Balról jobbra  a brit, norvég cseh, lengyel és szlovák partnerek

Three layers of telling a story -nemzetközi projekt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hét nagyhírű európai egyetemmel kezdeményez partneri együttműködést. A 150 éve sikeresen működő SZFE ezzel a lépéssel eddigi legátfogóbb partnerségi programját valósítja megaz operatőr és bábművész képzés, valamint az alkalmazott színház területén.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hét nagy múltú európai egyetem rektorát és vezető munkatársait fogadta november 5-7. között. A brit, norvég,cseh, szlovák, lengyel, ír, észt és magyar egyetemi oktatók induló, közös ERASMUS+ programjukról egyeztettek, s lefektették a 2014-17 időszakra vonatkozó szakmai együttműködés alapjait.

M. Tóth Géza, az SZFE rektora szerint a felsőoktatási intézmények akkor teljesítik küldetésüket, ha ellátják regionális katalizátor szerepüket is. A nemzetközi beágyazottság növelése érdekében az SZFE a projekt keretében több angolnyelvű képzés kidolgozásába kezd.

Dr. Jákfalvi Magdolna, rektorhelyettes, SZFE

Dr. Jákfalvi Magdolna, rektorhelyettes, SZFE

Az egyetem célja a hagyományos felsőoktatási önkép kreatív újraértelmezése.Az egyetemek oktatói a projekt során az operatőr- és bábművész képzés valamint az alkalmazott színház területen fejlesztik ki egy-egy MA program képzési tervét, miközben fontos információkat gyűjtenek egymás működéséről, s kölcsönösen tanulnak egymástól – mind az egyes szakterületeket, mind a közös európai értékeket illetően. Az új oktatási módszereket és tartalmakat egyébként tesztképzések formájában is kipróbálják majd.Az együttműködés eredményeként a hallgatók mesterképzésük egy részét a közösen előállított kurzusok keretében külföldi egyetemeken folytathatják.

„A Three Layers of Telling a Story projekt a legnevesebb bábos, operatőr és alkalmazott színházi egyetemi képzéseket fogja össze azzal a céllal, hogy 2017-re együtt indítsunk az eltérő társadalmi tapasztalatainkra, de közös európai tradíciónkra épülő új nemzetközi képzéseket.” – mondja Jákfalvi Magdolna, az SZFE rektorhelyettese.

Az SZFE rektora továbbá hozzátette: „A cél az, hogy Budapesten továbbra is világszínvonalú legyen a színház- és filmművészeti képzés, s az egyetem továbbra is európai minőségű szolgáltatásokat kínáljon.”

A projekt keretében két nemzetközi konferencia is megrendezésre kerül, melyeken a partnerintézmények oktatói osztják meg kutatásaik eredményét a művészeti felsőoktatás jelenéről és jövőjéről. A konferencián elhangzottak kiadvány formájában is elérhetők lesznek így erősítve meg az SZFE helyét az európai felsőoktatási térség vezető művészeti egyetemei között.

A projektben résztvevő partnerek:

Høgskolen i Bergen, NO

University of Kent, UK

Akademie múzických umení v Praze, CZ

Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie, PL

Vysoká škola múzických umení v Bratislave, SK

Dun Laoghaire Institute of Art, Design & Technology, IE

Tallinn University, EE

A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg.A nyertes Erasmus+ pályázat eredményeként a részvevő intézmények stratégiai partnerség keretében 380 730 euro uniós támogatást nyertek el.

Fotók: Deák Barbara