Schönbrunn

/Tirpák Barbara írása a mesés bécsi kastélyban szerzett élményeiről/

„…Varázs és fény, ez Bécs!…” Így szól a Rudolf című musical egyik betétdalának kezdő sora. És valóban, a bécsi varázslat mindenhol érződik, a város falai szüntelenül mesélik történetüket. Szinte magunk mellett érezzük a parkban sétáló Erzsébet királynét, átjár minket Mozart minden lelket megmozgató muzsikája, vagy halljuk a lovak patáinak dobogását, ahogy Vatsera Mária bárókisasszony siet az éjszaka leple alatt szerelméhez, Rudolf trónörököshöz. Sok ember sokféle sorsát rejti magában az osztrák főváros, s ezeket a sorsokat beszéli el minden lélegzetvételével. Mert Bécs maga a történelem. Legalábbis annak egy lényeges szelete.

Ha igazán át szeretnénk ezt érezni, az egyik legalkalmasabb hely erre mi lehetne más, mint a Habsburg dinasztia egykori otthonául szolgáló Schönbrunn. A kastély ódon falai ontják magukból a históriát, nekünk pedig csak figyelnünk kell, és fülelnünk, hogy aztán teljes egészében átadhassuk magunkat az egykori érzések, vágyak, álmok vagy épp fájdalmak e falak mögé rejtőzött „szellemeinek”.

Persze, annak sem kell megijedni, aki könnyedebb szórakozásra vágyik, mert Schönbrunn szépséges területe erre is teljesen alkalmas. Élvezhetjük a friss szellőt, ahogy a gyönyörű parkosított részen lebegteti a fák lombjait, vagy épp pózolhatunk Mozart bronz szobor változatával. Akinél ne lepődjünk meg, ha megmozdul, és a fülünkbe suttogja, hogy „I love you” – ami egyébként hajdani Mozartunk szájából nem is lenne annyira meglepő, hiszen, mint tudjuk, ő maga is előszeretettel csábítgatta az arra járó hölgyeket. A mesteri pontossággal megalkotott szobor egyébként nem is annyira bronz… és nem is annyira élettelen, csupán egy játékos kedvű férfi szórakoztatja így az arra járókat. De láthatunk még ehhez hasonló élő szoborcsoportokat, királyokat, híres alakokat.

Csak ezután következik a hatalmas park, ahol a hajdani uralkodók sétáltak, a kovácsoltvas szélű lépcső, vagy az épület előtt a turistákra váró fiáker.

Ahogy belépünk az épületbe, nem kell aggódnunk, hogy nem kapunk kellő mennyiségű információt, mindenki vehet ugyanis egy készüléket, ami a beállított nyelven – esetünkben magyarul- a kellő szám megnyomása után egyesével regéli el minden szoba külön történetét. Megismerhetjük azt a helyet, ahol Ferenc József fogadta a hozzá fordulókat, vagy ahol politikai megbeszéléseit intézte. Végignézhetjük a falakon sorakozó festményeket és fényképeket, amik egy több száz éves uralkodó család leszármazottait örökítik meg. Bekukkanthatunk az egykor élettel megtelt szobák titkaiba, láthatjuk az ágyat, ahol Ferenc József 68 évnyi uralkodás után örök álomra hajtotta fejét, vagy megcsodálhatjuk a szépítő eszközöket, melyekkel Sissy legendásan hosszú haját ápolta.  A festményekről visszaköszön Mária Terézia mind a 16 gyermekének apró arcocskája, átjár bennünket a zene a teremben, ahol a még csak apró gyermekként már fantasztikus tehetséggel megáldott Mozart először léphetett a királyi család elé, s átérezhetjük Erzsébet királyné fájdalmát, miután megtudta, hogy egyetlen fiát szörnyű öngyilkosságba hajszolta az apjával szembeni tehetetlensége. Rudolf trónörökös halála a mayerlingi kettős tragédia néven híresült el, s komoly bélyeget nyomott eztán a királyi család életére.

Ezeket mind, s ennél még sokkal többet is megtudhatunk, ha ellátogatunk Schönbrunnba! Kötelező mindenkinek, aki egy kis történelemre vágyik, esetleg valami gyönyörűt szeretne látni, vagy egész egyszerűen csak Bécsben jár. Schönbrunn kapui nyitva állnak, s repesve várják, hogy mesélhessenek!

Tirpák Barbara