1256279768_n

Támadó, vagy inkább védekező típusnak tartod magad?

Amióta elkezdtem vívni rengeteget változott a személyiségem. Már kiskoromban is pörgősen vívtam, de akkor még visszahúzódóbb voltam, aztán teltek az évek, változtam. Körülbelül négy éve azon kaptam magam, hogy bátrabban merek új dolgokat kipróbálni a páston, átálltam a támadásra. Úgy vélem ez az én erősségem, meg az, hogy próbálok kicsit erőszakosabb lenni az ellenfelemnél.

Amikor kicsiként elkezdtél vívni, akkor még hobbi volt, kikapcsolódás a vívás, ám nemrég nagyon szép eredményeket értél el, még mindig hobbi, vagy inkább már munka a vívás számodra?            

Persze, amikor kisebb vagy és lejössz vívni, akkor ez még inkább csak játék és a versenyek is csak azért vannak, hogy meghozzák a kedvedet. Persze van már nyomás, de nekem még mindig kikapcsolódás, ha felmegyek a pástra. Nem úgy megyek a vívóklubba, hogy jaj ne, megint edzeni kell, hanem úgy, hogy de jó, mert én a vívást nagyon imádom, iszonyúan szeretem. Ha munkának kellene választanom, akkor választanám. Szívesen dolgoznék a későbbiekben a vívás területén, de most még hobbiként fogom fel.

Hogyan töltöd a szabadidődet?

Szeretek olvasni, érdekelnek a sportkönyvek, most olvasom André Agassi Open életrajzi könyvét, valamint vígjátékokat szeretek még nézni, és persze, ha van egy kis szabadidőm, akkor tanulok.

Hogy tudod az iskolát összeegyeztetni a vívással?

Nagyon nehéz, mert a különböző világversenyek miatt sokat hiányoztam, ezért ettől az évtől magántanuló lettem, de nem könnyű, mert rengeteget kell pótolni. Lement a szezon, most próbálok a tanulásra koncentrálni. Nem tudom, hogy a nagy sportolók ezt hogyan csinálják, igyekszem folyamatosan haladni az anyaggal, hogy ne maradjak le.

Van példaképed?

Felnézek az edzőm lányára, Kreiss Fannira. Már kiskoromban is sok emberre néztem fel, hogy jó lenne legalább annyit elérni, mint ők. Van egy bal kezes orosz fiú, Lichagin őt is valamelyest a példaképemnek tekintem, mert rettenetesen tetszik az, ahogyan vív. Egy nemzetközi verseny során lehetőségem volt Szilágyi Áronnal is beszélgetni, és nagyon megfogott a vívás iránti elkötelezettsége, hogy az egész életét e köré építette fel, és ennek meg is lett az eredménye. Ilyen szempontból őt is a példaképemnek tartom.

Bihari Viktória

Fotók: Szetey István166069_538282936217452_978618093_n