6348_400688396679604_49376980_n

Szabó Balázs Bandája

/Ténai Petra interjúja/

Szabó Balázs Bandájának művészete számomra inkább bűvészet. A tökéletes trükk című filmből idéznék, ami remélhetőleg szemlélteti mit is értek ez alatt. “Minden bűvész trükk három részből áll. Az első rész neve ígéret. A bűvész mutat egy közönséges tárgyat, egy pakli kártyát, egy madarat esetleg egy embert. Megmutatja a tárgyat, talán kéri, hogy vizsgálják meg, győződjenek meg róla, hogy valódi egyszerű hétköznapi tárgy. De persze többnyire nem az. A második részt úgy hívják fordulat. A bűvész fogja a közönséges tárgyat és valami rendkívülit tesz vele. Keressük a titkot, nem találjuk, de nem is vagyunk igazán kíváncsiak rá. Mert nem a valóságot akarjuk, hanem az illúziót. És minden bűvész trükknek van egy harmadik mozzanata is, a legnehezebb. Úgy hívják jutalom.” Balázsék hangszerei illúziót keltenek és ígéretet váltanak be egyszerre!


Egy nyilatkozatodban azt mondtad nemrég, hogy ez az EP lemez “egy új utazás első állomása”. A lemez címe pedig Közelebb. Milyen állomáshoz akarod elutaztatni a közönséged, vagy akár a zenekart?

Balázs: Egy képzelt kis városba, ahol jelen van a régi faluk muzsikája és lelkisége, de ott van a nagyvárosokból eltanult modernség, és itt kézen fogva járnak. Egy régi házhoz épült modern épületbe. Ha itt üldögélnénk, kicsit belelátnánk a múltba, de már ködlene előttünk a jövő. Zenében, szövegben valami ilyen utazást és megérkezést keresünk, de immáron új társakkal. És jó itt.

balA zenekar “újjászületése” milyen várt vagy nem várt dolgokat hozott?

Balázs: Igazából feltettem mindent egy lapra, mivel felköltöztem Budapestre, felbontottam a színházi szerződésemet, és a zenekartagok is megváltoztak. Most azon vagyok, hogy megpróbálom, meddig jutok el teljes erőbedobással úgy, hogy a zenekar és a dalszerzés tölti ki minden időmet. Nagyon izgat az a kérdés, hogy mennyit lehet elérni akkor, ha az ember csak egy dologra koncentrál, még ha anyagilag ez manapság (is) komoly áldozattal is jár.

Matyi: Az egyik nem várt dolog az, hogy tökéletesen működik. Sokat segít, hogy Balázs önmagában egy olyan ember, aki megérdemli a közönség figyelmét és vonzza is azt. De sok dolog volt, amit meg kellett tapasztalnom, mivel számomra ismeretlen terület volt ez. Talán nekem volt a legnehezebb dolgom, mert én komolyzenei részről érkeztem. A másik pedig az, hogy nyilván az elején sok kérdés volt, mind a szövegek, mind a zene kapcsán. De sikerült megértenünk egymást, és válaszokat kapni ezekre a kérdésekre.

Az új felállást sokan bírálták, ezt hogyan éltétek meg? Voltak járulékos veszteségek?

Balázs: Igen, bírálat az volt, akárcsak veszteségek. Igazából nem nagyon válaszoltam a bírálatokra, mert nem éreztem szükségét, és igyekeztem a fontos dolgokkal törődni. Elég nehézséget okozott, hogy folyamatosan hangsúlyozni kellett, hogy a zenekar igen is van és működik.

szabóbA versfeldolgozásaitok nagyon sikeresek. Van ezzel valamiféle missziód/missziótok?

Balázs: A legnagyobb. Nagyon sok verset zenésítettem meg. Igazából örök kérdés ez, hogy vers-e a dal vagy dal- e a vers. Lényeges a versek gondolatisága, és amiben az egész gyökerezik. Fontos nekem, hogy a versek ne maradjanak a vitrinben. Mindenképpen misszió és szándékos! Nyilván nem várjuk el, hogy valaki csodáljon minket, mert Pilinszkyt vagy Radnótit zenésítettünk meg, de az fontos hogy értsék, miért tesszük: szeretnénk mi is lehetőséget teremteni arra, hogy az irodalom közelebb kerülhessen az emberekhez. Egyébként pont néhány napja a budaörsi művelődési házban léptünk fel egy kifejezetten feldolgozásokra épülő műsorral. Voltak versek, emberek és hatalmas boldogság a végén. Ezért fontos ez. Mert találkozik a szándék és a hallgatóság.

Ha egy szóval kellene leírni miért érdemes ezt csinálni számotokra. Mi lenne az?

Matyi: Önmagáért.

Balázs: A csodáért, ami mind a hallgatónak, mind a zenésznek ugyanaz, adni és kapni e világon maradandót…

És a fiúk szavait összerakva kapom meg a kérdésemre talán a legjobb választ. Önmagáért a csodáért! Ami remélem a számaikat hallgatva bennetek is megszületik! A trükk harmadik része pedig rajtatok áll…

Ténai Petra