Árnyak fényben, 1980 (Medium)

Sylvia Plachy: Mikor lesz holnap?

SYLVIA PLACHY_meghívó-invitation_AMB2013
Esténként arra kértem a Jó Istent, hogy vigyázzon anyura, apura, Nagyira, Hédire és mindazokra, akiket szeretek. Utána hozzátettem:  “Kérlek, ne legyenek  rossz emberek és tengeri kalózok.” Mielőtt betakart anyukám, mindig ugyanazt kérdeztem tőle: “Mikor lesz holnap?” A kérdés nem volt igazán kérdés, s nem emlékszem,  hogy volt-e más válasza rá, mint egy mosoly, egy puszi és a “Jó Éjszakát”. 

Erre  a kiállításra olyan képeket válogattam, amelyek, mint kísértetek, itt-ott feltűnnek, valahol az elveszettség és küzdés táján, szűkös vagy végtelen térségen, álom és valóság között. Káoszból eredve akkor és most. Ezek a képek valahogy mindig éltek bennem és ha szembe találkozom velük, megismerem őket,  a nyomuk megmarad.

/Sylvia Plachy/

A kislány kérdezte esténként édesanyjától elalvás előtt és felnőttként magától már hangtalan. Ezt, a válaszát önmagában hordozó kérdést soha nem biztos bizonyságával tette fel estéről estére. Képei is így szólnak magányról, félelemről, vágyódásról, emlékekről, álmokról, emberségről és szeretetről. Sylvia számára a másik megismerése, különösségének megértése nélkülözhetetlen, ahhoz hogy az elkészült fotográfia Igaz legyen. Érzi, ami történik, és ez válik általa képpé, a fényérzékeny papírra leképezett világgá. Érzésekkel írható le, amit jelentenek, belső képeink, emlékeink, álmaink bukkannak fel általuk.

Azonos képeivel, mintha mind önarcképek lennének. Megközelítése nélkülözi a távolságot – nem dokumentálja a történéseket – találkozásokat örökít meg nemcsak emberekkel, állatokkal, hanem tájakkal, terekkel, tárgyakkal. Együtt él mindazokkal, akiknek arcával, fájdalmával és mosolyt csalogató helyzeteivel jeleníti meg a világ számára való érvényességét.

Aki pedig mer elindulni Vele, az magára is lel képei között, hisz erős sugárzású művei az Egészet oldják magukba holnaptól holnapig.

/Csizek Gabriella kurátor/

A kiállítás helyszíne: ART MARKET BUDAPEST 2013 (Millenáris D-207, 1028 Budapest, Fény utca 20-22.)

A tárlat 2013. december 1-ig tekinthető meg.