Támad a Lovemonster – itt a PASO új albuma

A tavasz a megújulás időszaka, és ez a Pannonia Allstars Ska Orchestra életében sincs másképp, hiszen március 27-én jelent meg legfrissebb albumuk. Az együttes dupla lemezzel kedveskedik a rajongóknak, így egyszerre vehetik kézbe a Lovemonster, és az egyik side-projekt, a PASO’s Roots Rockers – Out of space korongját, amelyek összesen 23 új dalt tartalmaznak.

Az egyedi, hazánkban különcnek számító, jamaikai hangulatot teremtő banda hamar meghódította a magyar közönség szívét. Rengeteg fellépés, fesztivál látja vendégül ezt a 11 főből álló formációt, aminek pályája most is felfelé ível. Ezt bizonyítja az is, hogy már negyedik nagylemezük landol a boltok polcain.

Az új album különlegessége az, hogy tematikus, a számok többsége a szerelem örök témáját jeleníti meg. Így akadnak kicsit lágyabb, érzelmesebb számok, mint például a Brownie, a Time of our Life és a Little Girl. Azonban ezek is hamisítatlan PASO-hangzású dalok, nem kell megijedni, hogy az együttes vesz egy éles kanyart és lírai fiúbandaként folytatja pályafutását. Imádatuk tárgya nem mindig egy hölgy, így vannak buli témájú trackek is, mint a Rum Sweet Rum, és az Elhagytam magam. Utóbbi egyike a két magyar dalnak, a másik pedig az Úszom az árral.

 Összességében a rajongók nem vesznek zsákbamacskát, amikor kosarukba teszik az új lemezt, a hangzás, a stílus nem változott gyökeresen, persze vannak azért kisebb újítások. De a lényeg, amiben a PASO pasosága áll, az ugyanúgy megmaradt.

A csomagban azonban két korong található, tehát ne feledkezzünk meg az együttes 2005 májusában indult side-projektjéről, a PASO’s Roots Rockers-ről sem, ami most bemutatkozó lemezzel rukkolt elő. A side-projektről annyit mindenképp érdemes tudni, hogy főleg reggaere és dubra épülő zenei formáció, ami az anyazenekar munkáit dolgozza át ezekben a stílusokban, és az új számok is ezekben születnek, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetve a pszichedéliára. A tagok a PASO tagjai, de kiegészülnek vendégzenészekkel is. A titok nyitja ott van, hogy míg a PASO a ska műfajt képviseli, addig a PASO’s Roots Rockers a ska utáni jamaikai műfajokat mutatja be. Így az Out of space hangzása eltér a másik korongtól, egyedisége annak is köszönhető, hogy Victor Rice keverte Brazíliában.

Izgalmas a csapat duplalemeze, olyan dologgal rukkoltak elő, amiből látszik, hogy rengeteg energiát fektettek, de ez mind megtérül. Nincs jobb visszaigazolás annál, ha a koncerteknek egyre több látogatója van. Az új albumok után is arra lehet számítani, hogy a közönség lelkesen eljár és pörög majd a koncerteken. A témaválasztás szokatlan, de a fiúk nem lőttek mellé, hiszen a szerelem tényleg a zeneipar legjobb erőforrását adja. Mégis saját stílusukhoz igazították, ami azt mutatja, hogy a PASO képes új dolgokhoz nyúlni, és nem is nyúl félre, az eredmény ütős lett.

Mákos Rebeka