Ne hagyd ki

Szamurájok és Gésák

Kiállítás a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban

2013-ban számos kiállítással kedveznek a múzeumok látogatóiknak, mindenféle érdeklődésű ember megtalálhatja a számára megfelelőt, így természetesen a keleti kultúra szerelmesei sem maradhatnak ki. November 3-ig még megtekinthető a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum időszaki kiállítása, mely a hagyományos japán viseletek és napjaink iparművészeinek kapcsolatát kívánja reflektorfénybe állítani.

szam_hop

Íme néhány részlet a Budapesti Japán Alapítvány honlapján közzé tett, e kiállításról szóló ismertetőjéből:

„A kiállítás azzal a szándékkal született meg, hogy a Múzeum japán gyűjteményének kiváló viseleti darabjait (2006-2012 között kiemelt restaurálással megújult 19. századi szamurájpáncélt és női kimonókat), valamint a hozzájuk tartozó viseleti kiegészítőket együtt állítsa ki a kortárs magyar ékszertervezők által készített, japán viseletek inspirálta ékszerekkel, kiegészítőkkel, személyes használati tárgyakkal.

A kiállítás első részében a szamurájok díszviseletét, fegyvereit, és azok díszítményeit mutatjuk be. A Hopp Ferenc Múzeum japán gyűjteményében őrzött, ritkaságértékű szamurájpáncél (Japán, 1820.), a férfi díszpáncélok emblematikus darabjaként kiválóan reprezentálja a japán szamurájok díszöltözékét, amely a férfi díszviseletek további tárgyainak (kardok, tsubák, kardveretek) felvonultatásával érzékelteti a hagyományos japán tárgykultúra látványos és nagy érdeklődésre számot tartó vonulatát.

A kiállítás második részében a férfiak használati tárgyai (övben hordott netsuke-függő nehezékek, inrō dobozkák stb.) láthatók írószertartók és dohánykészletek társaságában.

ges-hop

A harmadik kiállítási egység a hagyományos női viseletek és obi mustrák, valamint a női hajdíszítés jellegzetes eszközeinek bemutatása. Itt kaptak helyet azok a Kiotóban készült mai obi mustrák, melyeket 2011-ben egy nagylelkű japán adományozótól kapott a Múzeum. Az igen változatos anyag remekül példázza a mai japán kézműves ipar hagyományos technikákat még alkalmazó műhelyeinek működését.

A kiállítás negyedik egysége a gyerekek világát eleveníti meg, olyan darabok láthatók, melyek hagyományosan a gyerekekhez, a gyermeki léthez és annak vonatkozó ünnepeihez kapcsolódnak (pl. Kisfiúk Napjának jellegzetes gyermek szamurájpáncélja, vagy a Babaünnephez tartozó kimonót viselő baba). Ezeken a tárgyakon keresztül a gyermek és fiatal korosztály – a felnőtt viseletek, kiegészítők, és egyéb tartozékok mellett – betekintést nyerhet a hagyományos japán gyermekvilágba is, megteremtve annak a lehetőségét, hogy párhuzamot vonjon az őt magát körülvevő, és egy távoli világ tárgyai között.

Mind a négy tematikai egységhez hozzárendelve láthatók a kiállításban magyar iparművészek által készített ékszerek és személyes használati tárgyak, viseleti kiegészítők, melyeket a japán öltözetek és kellékeik inspiráltak. A mai kor művészei a japán öltözködés hagyományos darabjaiból, azok anyaghasználatából, formavilágából, készítés-technikájából, mintarendjéből, színvilágából meríthettek ihletet.

Több mint négyszáz kiállított tárgy egymás mellett mutatja be a hagyományos japán művészetet, és a mai magyar iparművészek által értelmezett, japán művészet által ihletett, a mai kor emberének készített tárgyakat.”