Tavaszi programdömping a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem áprilisban az Ódry színpad mellett a Trafóban és a Jurányi Közösségi Házban istart színházi bemutatókat.Virtuóz szövegek, izgalmas rendezői bemutatkozás és tánc is lesz a programok között.

Az április a tavaszi programvirágzásé a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetében.A terep ebben a hónapban a végzős fizikai színházas hallgatóké, a harmadéves színészhallgatóké és Székely Kriszta negyedéves színházrendezőé lesz.

Április 4-én Arany János Toldija teljesen egyedi megközelítésben kerül a Jurányi színpadára (Jurányi Produkciós és Közösségi Inkubátorház). Az előadást Horváth Csaba rendezte.A teljes Arany-mű elhangzik, miközben a mozgás, a zene, a tánc és a szöveg szervesen összekapcsolódik. Klasszikus, veretes mű szólal meg a kortárs színház nyelvén egy izgalmas előadásban. A darab immár másfél éve nagyon népszerű előadása az egyetemnek.

Április 5-én lesz a bemutatója a harmadéves színművész osztály NIBELUNGbeszéd című előadásának, Rába Roland rendezésében,Térey János A Nibelung-lakópark című tetralógiája alapján. Wormsban járunk, a kétezres évek elején. Az ősgermán mítosz hősei, a Wälsungok, Gibichungok és Nibelungok mesélik el az egy gyűrű történetét. Izgalmas játék a szöveggel, kortárs megközelítésben.

Április 16-án Székely Kriszta rendezővizsgáját mutatja be az Ódry színpad. Don Juannak tízezer szíve van, és mind a tízezer egyetlen nőé. Mindig másé. Minden tettnek következménye van: kívül vagy belül, előbb vagy utóbb, valami mozdulni kezd, és bekopog az ajtón. A történet és a szereplőgárda magáért beszél, a főbb szerepekben Makranczi Zalán, Gazsó György és Radnay Csilla láthatók.

Április 19-én szintén az Ódryn hosszú idő után újra látható lesz Hegymegi Máté rendezése, a Küszöb. A darab Vaszilij Szigarjev Gyurma című darabjának átirata, amiben prózai- és mozgásszínház találkozik, kórussal, minimálesztétikával és dzsengával.

Április 24-én Zárlat címmel a végzős fizikai színházi osztály bemutatója lesz a Trafóban. A „fizikaisok”, azaz a  fizikai színházi koreográfus-rendező szak végzőseiaz elsők ebben a képzési rendben. A szak tipikus összművészeti szak, amelynek négy pillére a színészet, a tánc, a rendezés és a koreografálás. A „fizikai színház” a prózai színház és a mozgásszínház találkozásánál jön létre, s aktualitását mutatja, hogy a hivatalos képzés részévé válhatott. A bemutató ebben a tekintetben igazi csemege lesz.