JSB

Tehetségkutatók arcait keresik itthon a profik helyett

Bármilyen zene lehet népszerű, ha jó minőségben, örömmel adják elő – vallja Finok Zoltán, a Jazz Steps Band vezetője. A populáris jazz-t és swinget játszó csapat idei naptárában számos külföldi fesztiválprogram és klubkoncert szerepel már, Svájcba, Dániába, Svédországba is hívják őket. Itthon kevesebb a lehetőség, a zenekarvezető szerint a profik helyett leginkább azokat keresik a szervezők, akik a tévés tehetségkutatókban szerepelnek.

– Külföldön nagyon keresett a csapat, több helyszínre már visszatérő vendégként utaztok. Mi az oka annak, hogy itthon kevésbé népszerű a műfaj?

– Nem tudom, külföldön mennyire népszerűek a különböző tehetségkutatók, de tény, hogy Magyarországon mindent ezek a műsorok uralnak, a szervezők az ott látható arcokat keresik. Az ilyen produkciók jellegéből adódóan csak elvétve van bennük képzett zenész. A profielőadók kicsit háttérbe szorulnak a piacon. Azért nem reménytelen a helyzet, itthon is van igény a minőségi zenére.

Mi a külföldi programotok az év hátralévő részében?

– A januári németországi fellépések után áprilisban egy dániai klubturnéval kezdünk, júniusban pedig az egyik legnagyobb tradicionális jazz fesztiválra kaptunk meghívást Svájcba, Asconába. Ezután ismét Dániába megyünk, a koppenhágai jazz fesztiválra és több másik rendezvényre. Augusztusban svéd turné lesz, miután a tavalyi nagyon jól sikerült,visszahívtak minket többek között Malmőbe és Helsingborgba. Novemberben pedig ismét Svájcban játszunk.

– A jazz- illetve a swing műfaj a klubokban, vagy a fesztiválokon érvényesül inkább?

– Természetes, hogy a jazz jellegéből adódóan kötődik a klubokhoz. Németországban egy korábbi amerikai katonai bázis tiszti kantinjában léptünk fel, ahol korábban sok ilyen zene szólhatott, majd Svájcban egy 40 éves jazz klubban. Hihetetlen élmény volt, érezni lehetett, hogy ez a zene odavaló. Ugyanakkor egy igényes fesztiválra is szívesen hívnak változatos produkciókat. Mindegy, hol játszunk, azt hiszem bármilyen zene népszerű, ha jó minőségben, hitelesen adjuk elő, a közönség is látja, hogy élvezzük a játékot. A sikeres fellépés másik tényezője, hogy olyan műsort kell kialakítani, amit a közönség is ért, ismer és szeret.

– Mi várható a zenekar életében a turnékon kívül?

– Márciusban készítünk egy új CD-t. Hat éve jelent meg az utolsó két anyagunk, az egyiknek New Orleans Feeling, a másiknak SidebySide volt a címe. Azóta a programunk szinte teljesen átalakult, lecserélődött, így ideje volt, hogy készítsünk egy új anyagot.