Steiner Ádám: Végzetes kirándulás

Lathatatlan nyomon - logosorozat/Szalma Adrián krimikritikája a Láthatatlan nyomon című sorozat második kötetéről/

M. Dávid gyanúsított harmincas évei elején jár, jogi egyetemet végzett, szerelmi élete romokban hever, imádja a whiskey-t, a megoldatlan gyilkossági ügyeket és legfőképpen saját magát. Száznegyven oldalon mutatja be Steiner Ádám őrségi krimijét, amit egy szuszra el is lehet olvasni, nem fekszi meg az ember gyomrát, sőt, még munkára is serkenti a szürkeállományt.

Dióhéjban szerelmi szállal átszőtt pannon megfelelője a Hetediknek, Morgan Freeman helyett dögös rendőrcsajszival, Biblia helyett pedig mesekönyvvel. A mellékszereplők számától nem fogjuk kapkodni a fejünket, végtelen hosszúnak tűnő tájleírások sem vonják el a sztoritól a figyelmünket, szóval minden stimmel ahhoz, hogy ne veszítsük el a fonalat.

steiner-adam,lathatatlan-nyomon-vegzetes-kirandulasA regény számos utalást tartalmaz az első kötetre, merthogy az is volt ám – de azt eddig még nem volt szerencsém olvasni -, viszont a történet önállóan is megállja a helyét, szóval csak semmi pánik, ugyanis aki hozzám hasonlóan csak ezt olvassa el, abban sem marad sok kérdőjel, hacsak a végén hagyott tizennyolcas betűméretűt nem vesszük, de hát az a sztori lezáratlanságából fakad, nem a kötetek szerves összefüggéséből.

Előző rosszul szerkesztett mondatomból ki lehet logikázni, hogy lesz egy harmadik rész is, amit tuti el fogok olvasni, mert a második jól sikerült. De tényleg! Kimondottan ajánlom diákoknak, akik két vizsga között nem alkohollal akarják leformázni merevlemezüket, hanem szórakoztató kikapcsolódásra vágynak, és alkoholistáknak is, akik leformázott merevlemezüket szeretnék valami könnyed tartalommal megtölteni.

Hibaként felróható a mélyebb jellemrajzok hiánya, apróbb logikai buktatók, túlontúl erőltetett soviniszta utalások, melyeket viszont ellenpontoz a jól elhelyezett poénok sokasága, a könnyen átlátható történet, és a regényt átlengő bizonytalanság érzés. És ez az, ami egy krimiben a legfontosabb! Fölösleges tehát szaporítom a szót, csak így tovább Steiner Ádám, ha sikerül egy kicsit mélyebbre ásnod a szereplők lelkében, akár még egy remekmű is kicsusszanhat a tolladból harmadik nekifutásra.

Szalma Adrián

További információk: http://www.steineradam.com/

A Láthatatlan nyomon – Halálos rokonság című részhez pedig egy könyvelőzetes is készült: