Zárt ajtók mögött – Terápia az HBO-val

/Czencz Vivien ajánlója/

Október 22-én indult a magyar HBO saját gyártású kiváló drámasorozata, a Terápia. A 40 epizódos sorozat a pszichoterápia világát mutatja be. A középpontban a pszichológus, Dargay András (Mácsai Pál) és 5 páciense áll.  A remek színészi játéknak köszönhetően ismerhetjük meg az 5 páciens problémáit, ám hamar kiderül a pszichológus is gondokkal küzd. Így tehát megerősíti a tényt: mindenki rejteget valamit.

.

A sorozat külföldön már hatalmas sikert aratott, a Be Tipul (In Treatment) izraeli széria hazai adaptációja a Terápia. Az eredeti forgatókönyv Hagal Levi nevéhez, a hazai verzió Tasnádi István és forgatókönyv író csapatának nevéhez köthető. A szerepekre pedig olyan fantasztikus hazai színészeket válogattak, mint Mácsai Pál, Csákányi Eszter, Für Anikó, Nagy Ervin, Nagy Zsolt, Sztarenki Dóra, Szamosi Zsófia és Marozsán Erika.

8 héten keresztül láthatjuk a Terápiát az HBO műsorán, minden este egy-egy 25 perces részben ismerhetjük meg az 5 páciens és a pszichológus legrejtegetettebb titkait, legmélyebb problémáit.

A történet az első pillanattól leültet, leköt és elgondolkodtat. A forgatókönyvíróknak sikerült olyan karaktereket megalkotniuk, akikről első látásra azt hisszük, hogy teljesen távol állnak tőlünk, de ha jobban belegondolunk, egyből meglátjuk a szín tiszta valóságot: mi is ugyan ezekkel a problémákkal küzdünk. Nap mint nap annyi szerepet kell eljátszanunk, hogy közben elveszik a valódi egyéniségünk, önmagunk. Nem találjuk a helyünket a világban. Most talán válaszokat kaphatunk.

Minden hétfő este régi páciense, Laura (Marozsán Erika) látogatja meg a pszichológust, Andrást. Lauráról hamar kiderül, érzelmi szálak is kötik Andráshoz. Keddenként a sikeres üzletember Máté (Nagy Ervin), akinek egy volt dolgozója kivégezte családját és önmagát is, miután elbocsájtották őt a gyógyszergyárból a gazdasági válság miatt.

Szerdánként Zsófi (Sztarenki Dóra), a tornászlány András vendége, akinek súlyos balesete és a biztosítása miatt orvosi szakvéleményre van szüksége, hogy nem akart öngyilkos lenni. Csütörtökönként pedig egy fiatal pár Petra és Tamás (Szamosi Zsófia és Nagy Zsolt) keresi fel Andrást, akik gyermeket várnak, ám a hölgy rádöbben, hogy inkább a karrierjére szeretne koncentrálni gyermeknevelés helyett.

Péntekenként pedig maga András látogatja meg volt mentorát, Ágnest (Csákányi Esztert). Kiderül, hogy a boldog kétgyermekes családapát a látszat ellenére bizonytalanságok gyötrik, és házassága (Für Anikó) is válságba jutott.

Számunkra elsőre teljesen idegen emberek helyébe, szerepébe képzelhetjük magunkat és rádöbbenhetünk, valóban mindenki rejteget valamit.

A sorozat tehát nem a cselekményekre hagyatkozik, inkább a párbeszédeken keresztül nyújt betekintést az emberek életébe. Mivel a színészek leginkább a kanapén ülnek, az arcuk apró rezdülései utalnak lelkük legapróbb érzelmeire is.

Végül kiknek is ajánlanám a sorozatot? Azoknak, akiknek már kiütéseik vannak a hazai sorozatoktól… Akik végre egy tartalmas, elgondolkodtató, lebilincselő hazai drámai alkotást szeretnének látni. Azoknak, akiket kicsit is érdekel (még) embertársaik lelke, problémája, hogy megláthassák, valóban mindannyiunk küszködik valamilyen problémával, de ezen egy kis odafigyeléssel, egymásra figyeléssel, beszélgetéssel akár mi magunk is segíthetünk.

Még nem késő bekapcsolódni, ha valaki lemaradt volna az első öt epizód ingyenesen megtekinthető az HBO GO internetes oldalán.

Czencz Vivien

Fotók: HBO