Programajánló a Színházi Világnapra

Idén 50. alkalommal kerül megrendezésre a színházi világnap, melyet a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartunk március 27-én. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, és kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A világnap idei üzenetét az ITI felkérésére Judi Dench Oscar-díjas brit színésznő fogalmazta meg, aki köszöntőjében arra emlékeztet, hogy a színház “nemcsak a szórakoztatás és az inspiráció forrása, hanem a világ minden táján képes a különböző kultúrájú emberek sokaságát egyesíteni. A színház még ennél is több: a nevelés és a tudás átadásának lehetősége”.

A budapesti Katona József Színházban szombaton 11 órától A szerelem diadala című produkció nyílt próbáját tekinthetik meg az érdeklődők. A teátrum közönségszolgálati irodája az ünnep alkalmából 23 óráig nyitva tart, és a közönség többek között Kocsis Gergelytől, Máté Gábortól, Nagy Ervintől, Ónodi Esztertől vagy Szacsvay Lászlótól vásárolhat kedvezményes jegyet az áprilisi előadásokra. A kétfejű fenevad esti előadása után a színház közönségtalálkozót tart.

Egész nap játékokkal, kvízekkel és egyéb programokkal várja a látogatókat a Bárka Színház. Délelőtt a 6-12 éveseknek szól a MeseLadik című “gyerek-szín-játék”, majd délután kihirdetik a teátrum legújabb előadásához kapcsolódó Victory kritikaíró pályázat, illetve a Piaf dalszövegfordító pályázat eredményét. Eközben a francia énekesnő chansonjai Varjú Olga, Varga Anikó, Pásztor Tibor és Telekes Péter előadásában csendülnek fel. A Harminchárom változat Haydn-koponyára esti előadása előtt a nézők tombolajegyeket kapnak, melyekkel a darab után színházjegyeket, bérleteket és egyéb meglepetéseket nyerhetnek.

Színes program várja szombaton az Új Színházba betérőket is, akik 11 órától az immár hagyományos kulisszajáráson vehetnek részt Márta István igazgató vezetésével. Déltől bárki betekinthet Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékának nyílt próbájába, majd indul a kulisszajárás második turnusa. Este premierrel ünnepel a társulat: Dacia Maraini A királynő teste című háromszereplős darabját mutatják be Bánsági Ildikóval, Varga Máriával és Földes Eszterrel, Lévay Adina rendezésében.

A színházi világnaphoz kötődően látogat Budapestre a Kolozsvári Állami Magyar Színház is. A legrégebbi hivatásos magyar társulat március 26. és 29. között három budapesti helyszínen négy produkcióval lép fel: a Vígszínházban Shakespeare III. Richárd, a Merlinben Visky András Visszaszületés, míg a Pesti Magyar Színházban Varró Dániel-Presser Gábor: Túl A Maszat-hegyen, illetve Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című darabjait adják elő.

Mintegy 30 díszlet- és jelmeztervező iparművész mutatja be 110 pályaművét az Olof Palme Házban megrendezett, Látványtár című kiállításon; a legjobbak a szombat délutáni megnyitón vehetik át Az Év Díszlettervezője és Az Év Jelmeztervezője elismeréseket.

A Bajor Gizi Színészmúzeum is új kiállítással ünnepli a színházi világnapot: A hétköznapokon túl című tárlat a közép-európai színházi építkezés történetét mutatja be látványos formában. A rendezvényt Spiró György író nyitja meg 17 órakor.

Öt ország szakembereit várja A Színház városa című kétnapos konferenciára a FUGA Budapesti Építészeti Központ. A meghívott építészek, művészettörténészek, szcenográfusok a színház, az építészet és az urbanisztika kapcsolódási pontjait tanulmányozzák pénteken és szombaton.

Idén március 29-én a Budapesti Operettszínházban tartja hagyományos jótékonysági gálaestjét a MASZK Országos Színészegyesület. A mintegy ötven színművész és a Budapest Klezmer Band közreműködésével megrendezett est programjának része a Gobbi Hilda-, Soós Imre-, Vámos László-, Mensáros László-, Amphiteatrum- és Hevesi Sándor-díjak átadása is.

Ne felejtsük el a Fészek Színházat sem:

Két darabot is búcsúztatnak: az Iskolapélda című abszurd dráma – amelyet a színház vezetője írt – utolsó előadása március 27-én kedden lesz. A Műköröm című, három évadon keresztül sikeresen játszott kamaszdrámát, amely ugyancsak Cziczó Attila munkája, utoljára március 30-án láthatják a nézők.
Március 29-én, csütörtökön játsszák a Nem/más című diákelőadást, amely a szerelemről, a szülőktől való elszakadásról szól. A gyenge vagyok című klasszikus családi drámát március 28-án láthatják a nézők Andai Kati főszereplésével. Az előadás érdekessége, hogy az egyik szereplő jelnyelvvel kommunikál, ehhez a társulat két siketnéma barátja, Mongyi Péter és Fülöp Ferenc nyújtott segítséget. Az előadásokat követően Jendrics Anikó szocioterapeuta, drámatanárként pedig Cziczó Attila beszélget a darabról a középiskolásokkal.

Szamos Blanka